Lounais-Häme

Kuninkuusraveista käytännön oppia Hevosopiston opiskelijoille – "Olemme innoissamme tästä mahdollisuudesta"

"Kuninkuusraveihin osallistuminen on osa opiskelijoiden opintoja, joihin kuuluu myös hevostapahtumien järjestäminen."
Hevosopiston opiskelijat Jemina Vihlman, Senja Peltola ja Inka Haatainen odottavat innolla Kuninkuusraveja. Hevosopiston omistama 3-vuotias Ypäjä Rihanna on opiskelijoiden hoitohevonen, joka ei ole vielä aloittanut kilpailu-uraansa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ypäjän Hevosopiston opiskelijat ovat mukana Forssan Kuninkuusraveissa varmistamassa omalta osaltaan tapahtuman onnistumisen. Ravit tarjoavat hyvän käytännön oppimistapahtuman sekä ravi- että ratsupuolen opiskelijoille.

– Kuninkuusraveihin osallistuminen on osa opiskelijoiden opintoja, joihin kuuluu myös hevostapahtumien järjestäminen, kertovat Hevosopiston ratsastuksenopettaja Rosali Kivitie ja raviopettaja Simo Palovaara.

Ravipuolelta Kuninkuusraveihin lähtee erilaisia tehtäviä suorittamaan 12 opiskelijaa. Ratsupuolelta mukana on 6–8 opiskelijaa.

Opiskelijat saavat tapahtumassa myös käytännön oppia hevosten käsittelystä.

– Raviopiskelijoiden päätehtävänä on auttaa Kuninkuusravien pääkilpailujen eli suomenhevosten kuninkuus- ja kuningatarkisan sekä lämminveristen Tammavaltikan hevosia ja niiden taustajoukkoja. Opiskelijat toimivat kilpailijoiden apukäsinä, jos kilpailijat kaipaavat apua, Palovaara kertoo.

Raviopiskelijat voivat esimerkiksi hakea vettä hevosille. Heidän tehtäviinsä kuuluu myös riisua hevosten yllä olevat sponsoriloimet lähtöjen esittelyjen jälkeen. Opiskelijoiden lisäksi näissä tehtävissä on mukana myös raviradan muuta henkilökuntaa.

– Ratsupuolen opiskelijat vetävät lähtöjen esittelyjä ratsastamillaan Hevosopiston hevosilla. Meiltä lähtee esittelyjä vetämään 5–6 suomenhevosratsua, Kivitie kertoo.

Kuninkuusraveissa järjestetään lauantaina show-tyyppinen Kultajousi Challenge -haastekilpailu, jossa raviohjastajat ratsastavat ja ratsastajat ajavat hevosilla. Opiskelijat ovat mukana huolehtimassa hevosista.

Hieno tapahtuma odotuksissa

Ravihevosten hoitajiksi opiskelevat Senja Peltola, 20, ja Inka Haatainen, 19, ovat innoissaan mahdollisuudesta päästä Kuninkuusraveihin hoitamaan erilaisia tehtäviä. Mukaan niin ikään lähtevä ratsastuspuolen opiskelija Jemina Vihlman, 17, odottaa myös tapahtumaa innolla.

– Odotamme hienoa ja mielenkiintoista tapahtumaa, josta saa paljon käytännön oppia. Lähtöjäkin varmasti ehtii seurata, opiskelijat sanovat.

Espoolaiset Peltola ja Haatainen ovat jo käyneet entuudestaan usein raveissa, mutta Kuninkuusraveissa he eivät ole olleet aiemmin. Porista oleva Vihlman muistelee käyneensä raveissa joskus lapsena. Kaikki kolme opiskelevat Hevosopistossa toista vuotta, ja he valmistuvat tämän vuoden loppupuolella.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hevosopiston opiskelijat Jemina Vihlman, Senja Peltola ja Inka Haatainen ovat taitavia hevosenkäsittelijöitä. Tässä he taluttavat Hevosopiston omistamaa Ypäjä Rihannaa. Kuva: Lassi Puhtim�ki

Hevosopiston opiskelijat Jemina Vihlman, Senja Peltola ja Inka Haatainen ovat taitavia hevosenkäsittelijöitä. Tässä he taluttavat Hevosopiston omistamaa Ypäjä Rihannaa. Kuva: Lassi Puhtim�ki

Kivitien ja Palovaaran lisäksi Hevosopiston opettajista tapahtumaan lähtevät opiskelijoiden mukaan ratsastuksenopettaja Anni Heikkilä ja ammatillisen puolen yleisopettaja Miia Myllymäki.

– Kuulun itse myös Kuninkuusravien järjestelytoimikuntaan, ja minulla on tapahtumaa kohtaan isot odotukset. Yleisöä on tulossa paljon, ja opiskelijat saavat oppia hevosten käsittelystä ja turvallisuusasioista isossa tapahtumassa, Kivitie sanoo.

Palovaara toteaa, että opiskelijat saavat seurata myös miten hevosalan ammattilaiset käsittelevät ja hoitavat huippuhevosia kilpailupaikalla.

– Täydessä tikissä olevat huippuhevoset voivat olla raveissa hyvinkin säpsäköitä ja käyttäytyä eri tavalla kuin kotioloissa. Opiskelijat saavat huippuhevosten hoidosta hyvää informaatiota, Palovaara sanoo.

Pilvenmäki on kotirata

Hevosopiston opiskelijat ovat perinteisesti olleet viime vuosina useissa Etelä-Suomen Kuninkuusraveissa suorittamassa erilaisia tehtäviä, ja Kivitien mukaan oli jälleen itsestäänselvää, että mukaan lähdetään myös Forssaan.

– Forssan Pilvenmäki on Hevosopiston opiskelijoiden kotirata, joten nyt on tavallistakin tärkeämpää tehdä Kuninkuusravien järjestäjien kanssa yhteistyötä, Kivitie sanoo.

Opiskelijat ovat mukana kaikkina kolmena ravipäivinä, perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina.

– Aloitamme valmistautumisen aina jo edeltävänä päivänä, jolloin hevoset siistitään ja varusteet laitetaan kuntoon, Peltola, Haatainen ja Vihlman kertovat.

Tapahtuma ei jännitä kolmikkoa etukäteen, vaan he odottavat viikonlopusta hienoa ja onnistunutta kokemusta.

Kivitie toteaa Kuninkuusravien olevan koko kansan juhla, jossa käy parhaimmillaan yhteensä 50 000–60 000 katsojaa.

– Tapahtuma sopii kaikenikäisille lapsista vanhuksiin. Lapsille on omaa ohjelmaa, ja tarjolla on myös hyvää ruokaa. Paikan päälle kannattaa lähteä nauttimaan tunnelmasta, Kivitie sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic