Lounais-Häme Forssa

Kuninkuusravien ajankohta keskusteluttaa – Pick Nick saattaa muuttaa pois Forssasta

Pilvenmäki olisi halunnut järjestää ravit heinäkuussa, mutta Suomen Hippos ei suostu. Pick Nick ja Holjat joutunevat väistämään elokuun vaihteesta.
Pilvenmäellä ravataan Kuninkuusravit vuonna 2021, mutta tarkka ajankohta on vielä päättämättä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pilvenmäellä ravataan Kuninkuusravit vuonna 2021, mutta tarkka ajankohta on vielä päättämättä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Pilvenmäellä ravataan vuoden ylivoimaisesti suurin suomalainen ravitapahtuma Kuninkuusravit vuonna 2021.

Kuninkuusravit on viime vuosina järjestetty joko elokuun vaihteessa tai sitä seuraavana viikonloppuna, mutta Forssassa kumpikin viikonloppu on ongelmallinen. Elokuun vaihde on perinteisesti ollut Forssan seudulla superviikonloppu, johon ovat ajoittuneet Holjat, Pilvenmäellä järjestettävä autotapahtuma Pick Nick ja Hakkapeliittatapahtuma Tammelassa.

Sitä seuraavana viikonloppuna järjestetään ensi vuonna iso jalkapallotapahtuma Eerikkilän Urheiluopistolla ja alueen noin 700 majoituspaikkaa ovat varattuna jalkapalloilijoiden käyttöön.

Näistä syistä Forssan Seudun Hippos ry olisi halunnut järjestää Kuninkuusravit jo heinäkuun puolella 23.–25.7., mutta tämä ajankohta ei käy raviurheilun kattojärjestö Suomen Hippokselle. Siellä tiedetään Forssan seudun isot tapahtumat ja majoitustilanteet, mutta toimitusjohtaja Vesa Mäkisen mukaan Kuninkuusraveja ei ole mielekästä järjestää kokonaan heinäkuun puolella. Mäkinen ei myöskään koe, että Kuninkuusravien pitäisi siirtyä muiden, sinänsä merkittävien tapahtumien tieltä.

– Kuninkuusravit on alan kruununjalokivi, yksi Suomen suurimmista tapahtumista ja käsittääkseni myös Forssan seudulle vuoden tärkein tapahtuma, joka tutkitusti tuo seutukunnalle 11–14 miljoonaa rahaa, Mäkinen perustelee.

 

Luitko tämän: Kuninkuusravikävijät tuovat Forssan seudullekin yli 10 miljoonan euron potin – Erityisesti matkailu- ja ravintola-ala hyötyy

Kilpailukalenteri tukossa

Suurin syy Mäkisen mukaan Hippoksen vaatimuksiin on kilpailukalenterin ahtaus.

– Juhannus ajoittuu vuonna 2021 poikkeuksellisen myöhäiseen ajankohtaan. Juhannuksesta viikon kuluttua ravataan perinteisesti Suur-Hollola-ajo ja siitä kahden viikon kuluttua Mikkelissä Suurmestaruus. Forssan suunnitelmalla jäisi vain viikko Suurmestaruuden ja Kuninkuusravien välille, mikä on liian lyhyt aika. Näiden kolmen ravitapahtuman järjestämiseen tarvitaan viisi viikkoa, koska moni suomenhevonen osallistuu kaikkiin kolmeen kilpailuun.

Toinen syy on taloudellinen.

– Kärsimme myös asiakasmäärissä, jos Kuninkuusravien ja St. Michelin välillä on vain viikko. Jos kuninkuusravit järjestetään kuun vaihteessa, monilla ajoittuu palkkapäivä perjantaille ja rahaa on käytettävissä enemmän. Jos kulutus korreloi pelaamisen käyttäytymisestä, Forssan seutukunta menettää viikkoa aiemmin ajettavien Kuninkuusravien myötä 0,5-1 miljoonaa euroa, Mäkinen sanoo.

Hippoksen hallitus keskustelee ensi viikolla tulevien vuosien Kuninkuusravien järjestäjistä. Mäkinen sanoo, että tulevilta kuninkuusravijärjestäjiltä edellytetään, että tapahtuma järjestetään osittain elokuun puolella.

Forssan Seudun Hippos ja Suomen Hippos ovat keskustelleet asiasta viimeksi joulukuun puolivälissä. Mäkisen mukaan Forssan Kuninkuusravien ajankohdasta pitää päättää mielellään tammikuun aikana, viimeistään helmi-maaliskuussa.

Etsinnässä vähiten huono ratkaisu

Forssan Seudun Hippoksen puheenjohtaja Isto Mäki-Tulokas arvelee, että tilipäivänä tai heti sen jälkeen ravikansa käyttäisi ehkä jonkun verran enemmän rahaa. Hän muistuttaa, että moni saa palkan kahdesti kuussa tai 15. päivä. Mäki-Tulokas myös muistaa, että Forssan edellisten Kuninkuusravien pelivaihdot olivat hyvät, vaikka monen palkkapäivä osui vasta seuraavalle maanantaille.

Joka tapauksessa Pilvenmäellä käydään nyt läpi kahden vaihtoehdon plussat ja miinukset ja pyritään löytämään se vähiten huono ratkaisu. Neuvotteluja käydään eri tapahtumien järjestäjien ja Forssan kaupungin kanssa.

Mäki-Tulokas näkee, ettei Kuninkuusravien järjestäminen heti Pick Nickin jälkeen ole mahdollista.

– Kuninkuusraveja varten pitää tehdä niin paljon järjestelyä ja rakenteita, ettei neljä päivää riitä. Siksi on todennäköistä, että Kuninkuusravit järjestetään 30.7–1.8.

Kaksi suurtapahtumaa peräkkäin kaikkien etu?

Seutukunnan kannalta Holjia tai Hakkapeliittatapahtumaakaan ei Mäki-Tulokkaan mielestä voi järjestää päällekkäin Kuninkuusravien kanssa.

– Majoitus on kaikkien kuninkuusravijärjestäjien ongelma. Esimerkiksi Lahden viime vuoden Kuninkuusravien vieraita majoittui muualla. Meidän edellisissä Kuninkuusraveissa majoituttiin Hämeenlinnaa ja Turkua myöden. Siksi kaikki lähialueen tilapäismajoitus on Kuninkuusraveille tärkeää.

– Jos tapahtumat järjestettäisiin päällekkäin, isompi osa vieraista majoittuisi kaukana Forssasta, eikä jättäisi rahaa seutukunnalle kuin raviradalle.

Mäki-Tulokas tiedostaa Pick Nickin merkityksen seutukunnalle ja sanoo, ettei sitä saa menettää Forssasta. Hän näkee, että kahden suurtapahtuman järjestäminen Forssassa peräkkäisinä viikonloppuina voisi olla loistavakin ratkaisu.

– Pick Nickissä ja Holjilla käy niin eri väkeä kuin Kuninkuusraveissa, etten uskon peräkkäisistä viikoista olevan haittaa Holjille tai Pick Nickille. FL

Lue myös: Forssa antaa työtä ja rahaa Pilvenmäen kesän 2021 Kuninkuusraveille – Valmistelut käynnissä

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat