Lounais-Häme Forssan seutu

Kuninkuusravikävijät tuovat Forssan seudullekin yli 10 miljoonan euron potin – Erityisesti matkailu- ja ravintola-ala hyötyy

Lahteen jäi 14,5 miljoonaa euroa menneen kesän kuninkuusraveista. Forssan seudullekin odotellaan yli 10 miljoonan kakkua jaettavaksi.
Pilvenmäen raviradan toiminnanjohtaja Elina Hirvonen ja Forssan Seudun Hippos ry:n hallituksen puheenjohtaja Isto Mäki-Tulokas katsovat luottavaisina kohti vuoden 2021 kuninkuusraveja. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pilvenmäen raviradan toiminnanjohtaja Elina Hirvonen ja Forssan Seudun Hippos ry:n hallituksen puheenjohtaja Isto Mäki-Tulokas katsovat luottavaisina kohti vuoden 2021 kuninkuusraveja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kerran vuodessa järjestettävät kuninkuusravit ovat paitsi järjestävälle raviradalle hyvä rahasampo, ennen kaikkea seutukunnalle. Menneen kesän kuninkuusravikävijät jättivät Lahden alueelle 14,5 miljoonan potin. Ravialueen ulkopuolella rahaa kulutettiin ennen kaikkea majoitukseen ja ravintolapalveluihin.

Forssan Pilvenmäki järjestää kuninkuusravit vuonna 2021. Forssan Seudun Hippos ry:n hallituksen puheenjohtaja Isto Mäki-Tulokas tietää jo nyt, että raha virtaa vajaan kahden vuoden kuluttua myös Forssan seudulla, jopa kauempana.

– Jo pidemmän aikaa kuninkuusravit ovat tuoneet lähialueelle 10-15 miljoonan euron potin. Alueelle jäävän rahasumman suurin tekijä on se, kuinka paljon alueelle pystytään majoittamaan ihmisiä. Majoituspalveluita hyödynnetään Forssan seudun kuntien lisäksi Somerolla ja Urjalassa, mutta myös Loimaata ja Hämeenlinnaa myöden, Mäki-Tulokas kertoo.

Tyhjät kerrostalot käyttöön?

Kuninkuusravit järjestettiin viimeksi Forssassa vuonna 2006. Tuolloin kävi niin, että Forssan seudulla osa majoituskapasiteetista oli tyhjillään, kun samaan aikaan esimerkiksi Lahdesta saapuneet vieraat ajoivat majoitukseen Turkuun. Näin ei Mäki-Tulokkaan mukaan saa käydä vuonna 2021.

– Tuolloin majoituksista vastasi Hämeen Matkailu, jota ei enää ole. Lopullista ratkaisua majoitusjärjestelyjen vastuunjaon osalta ei ole vielä tehty.

Mäki-Tulokas visioi, että kuninkuusravien aikana Forssassa voisi ottaa majoituskäyttöön tyhjillään olevia kerrostaloja. Meskun avautumisen hän otti ilolla vastaan ja kertoo, että neuvotteluja Meskun suuntaan on jo käyty. Myös vahvasti kasvaneen Eerikkilän Urheiluopiston ja Hevosopiston merkitys on iso, muita oppilaitoksia ja erilaisia yhdistyksiä unohtamatta. Mäki-Tulokas muistuttaa, että koskaan ei kaikkia kuninkuusravivieraita saada majoitettua lähialueelle, näin kävi myös Lahdessa.

Forssan kaupungin matkailusihteeri Mari Noromies-Wahl on mukana kuninkuusravien matkailutyöryhmässä. Hän oli mukana jo vuoden 2006 Forssan kuninkuusravien järjestelyissä kokoamassa yksityishenkilöiden tarjoamia majoitusvaihtoehtoja. Noromies-Wahl uskoo, että tuosta kokemuksesta on hyötyä tulevan suurtapahtuman järjestelyissä, kuten myös aiempien kuninkuusravien raporteilla.

– Se oli jo silloin olennainen osa majoituskapasiteettia ja on näissäkin kuninkuusraveissa. Airbnb:n suosiohan on kasvanut paljon, Noromies-Wahl sanoo.

13 vuotta sitten Nuorkauppakamari vastasi asuntovaunuilla ja matkailuautoilla majoittuneiden hyvinvoinnista yhteislyseon parkkipaikalla. Järjestelyt toimivat ja Noromies-Wahlin mukaan nuorkauppakamari on jo esittänyt kiinnostusta olla jälleen mukana.

 

Lue myös: Vuoden 2021 kuninkuusravien järjestelyt ovat jo käynnissä Pilvenmäellä

Majoitusmyynti alkaa ensi kesänä

Majoituksen myynnistä vastaa taho, jolla on matkanjärjestäjän oikeudet. Lahden kuninkuusraveissa majoitusmyynnistä vastasi Lahti Region oy. Noromies-Wahlin mukaan se voisi olla mahdollinen toimija myös Forssassa.

Omat haasteensa majoitusjärjestelyihin tuo se, että nykyisin kuninkuusravit ovat kolmipäiväinen tapahtuma. Moni tulee paikalle jo torstaina, innokkaimmat jopa aiemmin.

Forssan kuninkuusravien majoitusta pitää pystyä myymään jo ensi kesänä Seinäjoen kuninkuusraveissa. Noromies-Wahl myöntää jännittävänsä hieman sitä, että kaikki on majoituksen osalta kunnossa siihen mennessä.

Raviradallekin iso siivu rahoista

Paikalliselle hippoksellekin kuninkuusravit ovat tuottoisa ja siksi himoittu tapahtuma. Lahden Jokimaan ravirata sai kuninkuusraveista tuottoa noin 350 000 euroa ja kolmipäiväisessä tapahtumassa vieraita oli lähes 60 000. Mäki-Tulokas sanoo, että tässä vaiheessa ei ole asetettu tarkkoja odotuksia tuottojen tai yleisömäärän osalta.

Mutta siitä Mäki-Tulokas on varma, että tänä vuonna kuninkuusravit järjestäneen Lahden, ensi vuonna järjestävän Seinäjoen ja Forssan välinen tiivis yhteistyö näkyy myös viivan alla.

– Teemme ennennäkemättömän tiivistä yhteistyötä muun markkinoinnin ja hankintojen osalta. Myös tiedonkulku helpottuu, eli osataan poimia hyvin toimivat asiat edeltäjältä ja korjata ongelmakohdat. Yhteistyö vaikuttaa kaikkeen muuhunkin kuin kuninkuusraveihin ja se näkyy varmasti kuninkuusravien tuloksen kohenemisessa. Puhutaan kuusinumeroisesta summasta. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic