Lounais-Häme

Kunnalle apupojan roolia Elonkiertoon

Kunnan pitäisi ottaa Elonkierron esittelypuisto hoitaakseen – Jokioisten kuntavaaliehdokkaat saivat Forssan Lehden vaalikoneessa vastattavakseen ajatuksen, joka olisi suuri muutos nykytilanteeseen. 
Elonkierrosta vastaa Luonnonvarakeskus mutta näköpiirissä on, että Luke pienentää Elonkierron rahoitusta. Jo nyt Luke edellyttää, että Elonkierron kuluja katetaan kasvavassa määrin hankerahoituksella. 
Jokioisten kunta on puolestaan tehnyt pitkään yhteistyötä Luken kanssa Elonkierron hyväksi. Kunta muun muassa ohjaa kesätyöntekijöitä Elonkiertoon.
Kuntavaaliehdokkaista 54 prosenttia katsoo, ettei Elonkierto kuulu kunnan hoidettavaksi. 42 prosentilla olisi valmiutta siirtää vastuuta kunnalle – ainakin jossain määrin. 
Suopeimmin kunnan roolin kasvattamiseen suhtautuvat vihreät. Kaikki viisi vaalikoneeseen vastannutta olivat kunnan vastuun kasvattamisen kannalla.  
Luken roolia painottivat voimakkaimmin perussuomalaiset (molemmat kaksi vastaajaa), sosialidemokraatit (69 prosenttia vastanneista) ja keskustalaiset (61 prosenttia). Kokoomuksessa ja vasemmistoliitossa puolesta ja vastaan oli yhtä suuri osuus vastanneista.
Oltiin kunnan roolista kumpaa mieltä tahansa, Elonkierron tulevaisuus haluttiin taata molemmissa leireissä siinäkin tapauksessa, että Luke luopuisi Elonkierron ylläpidosta: Elonkierron merkitys koetaan Jokioisille niin tärkeäksi, ettei sitä haluta menettää.
Kyllä-vastauksissakaan Luken roolia ei haluta murentaa mutta vaikeampiin aikoihin varauduttaisiin yhteistyötä kehittämällä.
Kyllä- ja ei-leirejä yhdisti myös Luken asiantuntemuksen arvostus.
– Paras asiantuntemus on Lukella, Pekka Ekholm (kok.) totesi ja oli vetänyt vaalikonepallon täysin eri mieltä -nurkkaan.
– Asiantuntemus löytyy Lukelta, totesi myös Janne Roininen (sd.) mutta veti vaalikonepalloa toiseen suuntaan.
Vastauksissa kukki myös ideoita Elonkierron toiminnan kehittämiseen. 
Outi Vesakoski (vihr.) ehdotti kunnan kautta ohjattua päivätoimintaa pariksi tunniksi päivittäin kesäisin.
– Ei tarvitsisi olla yksin kotona.
Ursula Laajalehto (vihr.) näkisi kuntalaisilla aktiivisen roolin palstaviljelijöinä.
– Viljelypalstoja voisi olla kuntalaisille käytössä Elonkierrossa.
Tomi Laajalehto (sd.) esitti, että kunta olisi mukana Elonkierrossa järjestettävissä isommissa tapahtumissa. Esko Pukkila (kesk.) ehdottaa Elonkiertoon rakennettavaksi jonkinlaista elämystoimintaa.
Pauli Marttilalla (kesk.) oli ajatus myös pahimman skenaarion varalle.
– Jos Luke siitä luopuu, toimintaa pitäisi jatkaa hankittavan matkailuyrittäjän avulla.
Martti Esala (kok.) siirtäisi Elonkierron ylläpidon vastaavassa tilanteessa jollekin kannatusyhdistykselle.
– Ei ole kunnan toimivaltaan kuuluva asia.
Useampi koki Elonkierron olevan jotakuinkin turvattuna nykyisellä omistuspohjalla.
– Niin kauan kuin Kartanon päärakennus ja maat ovat myymättä, voi Luke hoitaa Elonkiertoa menestyksekkäästi. Jos Kartanon päärakennus myydään ja Elonkierron tulevaisuus on uhattuna, silloin asia (kunnan rooli) täytyy ehdottomasti ottaa harkintaan, Satu Saarinen (kesk.) puki sanoiksi monen ajatukset. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic