Lounais-Häme Tammela

Kunnallinen rakennushanke voi pysyä budjetissa – Tammelan kirjastoremontista jäi säästöön 662 euroa

Tammelan kirjaston investoinnit pysyivät raamissaan.
Tammelan uusi kirjasto on sijainnut kolme kuukautta kunnantalon ensimmäisessä kerroksessa. Käyttäjät ovat antaneet tiloille kiitosta valoisuudesta ja tilavuudesta. Kuva: Tapio Tuomela
Tammelan uusi kirjasto on sijainnut kolme kuukautta kunnantalon ensimmäisessä kerroksessa. Käyttäjät ovat antaneet tiloille kiitosta valoisuudesta ja tilavuudesta. Kuva: Tapio Tuomela

Kunnalliset rakennushankkeet voivat pysyä myös täysin budjetissaan. Esimerkistä käy Tammelan kirjasto, jonka kunta remontoi omana työnä Tammelan kunnantalon ensimmäiseen kerrokseen. Investointi toteutui sovitussa aikataulussa ja pysyi annetussa raamissa.

Tammelan kunta varasi kirjaston remonttiin 125 000 euroa ja kalustukseen 120 000 euroa. Lisäksi kunta sai omatoimikirjastoa varten kirjastojen kehittämiseen tarkoitettua hankeavustusta 19 500 euroa. Säästöön jäi 662 euroa.

Tammelan kunnanhallitus hyväksyi omatoimikirjaston investoinnin loppuraportin ja esittää kunnanvaltuustolle sen merkitsemistä tiedoksi.

Tammelan kunta vatvoi uuden kirjaston rakentamista vuosia, mutta lopussa kiitos seisoo. Kunta päätti kuitenkin toteuttaa kirjastoremontin alkuperäistä suunnitelmaa suppeampana siten, että käytävän oviaukkoja vain suurennettiin mutta väliseiniä ei purettu. Tämä myös nopeutti aikataulua.

Suunnittelusta vastasi kunnan kaavoittaja Miika Tuki yhdessä kirjaston henkilökunnan kanssa. Myös lapsia osallistettiin tilasuunnitteluun.

Hankkeen rakennuttajana ja vastaavana mestarina toimi kunnan talonrakennusmestari Mika Suontausta. Yhteistyö yritysten kanssa mahdollisti muutosten joustavan toteuttamisen työmaa-aikana.

Väliseinien jättäminen pystyyn aiheutti puntarointia ja kompromisseja aineiston järjestämisessä. Yleensä kirjastotilojen suunnittelussa tavoitteena on, että hyllyjen ympäri pääsee kulkemaan. Tammelan kirjastossa kulkuaukot tehtiin niihin kohtiin, joissa se oli mahdollista, mutta lattianrajassa olevien sähköjohtokourujen vuoksi suuri osa huoneista jäi ilman toista kulkuaukkoa. Huoneet myös ovat erisuuruisia.

– Hyllyjen sijoittelussa piti tehdä kompromisseja, koska pitkää puhdasta lattiatilaa ei ole. Toisaalta saimme mukavia soppeja, kuten historiahuoneen ja jännityshuoneen, kirjastonjohtaja Soili Ojanen kertoo.

Uudet tilat ovat aiempaa suuremmat, minkä ansiosta kirjastoon voitiin tehdä monitoimitila, nuorten tila ja hiljainen tila. Lisäksi päiväaikaan kirjastossa kävijät ja henkilöstö voivat käyttää kunnantalon kahvilan palveluja.

– Väitän, että saimme toimivat kirjastotilat erittäin edullisesti. Tilat ovat nykyaikaiset, mitä edelliset eivät olleet.

Kirjastokävijöiden tilastointi on hankalaa, koska samasta ovesta kulkee myös kunnanvirastoon menijöitä. Silmämääräisesti Ojanen arvelee, että kirjaston kävijämäärä olisi uusien tilojen myötä lisääntynyt, joskin kasvunvaraa on edelleen.

Osa käyttäjistä on intoutunut kehumaan, että uusi kirjasto on parasta, mitä Tammelassa on tapahtunut pitkään aikaan.

– Aika mukavan ihastuneita kommentteja on tullut. Moni on hämmästynyt, että tilat jatkuvat perälle saakka. Myös valoisuutta ja seinämaalausta on kehuttu.

Tammikuussa Tammelan kirjastossa otettiin käyttöön omatoimikirjasto, joka mahdollistaa aineiston lainauksen ja palautuksen, varausten noutamisen sekä tietokoneiden käytön myös kirjaston varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella.

– Käyttöoikeuksia on haettu paljon, mutta varsinainen käyttö on monelle vielä uutta. Sitä me edelleen opastamme ja muistutamme, että tällainen on, Ojanen kertoo.

Seuraavaksi aletaan suunnitella, millaisia tapahtumia uudessa kirjastossa voitaisiin järjestää.

– Aulan avoin tila antaisi mahdollisuuksia esimerkiksi laululle, soitolle tai runonlausunnalle. Koululaisille voisi olla kerhotoimintaa. FL

Kirjaston investointimenot

Tammelan kirjaston remontointiin kunta varasi 125 000 euroa. Toteutuma oli 122 573 €. Jäljelle jäi 2427 €.

Kirjaston kalusto- ym. hankintoihin kunta varasi 120 000 €. Toteutuma oli 109 917 €. Jäljelle jäi 10 083 €.

Omatoimikirjastoon kunta sai avustusta 19 500 €. Kustannukset olivat 31 348 €. Jäljelle jäi -11 848 €.

Yhteensä +662 euroa.

Rakennustyöt teki Forssan Rakennuspystytys yhdessä kunnan työntekijöiden kanssa. Mukana Sähkösäe, Tammelan Vesi ja Lämpö sekä Air-Tikki.

Uusimmat

Näkoislehti

13.8.2020

Fingerpori

comic