Lounais-Häme

Kunnallisvaalien ehdokkaat selvillä Lounais-Hämeessä

Huhtikuisten kunnallisvaalien ehdokkaat ovat nyt selvillä. Ehdokaslistat oli jätettävä tiistaina kello 16 mennessä. Lounais-Hämeen kunnissa ehdokashankinnan vaikeus vaihteli huomattavasti. Esimerkiksi Ypäjällä puolueet onnistuivat haalimaan listoilleen nimiä yli odotusten. Urjalassa ehdokashankinnan kuvaillaan puolestaan olleen täyttä tuskaa. 

Tammela

Yksi on ainakin Tammelan poliittisessa päätöksenteossa varmaa: Tulevalla valtuustokaudella valtuustosalissa nähdään lähes kolmasosa uusia kasvoja. Nykyisistä 27 valtuutetusta ainakin 8 on jäämässä pois. Heistä merkittävimmässä asemassa ovat kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Kaunisto (kesk.) ja valtuuston puheenjohtaja Esa Ryhtä (kok.).
Suurin vaihtuvuus tulee olemaan kokoomuksen riveissä. Kuudesta nykyvaltuutetusta neljä ei asetu ehdolle. Ryhdän lisäksi pois jäävät Kirsi Siikonen, Mervi Puosi ja Päivi Sotka.
Keskusta sai kokoon Tammelan kookkaimman ehdokaslistan. 21 ehdokasta on 2 enemmän kuin viime vaaleissa. 
SDP:n listalta löytyy viime vaalien tapaan 15 ehdokasta. Kaikki nykyiset kuusi valtuutettua asettuvat ehdolle.
Pienemmistä puolueista vasemmistoliitto saa neljä ehdokasta. Kahdesta valtuutetusta Raija Suonpää ei ole asettumassa ehdolle. 
Vihreillä on asettaa viisi ehdokasta, joista kolme on uusia. 
Perussuomalaisilla oli Tammelassa viimeksi yksi ehdokas, nyt heitä on viisi. Kristillisdemokraateilla on kolme ehdokasta.
Sitoutumattomista koostuva Meidän Tammela -ryhmä saa ehdolle viisi kuntalaista. Piraattipuolue saa Tammelassa ehdolle yhden henkilön.

 

Ypäjä

Ypäjällä etenkin vihreät onnistuivat ehdokashankinnassaan yli odotusten. Viime vaalien seitsemästä ehdokkaasta päästiin nyt täyteen tusinaan.
– Kyllähän se positiivisesti yllättää, että näin paljon on halukkaita vihreiden ehdokkaaksi. Se ei ehkä ole tyypillisintä pienen kunnan poliittiselle ilmapiirille, valtuutettu Pirkko Herd hymähtää.
Keskustan valtuustoryhmä tulee uudistumaan reippaasti. Nykyvaltuutetuista ehdolle eivät enää asettuneet Juhani Kaunela, Eija Kara, Matti Mikkola ja Antti Rantanen.
Myös kokoomuksen ehdokashankinta tuotti hyvän tuloksen. Nimiä on listalla 19, mikä on enemmän kuin monissa edellisissä vaaleissa.
Ypäjän SDP:n listalla nimiä on 9. Nykyvaltuutetut ovat mukana, mutta listalla on myös täysin uusia nimiä. Perussuomalaisilla ehdokkaita on kolme, vasemmistoliitolla kaksi. 

 

Jokioinen

Jokioisten keskustan riveistä jää pois aimo annos kokemusta, kun Antero Suonpää ja Sanni Jussila eivät asetu enää ehdolle. Nykyvaltuutetuista myös nuorempaa kaartia edustanut Aino-Maria Mänki ei ole näissä vaaleissa ehdolla. Ehdokkaita keskustalla on 26.

Kokoomuksella on Jokioisilla kova tavoite. Jussi Tiensuun mukaan puolueen virallisena tavoitteena on lisätä nykyistä paikkamäärää yhdellä, eli uudessa valtuustossa istuisi neljä kokoomuslaista.

Jokioisten vasemmistoliiton sihteeri Jukka Heinämäki kertoo puolueen lähtevän tuleviin vaaleihin positiivisin mielin.

– Kaikki nykyiset valtuutetut ovat ehdolla ja lisäksi saimme hyviä, uusia ehdokkaita. Listalla on jokunen nimi vähemmän kuin edellisissä vaaleissa, mutta ei radikaalia pudotusta.
Myös SDP:n ehdokasmäärä putosi muutamalla viime kunnallisvaaleista. Nyt nimiä listalla on 19. Nykyvaltuutetuista vain yksi, Allan Lundén, ei lähde ehdolle. 
Vihreät tuplasi ehdokasmääränsä viime vaaleihin nähden. Nyt ehdokaslistalla on kuusi nimeä.
Perussuomalaiset lähtee vaaleihin neljän ehdokkaan voimin. Nykyvaltuutetuista toinen, Jarmo Kalliola, ei ole ehdolla. 

 

Humppila

Humppilan kuntavaaleja värittää kahden keskustan nimiehdokkaan siirtyminen kokoomuksen listalle. Keskustan viime vaalien äänikuningatar Kaija Romppainen ja Aira Suikki siirtyivät kokoomuksen listalle. Lisäksi perussuomalaisten Teuvo Nieminen on nyt ehdolla SDP:n listalta.

Kaija Romppainen sanoo, että ehti ajatella jättää vaalit väliin.

– Minut saatiin vakuutettua, että minun kokemukseni olisi tarpeellinen. Ajattelin sitten, että voisihan sitä ottaa uuden tulokulman uuteen vuosisataan ja tämä voisi olla hyvä ratkaisu.

Keskustan Humppilan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja, valtuutettu ja valtuustoehdokas Hannu Mustonen toteaa, että kunnanvaltuustoa odottaa nuorennusleikkaus.

– Muutama vanha on nyt ehdokkaana, mutta nuorempia yritettiin kaikkien paikoille, mutta ei saatu niin paljon kuin olisi haluttu. Mutta kyllä siellä on ihan päteviä kavereita, kovatasoinen porukka.

Eniten ehdokkaita Humppilassa on keskustalla, 18. SDP:llä on 12 ja kokoomuksella 10. Vasemmistoliiton listalla on kaksi ehdokasta. Vihreillä ja perussuomalaisilla on kummallakin vain yksi ehdokas. Vain kokoomuksen lista on Humppilan viime kunnallisvaaleista vankistunut.
 

Urjala

Kunnallisvaalien ehdokashankinta on ollut suorastaan taistelua Urjalan poliittisille ryhmille. Suurin osa nykyisistä valtuustoryhmistä lähtee vaaleihin suppeammalla listalla kuin neljä vuotta sitten.

Poikkeuksen tekee keskusta, joka sai vaaleihin 16 ehdokasta. Määrä on täsmälleen sama kuin viime vaaleissa neljä vuotta sitten.

Sosiaalidemokraatit saivat tuleviin vaaleihin kaksi ehdokasta vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Kokoomuksen listalla on kymmenen ehdokasta.

Perussuomalaisilla oli neljä vuotta sitten runsas lista, jossa komeili 17 nimeä. Nyt ehdokkaita on 11. Valtuutetuista kaksi jää pois, tilalle on saatu kolme uutta ehdokasta.

Urjalassa vihreät lähtee vaaleihin kahden ehdokkaan voimin. 

 

Somero

Somerolla keskusta lähtee vaaleihin laajimmalla, 38 hengen, ehdokaslistalla. Kokoomuksella on 20 hengen lista ja sosialidemokraateilla 18. Pienemmistä puolueista vasemmistoliitolla on kolme ehdokasta kuten kristillisdemokraateillakin. Perussuomalaisilla on kuusi samoin kuin vihreilläkin.

Somero 2025 -valtuustoryhmässä on tällä kaudella ollut yksi valtuutettu, Matti Härkönen. Hän on ehdolla nytkin. Valitsijayhdistyksen ehdokkaina on viisi henkeä.

Someron vaaleissa vaaliliitot muodostavat sosialidemokraatit ja vasemmistoliitto. Toisen vaaliliiton muodostavat keskusta ja kristillisdemokraatit.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti