Lounais-Häme

Kunnanjohtaja tiukkana: Tammela on kuin huonosti käyttäytyvä teini, joka elää pikavipeillä

Tammelassa ei ole taidettu olla koskaan näin vakavan paikan edessä. Talouden merkittävä heikentyminen höystettynä valtion käynnistämän sote- ja maakuntauudistuksen tuomalla epävarmuudella on ajanut kunnan tilanteeseen, jossa sen on karsittava kulujaan merkittävästi.

Kunnanhallitus on asettanut palvelualueiden säästötavoitteeksi kaksi miljoonaa euroa. Siihen ei tulla pääsemään ilman laajaa toimintatapojen, palvelutarpeiden ja -verkon tarkastelua.

Kunnanjohtaja Kalle Larssonin mukaan toteutettavat toimenpiteet ovat kipeitä ja poliittisesti vaikeasti hyväksyttäviä. Kipupisteenä päätöksenteossa on kouluverkko, jonka kohtalosta on väännetty pitkään ja vääntö jatkuu – nyt jo poliittisten puolueiden sisälläkin.

-Vaikeutta lisää toimenpiteiden pysyvyys, sillä kunnan talouden suunnan kääntäminen kestävälle pohjalle edellyttää palveluverkkoa supistavia sekä keskittäviä ratkaisuja, Larsson sanoo.

Talouden tasapainottamistyö tulee Larssonin mukaan leimaamaan kunnan toimintaa tulevina vuosina, sillä palvelurakennetta muuttavien päätösten tekeminen ja niiden toimeenpaneminen vievät aikaa.

 

Tammelan ensi vuoden talousarvio on jäämässä leikkauksista huolimatta noin 947 000 euroa alijäämäiseksi. Karsintaa kulupuolella on tehty yli 1,5 miljoonalla eurolla, sillä alkuperäinen talousarvioraami näytti 2,6 miljoonaa euroa alijäämäistä budjettia vuodelle 2018.

Hallinto- ja kehittämispalvelut pääsi tavoitteeseensa 270 000 euron säästöihin. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että konsulttiselvityksiin ei kunnassa ensi vuonna ole varaa. Tekninen toimi onnistui karsimaan budjettiaan lähes tavoitteiden mukaisella 560 000 eurolla. Ensi vuonna Tammela ei myönnä avustuksia vesihuollolle tai yksityisteille.

Sari Kaakinen (sd.) tosin esitti 110 000 euron yksityistieavustuksia Anne Ylitalon (kesk.) kannattamana, mutta kunnanhallitus oli kunnanjohtajan esityksen kannalla.

Ilkka Tuovisen (meta) esitys kunnan asuinhuoneistojen vuokratuottojen prosenttiyksikön korotuksesta ei saanut kannatusta, kuten ei myöskään esitys poistaa investointiohjelmasta vuosilta 2019–2020 Koulukeskuksen saneerauskulut.

Sivistystoimi ei päässyt lähellekään 1,15 miljoonan euron säästötavoitetta eikä Larssonin mukaan pääsekään ilman rakenteellisia muutoksia. Koko talousarvio on valmisteltu nykyisen kouluverkon pohjalta.

-Ilman kouluverkon karsintaa tuota alijäämämiljoonaa ei kerätä mistään. Rahaa meillä ei ole, taseessa on kyllä seitsemän miljoonan euron ylijäämä, mutta ne ovat vain taseessa eläviä numeroita. Henkilöstön lomautuksia voidaan tehdä, mutta on vaikea lähteä käymään yt-neuvotteluita ja irtisanomaan ketään ennen palveluverkon supistamista, Larsson sanoo.

Hänen mukaansa nyt mitataan kunnanhallituksen ja johtoryhmän ymmärrys kuntataloudesta.

-Toimintojen ylläpitoon on otettava syömälainaa, mitä ei loputtomiin voi tehdä. Tammela on kuin huonosti käyttäytyvä teini, joka rahoittaa talouttaan pikavipeillä. Sellainen on vastuutonta käytöstä, kunnanjohtaja suomii.

 

Nyt tehdyt supistusehdotukset ovat helpoimmin toteutettavissa. Larssonin mukaan kouluverkon supistaminen on avainasemassa siinä, että palveluverkkoa voidaan perata laajemminkin. Kouluverkon jälkeen varhaiskasvatuksen palvelupisteitä on lapsimäärän pienentyessä tiivistettävä, sen jälkeen voidaan ruoka- ja puhdistuspalvelujen tarjontaa.

Alijäämä johtuu Larssonin mukaan pääosin valtionosuuksien ja verotulojen laskusta sekä sote-menojen kasvusta. Verotulot laskevat ensi vuonna arvion mukaan 400 000 eurolla ja valtionosuudet yli 700 000 eurolla. Vuonna 2015 uudistettu valtionosuusjärjestelmä huomioi aiempaa enemmän lapset nuoret, joiden määrä Tammelassa on laskussa, eikä painotus siksi suosi kuntaa.

-Me kärsimme Kanta-Hämeen alueen kunnista eniten uudistuksesta, 124 eurolla asukasta kohde, kertoo talous- ja hallintojohtaja Anitta Hietaniemi.

Ennusteen mukaan Tammelan väestö vähenee ensi vuoden loppuun mennessä 48 henkilöllä. Eniten vähenee alle 25-vuotiaiden määrä, kun yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa hiukan. FL

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti