Lounais-Häme

Kunnanjohtajavalinnasta polemiikkia Ypäjällä - Sihvonen harkitsee valittamista

 

Ypäjän kunnanvaltuusto valitsi äänestyksen jälkeen uudeksi kunnanjohtajaksi sotatieteiden maisteri, tuotepäällikkö Sam Vuorisen kokouksessaan 30. maaliskuuta. Konsulttiyhtiö FCG:n esittämä Vuorinen sai äänestyksessä 18, vastaehdokas Maarit Sihvonen 3 ääntä. Heidän lisäkseen konsultin tekemään haastatteluun kutsuttiin Ritva Asula-Myllynen ja Henri Partanen.

Asula-Myllynen ja Sihvonen ovat tehneet kunnanhallituksen ja -valtuuston jäsenille tiedustelun, jossa kaipaavat selvityksen siihen, mitkä asiakirjat hallituksella ja valtuustolla oli käytettävissään kaikista hakijoista ennen päätöksentekoa. He myös kysyvät, mitkä Vuorisen ominaisuudet tai kokemukset katsottiin täyttävän hakuilmoituksessa mainitut kelpoisuusehdot. Kolmantena he kysyvät, mikä oli ulkopuolisena konsulttina toimineen FCG:n näkemys Vuorisen soveltuvuudesta virkaan.

He pyytävät luottamushenkilöiltä vastauksia avoimiin kysymyksiin ensi keskiviikkoon mennessä.

Asula-Myllysen mukaan Vuorisen valinta on herättänyt laajalti hämmennystä kunnallissektorilla, jossa kuntien johtajavalintoja seurataan tarkkaan.

-Kunnanjohtajavalintaa pidetään poliittisena päätöksenä. Haastattelussa todettiin, että paikkaa ei ole pedattu kenellekään, vaan se on avoimesti auki. Miksi tällaista pitää edes todeta, Asula-Myllynen ihmettelee.

Asula-Myllysen mukaan häneltä kysyttiin, onko hänellä jonkun puolueen jäsenkirjaa. Asula-Myllynen on ollut vaaleissa kokoomuksen ehdokkaana, mutta ei kuulu mihinkään puolueeseen. Hän on toiminut viimeiset kahdeksan vuotta kahdeksan kunnan muodostaman kuntayhtymä Tampereen kaupunkiseudun infrapalveluiden kehittämispäällikkönä.

Vuorinen piti valtuutetuille esittelypuheen valtuustokokouksessa ennen valintaprosessia, mitä Asula-Myllynen ja Sihvonen ihmettelevät.

-Jos valinnasta olisi haluttu antaa avoin kuva, olisi edes pyydetty kahta hakijaa pitämään esittelypuhe. Nyt paikka oli pedattu Vuoriselle, Asula-Myllynen näkee.

-Se oli epäasiallista ja outoa. Yleisökin kohisi tästä, valtuuston kokouksessa paikalla ollut Sihvonen sanoo.

Hakemuksessa hakijoilta edellytettiin muun muassa kunnallishallinnon ja -talouden tuntemusta. Vuorinen on sotatieteiden maisteri ja Laurea-ammattikorkeakoulun tuotepäällikkö. Asula-Myllynen näkee, ettei kunnanjohtajaksi valittu Vuorinen välttämättä edes tunne kuntalakia.

-Vastaavista tapauksista on olemassa ennakkopäätöksiä, joissa valinta on kaatunut pätevyyden puuttumiseen, Asula-Myllynen sanoo.

-Nyt haettiin oppipoikaa, ei johtajaa. Minulla ei ole mitään Sam Vuorista vastaan, mutta olisin huolissani siitä, miten hän pärjää tehtävässä, hän jatkaa.

Asula-Myllynen ei aio valittaa Ypäjän kunnanvaltuuston päätöksestä, eikä ole enää käytettävissä tehtävään.

-Ypäjällä olisi valtavasti vahvuuksia, joita olisin halunnut kehittää. Mutta en halua töihin tuon tyyppiseen henkiseen ympäristöön. Valintapeli oli aika härskiä.

Partanenkaan ei päätöksestä valita, vaikka hänen mielestään päätös Vuorisen valinnasta menee todennäköisesti hallinto-oikeudessa nurin, jos joku siitä valittaa.

-Näyttää siltä, että hakuilmoituksessa vaaditut ehdot kelpoisuuden osalta eivät täyty. Etenkin pienessä kunnassa, jossa kunnanjohtajalla on laaja-alainen asioiden valmistelu- ja esittelyvastuu, tällä olisi oltava kuntalain tuntemus hallussa. Nyt haettiin sopivinta, ei pätevintä, Partanen sanoo.

-Nykyhypetys kunnallishallinnon tehtäviä täytettäessä on vähän vaarallista. Me harmaat virkamiehet emme pysty lupaamaan kovin lennokkaita asioita ja olemme varmasti asiajohtamisen ja talousjohtamisen saralla yhtä seksikkäitä kuin näkkileipä, hän jatkaa.

Sihvonen sanoo harkitsevansa vakavasti valituksen tekemistä.

-En ole saanut asiakirjoja, jotka kunnan pitäisi hakijoille lähettää. Kun saan ne ja tutustun niihin, teen lopullisen päätöksen siitä, valitanko päätöksestä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic