Lounais-Häme Lounais-Häme

Kunnantalojen ovet puoliksi kiinni – Yhteyttä kunnanvirastoihin sopii ottaa puhelimitse tai sähköisesti

Yhteyttä kunnanvirastoihin sopii seudulla ottaa puhelimitse tai sähköisesti.
Forssan kaupungintalon ovi on korona-aikaankin auki, mutta sisään on harvalla todellista asiaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan kaupungintalon ovi on korona-aikaankin auki, mutta sisään on harvalla todellista asiaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupungintalon ovet on suljettu yleisöltä torstaista alkaen. Myös kaupungintalon henkilöstöravintola suljetaan toistaiseksi. Jo tätä ennen kaupungintalon pääovella oli tiedotus, jonka mukaan turhaa asiointia kaupungintalolle pitäisi koronaepidemian vuoksi välttää. Sama tilanne on seudun muissakin kunnantaloissa ainakin 13.4. saakka.

Yhteyttä sopii ottaa puhelimitse, tekstiviestitse, sähköpostitse tai vaikka kirjeitse. Paperipostia voi jättää kunnantalojen postilaatikoihin tai -luukkuihin.

Forssan seudun rakennus- ja ympäristövalvonnassa on noussut huoli ihmisten marssimisesta asiapapereineen suoraan huoneeseen.

– On käynyt yksittäisiä tapauksia, että tänne rakennusvalvontaan on tultu suoraan ulkomaanreissun seuraavana aamuna hoitamaan asioita, toteaa johtava rakennustarkastaja Jukka Laaksonen.

Rakennusvalvonta tekee neuvontaa etänä

Rakennusvalvonnan asiakkaiden pitäisi Laaksosen mukaan asioida nyt sähköpostitse tai puhelimitse. Asiakkaat pystyvät toimittamaan hakemusasiakirjoja ja suunnitelmiaan esimerkiksi Forssan kaupungintalon pääoven viereisen postiluukun kautta.

Varsinkaan ulkomailta tulleiden tai flunssaoireisten ei pidä missään tapauksessa tulla asioimaan kaupungintalolle.

– Pystymme neuvontaa tekemään, vaikka ovet olisivat suljetut, sanoo Laaksonen. Rakennusvalvontaan etätyöskentely ei sovi eikä asiakkaiden asiakirjoja voi noin vain viedä talon ulkopuolelle.

Etätyöskentelyä suositaan

Seudun kunnantaloissa suositaan koronaepidemian vuoksi henkilökunnan etätyöskentelyä, mikäli se on mahdollista. Etätyöskentelyyn tarvitaan läppäriä, jossa on etäyhteysmahdollisuus.

– Niitä on nyt asennettu ja ihmisiä on pikkuhiljaa etätöihin jäänytkin. Minäkin olen tällä hetkellä kotona etätyössä, toteaa Forssan kaupungin henkilöstöpäällikkö Esa Sinisalo.

Kunnantaloilla on väkeä jo vähänlaisesti. Siellä työskentelevätkin pyrkivät pysyttelemään huoneissaan ja pitämään varoiksi parin metrin etäisyyttä muihin.

Asiakasmäärät vähentyneet

Monen kunnantalon ovet ovat seudulla varauksellisesti auki – toistaiseksi. Muutoksista ilmoitetaan välittömästi kuntien nettisivuilla.

Forssan lisäksi ainoastaan Urjalan kunta viestii kunnantalon olevan suljettu asiakkailta. Välttämättömät tapaamiset ovat Urjalassa hoidettavissa ajanvarauksella.

Asiakasmäärät kunnantaloissa ovat muutenkin vähentyneet huomattavasti tällä viikolla.

Palaverit sähköisesti

Kuntien johtoporras ja kuntien henkilöstökin pitää palaverejaan ennen kaikkea sähköisesti.

Tammelan kunta varmisti kirjallisesti Kuntaliiton hallintojuristilta, että kunta voi siirtyä pitämään suunnitellusti kunnanhallituksen ja lautakuntien kokouksia sähköisesti Teams-ympäristössä.

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson näkee, että tiimityösovellus Teams sujuvoittaa kunnallista päätöksentekoa ja mahdollistaa kokoontumiset tiiviilläkin tahdilla.

Forssan kaupunginhallituksen kokous 30.3. on mahdollista pitää Teams-kokouksena tai sitten ”turvavälein” kaupungintalon valtuustosalissa. Sama mahdollisuus on lautakunnilla.

– Arjen täytyy jatkua ja päätöksiä pitää pystyä tekemään, toteaa Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi.

Someron kaupunginhallitus kokoustanee ensi viikolla sähköisesti Skypen välityksellä. Someron perusturvalautakunta ja tekninen lautakunta ovat jo kokoustaneet Skypen kautta.

Kokouksia siirretty eteenpäin

Kokouksia on kunnissa myös siirretty eteenpäin. Välttämättömät kokoukset pidetään. Esimerkiksi Jokioisilla, Urjalassa ja Ypäjällä lautakunnat ja kunnanhallitus voivat kokoontua väljemmin valtuustosalissa niin, että istumavälit ovat pari metriä.

Urjalan kunnanvaltuuston seuraava kokous on sovittu pidettäväksi 6. huhtikuuta, mutta sen siirtäminen tai striimaus on pohdinnassa.

– Siitä käydään sähköpostikeskustelua valtuutettujen kanssa, toteaa talous- ja hallintojohtaja Terhi Källi.

Humppilan kunnanhallituksen tilinpäätöskokous on tulossa 6. huhtikuuta. Muita kokouksia on peruttu ja siirretty. Kunnanhallituksen kokouksen järjestettäneen myös väljemmin valtuustosalissa. FL

 

Päivitetty 19.3.2020 klo 9:25

Päivitetty tieto Forssan kaupungintalon ovien sulkemisesta yleisöltä.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020

Uusimmat