Lounais-Häme Tammela

Kunnantalolle vai uuteen yhtenäiskouluun? Tammelan kirjaston paikka ratkaistaan tänä syksynä

Kumppanuuspöytään kokoontui viime keväänä muun muassa eri-ikäisiä kirjaston asiakkaita ja päättäjiä. Pöydän ympärillä ideoitiin muutto kunnantalon alakertaan.

Tammelan päättäjät ratkaisevat mistä kunnan kirjasto saa uudet toimivat ja väljemmät tilat. Kunnanjohtaja Kalle Larssonin mukaan tarjolla on nyt kaksi vaihtoehtoista polkua. Päätös pitäisi tehdä lähikuukausina.

Ensimmäinen vaihtoehto veisi kirjaston vuonna 2020 kunnantalon alakertaan ja toinen vaihtoehto vuonna 2022 uuden yhtenäiskoulun yhteyteen.

– Kunnantaloideasta kunnanhallitus ja valtuutetut kaipaavat tarkempaa kustannusarviota. Siksi se jätettiin pöydälle maanantain kokouksessa. Sen rinnalla halutaan tutkia myös yhtenäiskoulun mahdollisuus, Larsson kertoo.

Tammelan valtuusto on tehnyt päätöksen uuden yhtenäiskoulun rakentamisesta niin, että opetus siellä alkaa elokuussa 2022.

– Uusi oppimisympäristö modernin kirjaston yhteydessä on viettelevä ajatus. On mietittävä kasvattaisiko tämä yhteys kirjaston käyttäjävolyymiä. Samassa yhteydessä keskustellaan myös valmistuskeittiön rakentamisesta.

Valtuusto paneutuu rakentamisajatuksiin iltakoulussa 24. syyskuuta oman kokouksensa jälkeen.

Kumppanuuspöydän alustava kustannusarvio kirjaston siirtämiseksi kunnantalolle on puolen miljoonan euron luokkaa.

Yhtenäiskoulun yhteyteen rakennettavan kirjaston kustannuksista ei ole vielä arviota.

Sivistyslautakunnan kutsuma kuntalaisten kumppanuuspöytä päätyi esittämään, että kirjasto muuttaisi vuoden 2020 alusta kunnantalon alakertaan. Ideaa tarjottiin kunnanhallitukselle maanantaina, joka kuitenkin palautti asian valmisteluun

Kirjaston sijaintia ja palveluita pohdittiin viime keväänä kumppanuuspöydässä, johon kutsuttiin eri-ikäisiä ja eritaustaisia kirjaston asiakkaita, päättäjiä, yhdistysväkeä ja kunnan työntekijöitä.

– Tämä työskentelytapa sai kunnanhallitukselta kiitosta asian valmisteluun palauttamisesta huolimatta, Larsson korostaa.

Esityksessään kumppanuuspöytä totesi, ettei kirjaston toiminnan kehittäminen ja saattaminen uuden kirjastolain vaatimalle tasolle onnistu nykyisissä tiloissa.

Kunnantalolle vievän idean etuna on sivistyslautakunnan mukaan se, että vajaakäytössä oleva kunnantalo tulisi nykyistä monipuolisemmin kaikkien kuntalaisten yhteiseksi tilaksi ja kohtaamispaikaksi.

Vaihtoehtoisia tiloja olivat Norrintien kiinteistö, teollisuushallit, Manttaali ja myös täysin uusi kirjasto.

Lautakunta katsoi, että yhdistämällä kirjaston ja kunnantalon infopisteet mahdollistuisivat pidemmät aukioloajat. Tästä hyötyisivät kaikki kuntalaiset, vapaa-ajanasukkaat ja matkailijat.

– Kunnantalon tilat tuovat synergiaetuja, kun valmiina on jo muun muassa lounaskahvila, esteetön kulku, wc- ja naulakkotiloja, työhuoneita, valtuustosali isompien tilaisuuksien järjestämiseen sekä riittävästi parkkipaikkoja, lautakunta listasi etuja. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic