Lounais-Häme

Kunnanvirasto olohuoneeksi – käyttäjät kehittävät kirjastoa Tammelassa eikä villejä ideoita kaihdeta

Tammelassa on vuosia kipuiltu ahtaan kirjaston kanssa. Voimassa on päätös, jonka mukaan uutta ei rakenneta. Kirjasto voisi sen sijaan muuttaa jo olemassa oleviin, väljempiin tiloihin.

Kirjasto kutsui kuntalaisia ja paikallisia toimijoita etsimään ideoita parhaan kirjaston luomiseksi Tammelaan. 30 innostunutta mahtui juuri ja juuri työskentelemään kirjaston nykytiloissa.

Tilakysymystä kehittäjät eivät tiiviissä tunnelmassa voineet ohittaa. Kirjastolle etsittiin paikkaa niin ammatti-instituutilta vapautuneista tiloista, kunnantalon aulasta kuin haaveissa olevasta monitoimihallista. Ajatus kunnantalon aulasta kehittyi ideoinnin edetessä niin, että kunnanvirasto otettaisiin kuntalaisten käyttöön ja muokattaisiin yhteiseksi olohuoneeksi, kirjastoksi ja toimintatilaksi.

Modernit kirjastot muovautuvat entistä vahvemmin kuntalaisten olohuoneiksi, osaksi isompaa, erilaisten toimintojen kokonaisuutta. Kirjastoihin myös niveltyy muita palveluita.

-Kunnanvirasto olisi todella hyvä. Siinä olisi varmasti pienellä remontilla sopivat tilat ja sinne mahtuisi kaikki tarvittavat toiminnot ja myös muuta. Myös sijainti olisi erinomainen, perusteli valtuutettu Katariina Suutela.

Ideointia seurannut kunnanjohtaja Kalle Larsson ei tyrmännyt ajatusta.

-Virkamiehet voisivat väistää, emme tarvitse paljon tilaa, hän pohdiskeli.

 

Tammelan sivistyslautakunta antoi kirjastolle tehtäväksi kutsua kumppanuuspöytään nykyisiä ja tulevia asiakkaita sekä paikallisia toimijoita keskustelemaan ja hakemaan yhdessä ratkaisuja. Lautakunta odottaa ryhmältä vielä tänä keväänä ehdotusta kirjaston kehittämiseksi.

-Kumppanuuspöydän ainoa asia ei kuitenkaan ole tilakysymys, vaan siinä pohditaan paljon muutakin, toteaa kirjastonjohtaja Soili Ojanen.

Ideoita etsitään myös siihen miten kirjasto voisi jalkautua kuntalaisten pariin, mitä toimintaa kirjastoon kaivattaisiin ja miten kirjaston tulisi huomioida lapset ja nuoret.

Keltaisille lapuille kertyi runsaasti ajatuksia: Kirjastoon kaivataan kahviota, teemailtoja, ohjelmahetkiä, ikäihmisten atk-tukea, ryhmien kokoontumistilaa, työtilaa ja hiljaista tilaa. Kirjastoon pitäisi olla myös nuorten helppo tulla; he kaipaavat olohuonemaista tilaa ja äänieristettyä pelihuonetta.

Kirjastoon pitäisi saada myös lukumummoja ja -vaareja ja yhteistyötä taidekoulun kanssa. Lapset ja nuoret pitäisi ottaa myös mukaan pohtimaan esimerkiksi aineistohankintoja. Yhteisen koulukirjaston aineisto taas voisi kiertää koululta toiselle.

Kirjastoautosta kehittäjät ideoivat todellista monitoimibussia, joka kuljettaisi kylille myös esimerkiksi ruokaa ja lääkkeitä. Kirjakassin voisi kuljettaa myös koulutaksi, posti tai vapaaehtoinen. FL

 

Pidetty lilliputti
Tammelan kirjasto on Suomen toiseksi pienin kirjasto. Sillä on käytössään noin 300 neliötä.Suositeltu mitoitus kirjastolle on 100 neliötä tuhatta asukasta kohden, Tammelassa luku on 48 neliötä.TilanpuuteTilanpuute rajoittaa kirjaston kehittymistä. Pulaa on esimerkiksi työskentelytiloista, opiskelutiloista, monitoimitiloista, hyllytilasta, näyttelytilasta ja kulkutilasta hyllyjen välissä.Kirjasto lukuinaLainoja kertyy vuodessa 84000.Käyntejä on vuodessa noin 32000.Aineistoja on tarjolla 41000.Työntekijöitä on yhteensä neljä.Kirjastoauto Ilves palvelee haja-asutusaluetta, kouluja, päiväkoteja ja vanhuspalveluita. Se jää maaliskuun alussa tauolle kevään ajaksi työntekijän poissaolon vuoksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti