Lounais-Häme

Kunniaa isille sankaripatsaalla

Tammelassa on luvassa sunnuntaina vietettävän kaatuneiden muistopäivän arvokkuutta täydentävää ohjelmaa.

-Olen saanut ajatuksen, että myös me sotaorvot laskisimme havuseppeleen Tammelan sankarivainajien muistomerkille.

-Sitä ei ilmeisestikään ole aikaisemmin tapahtunut, toteaa Forssan ja Loimaan seudulla toimivan Loimijoen Sotaorvot ry:n puheenjohtaja Pauli Korvensyrjä.

Kanssamuistajakseen hän saa seppeleenlaskussa Jukka Rauhaniemen.

 

Sotaorpous on yhdistävä tekijä, joka lähentää Tammelassa asuvat miehet osoittamaan kunnioitusta kaatuneille näille omistettuna muistopäivänä.

-Isä ei tullut kotiin. Sankarivainajien muistoa kunnioittaen, Loimijoen sotaorvot, kuuluu laskettavan seppeleen nauhasta luettava teksti, joka koskettaa näin ollen heitä kumpaakin omakohtaisesti.

Syntyjään tammelalaisen Jukka Rauhaniemen isä lepää Tammelan sankarihautausmaalla. Pauli Korvensyrjän isä Pentti sen sijaan on saanut viimeisen leposijansa sukutaustoihinsa liittyen Oriveden sankarihautausmaalla.

Huomenna Tammelan sankarihaudoille seppeleen laskevasta kaksikosta tuli sotaorpoja kahden päivän sisällä jatkosodan viimeisenä kesänä. Jukka Rauhaniemen isä kaatui Salmin pommituksissa saamiinsa vammoihin 30.6.1944. Pauli Korvensyrjän isä kaatui puolestaan Tali-Ihantalan taisteluissa Murokalliolla tykistökeskityksessä 28.6.1944.

 

Jukka Rauhaniemi kertoo isänsä Erkin ajaneen sotatoimialueella linja-autoa, joka oli muutettu ambulanssiksi. Hänen mieleensä muistuu muun muassa kuulemansa tarina sotakesän 1944 perääntymisvaiheesta.

Joukko, jossa oli mukana myös Humppilan poikia, oli joutunut mottiin. Heille oli tullut tieto, että apua ei ollut enää saatavilla ja vihollinen tulitti todella hankalassa tilanteessa joka puolelta.

Kun myös tien suunnalta alkoi kuulua moottorin ääniä, heräsi pelottava kysymys, että oliko sieltäkin tulossa joku naapurivaltion sotakone. Esille ilmestyi kuitenkin toiveita nostattava näky.

-Mäkeä nousikin linja-auto, jonka ohjaamon yläpuolella näkyi teksti Teuro–Forssa. Kuskina toimineen isän ei varmasti tarvinnut antaa kahta käskyä koko porukan autoon nousemiseen. Sen jälkeen onnistuttiin ajamaan reipasta vauhtia omien puolelle, Jukka Rauhaniemi kertoo.

 

Pauli Korvensyrjä on jo julkaisut isänsä ja äitinsä sota-aikaisesta kirjeenvaihdosta aineksensa saaneen kirjan Kun kohtalo on näin määrännyt. Parhaillaan hänellä on työn alla isän päiväkirjoihin perustuva teos talvisotavaiheen kohdalta.

Miehet kokevat sotaorpojen pysyneen pitkään aika hiljaisena joukkona.

-Katsomme kuitenkin isiemme muiston vaalimisen tärkeäksi, Pauli Korvensyrjä ja Jukka Rauhaniemi huomauttavat.

Jotakin sotaorpoihin suhtautumisesta kertoo sekin, että valtiovalta hyväksyi sotaorpotunnuksen vasta 2000-luvulla.

 

Kaatuneiden Omaisten Liiton puheenjohtaja Hannu Niskanen toteaa sotaorpojen vuosien kokemusten tuntemattomuudesta, vaikenemisesta ja jopa vähättelystä vaihtuneen vähitellen hyväksynnäksi ja arvostukseksi.

-Silti tehtävää riittää. Asioita voidaan edistää parhaiten yhdessä. Jokainen meistä voi omalta osaltaan lisätä yleistä tietoutta sotaorpoudesta, Niskanen painottaa.

Seppeleenlaskijat lähtevät Tammelassa kaatuneiden muistopäivänä Hakkapeliittapatsaalta sankahautausmaalle kello 10. Sen jälkeen on vuorossa kello 12 kansanlaulumessu Saaren kansanpuistossa. Messuun liittyy muun muassa kuoroesityksiä sekä kahvitustilaisuus, jonka järjestävät Tammelan sotaveteraanit. FL

 

Kaikkien Suomen sodissa kaatuneiden päivä
Toukokuun kolmantena sunnuntaina viettävä kaatuneitten muistopäivä on kaikissa Suomen aluetta ja suomalaisia koskettaneissa sodissa sekä muissa taisteluluonteisissa tehtävissä kaatuneitten, teloitettujen ja vankileireillä kuolleiden muistopäivä.Nykyisen ajankohtansa ja sisällöllisen perustansa muistopäivä sai marsalkka Mannerheimin 1.5.1940 antamassa päiväkäskyssä.Kaatuneitten muistopäivänä liputettiin aikaisemmin siten, että osan päivästä lippu oli suruliputuksessa. Vuodesta 1995 alkaen kaatuneiden muistopäivänä on noudatettu normaalia liputuskäytäntöä.

Uusimmat

Fingerpori

comic