Lounais-Häme

Kunniaa Suomen evakoille – Eduskunnan karjalakerho, Sanni Grahn-Laasonen etunenässä esittää uutta liputuspäivää

Kodin jättäminen oli monelle evakkoon joutuneelle järkyttävä kokemus. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kodin jättäminen oli monelle evakkoon joutuneelle järkyttävä kokemus. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kansanedustaja, eduskunnan Karjalakerhon puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja joukko muita kansanedustajia on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen evakkojen oman liputuspäivän säätämiseksi Suomeen.

Kirjallisen kysymyksen allekirjoittivat Grahn-Laasosen lisäksi eduskunnassa toimivan Karjalakerhon kansanedustajajäsenet Heikki Autto, Seppo Eskelinen, Hilkka Kemppi, Leena Meri, Matti Semi ja Mirka Soinikoski.

Grahn-Laasosen mukaan evakkojen oma liputuspäivä tekisi kunniaa Suomen evakoille ja siirtäisi historiaa tuleville sukupolville. Liputuspäiväksi sopisi 30.11., jolloin syttyi talvisota, joka myös käynnisti evakuoinnit.

– Tiedän, että monille evakoille ja evakkojen jälkeläisille oma liputuspäivä olisi äärettömän tärkeä. Asialla on kuitenkin kiire, jotta mahdollisimman moni evakko ehtisi vielä nähdä Suomen lipun liehuvan heidän kunniakseen. Liputuspäivä tarvitaan myös muistuttamaan meitä juuristamme, aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Grahn-Laasonen sanoo.

Suomen kaikilta luovutetuilta alueilta siirtyi sotien jälkeen lähes puoli miljoonaa ihmistä Suomen nykyisten rajojen sisäpuolelle. Evakuointi oli sen kohteeksi joutuneille ihmisille usein järkyttävä ja traumaattinen kokemus, josta toivuttiin pitkään ja koko kansakunnan yhteisin uhrauksin ja ponnistuksin.

– Olen itsekin evakon tyttärentytär. Laila-mammani tuli evakkona Viipurin maalaiskunnasta Jokioisille, Grahn-Laasonen kertoo.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.3.2020

Uusimmat