Lounais-Häme

Kunniakäyntejä ja puheita, marssia ja musiikkia – Vappua vietetään melko perinteisin menoin Lounais-Hämeessä

Jokioisilla järjestetään vappujuhla perinteisesti Virastotalon aukiolla. Myös Forssassa ja Somerolla järjestetään perinteinen työväen vappujuhla. Kuva: Tapio Tuomela
Jokioisilla järjestetään vappujuhla perinteisesti Virastotalon aukiolla. Myös Forssassa ja Somerolla järjestetään perinteinen työväen vappujuhla. Kuva: Tapio Tuomela

Vappua juhlitaan Lounais-Hämeessä melko perinteisesti. Keskiviikkona vappupäivänä luvassa on perinteistä ja juhlavaa, mutta myös hieman kepeämpää ohjelmaa.

Vappuperinteisiin kuuluvat kunniakäynnit vakaumuksensa puolesta kuolleiden haudoilla sekä vappujuhlat marssilla tai ilman. Forssassa vappujuhla alkaa seppeleenlaskulla Lammilla kello 8. Tämän jälkeen seppele lasketaan Korko-ojalla kello 9.

Lipunnosto suoritetaan kirjastotalon päädyssä Forssan Kehräämöalueella kello 10.

Perinteisen vappumarssin osallistujat järjestäytyvät kaupungintalolla kello 12.15. Varsinainen vappumarssi lippuineen alkaa kello 12.30 ja se päättyy Forssan torille, jossa SAK:n ja työväenyhdistyksen vappujuhla alkaa kello 13.

Vappujuhlan torilla avaa Janne Nieminen. Juhlapuheen pitää europarlamenttivaalien ehdokas Alettin Basboga. Musiikista vastaa kantaaottavia lauluja esittävä yhtye RRR.

Tammelassa järjestetään kunniakäynti vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkille kello 9. Humppilassa kunniakäynti 1918 muistomerkillä tapahtuu kello 12.

Jokioisilla muistokäynnit tehtiin jo vapunaattona. Vappujuhla alkaa Jokioisilla kello 10.30 Virastotalon aukiolla. Juhlan avauspuheen pitää AK:n Jokioisten paikallisjärjestön hallituksen jäsen Tarja Kirkkola-Helenius. Juhlapuhujana toimii Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola. Lisäksi tarjolla on musiikkia, ilmapalloja ja hernekeittoa.

Somerolla tehdään tervehdyskäynti vuonna 1918 surmattunen muistomerkille hautausmaalla. Vappujuhla muistomerkillä alkaa kello 15 ja juhlapuhujana on Kaisa Lepola.

Vappuna on luvassa myös musiikkia. Lounais-Hämeen Musiikkiopiston oppilaat pitävät vappukonsertin Forssan Kartanokeskuksessa kello 12–13 ja Somerolla Kiiruun talolla kello 15.

Laulun taikaa -konsertti Forssan naiskuoron johdolla järjestetään puolestaan Forssan musiikkisalissa työväentalolla kello 15. FL

Uusimmat

Näkoislehti

4.8.2020

Fingerpori

comic