Lounais-Häme

Kunnianosoitus Tammelan sotaveteraanille: Pentti Simola ikuistui muistoelokuvaan

Tänään vietettävän kansallisen veteraanipäivämme ajoitus henkii rauhantahtoa. Muistuttaahan 27. huhtikuuta ajankohdasta, joka jäi toisessa maailmansodassa Suomen viimeiseksi sotapäiväksi ja samalla maamme rauhantilaan siirtymisen päiväksi vuonna 1945.

Päivän rauhantahtoista henkeä pitävät tälläkin kertaa yllä perinteeksi vakiintuneet seppeleiden laskut sankarihautausmaidemme muistomerkeille.

Tammelan eilinen Korpraali Simolan sota-elokuvan kutsuvierasnäytäntö viestitti osaltaan, että kansalliseen veteraanipäiväämme liittyen on sovitettavissa uudenlaisiakin päivän sanomaa tukevia avauksia.

 

Kutsuvierasnäytännön myötä ensiesityksen saanut elokuva kertoo 20.1.2018 poisnukkuneen Pentti Simolan sotapolusta. Elokuussa 1922 Tammelan Talpiassa syntynyt Simola todettiin, kun riviin astumismääräys oli käynyt, kelvolliseksi sotaan 11. syyskuuta 1941 Riihivalkamassa Valkeaniemen pirtillä pidetyssä kutsuntatilaisuudessa.

-Viiden päivän päästä sitten piti ilmoittautua tykistökoulutuskeskus kolmosessa Isossakyrössä.

-Meille ei siis jäänyt paljon aikaa miettiä, lähdetäänkö ja koska lähdetään, vaan se lähtö oli aika lailla äkkinäinen, hän muisteli.

Jatkosodan taistelut päättyivät lähes tarkalleen kolme vuotta sen jälkeen, kun Simolan kenttäharmaakelpoisuus oli todettu. Hän totesi muistavansa ikuisesti hetken, jolloin rintamakorsuun tuli aamuneljältä puhelinsanoma, että vihollisuudet lopetataan.

 

Vuonna 1982 eläkepäiville siirtymiseen päättyneen työuransa hän teki pankinjohtajana. Simola tuli Tammelassa ja laajemminkin tunnetuksi aktiivisesta sotaveteraanien asialle omistautumisesta.

Tammelan Sotaveteraanit ry:n puheenjohtajana hän toimi 1984–2001, Kanta-Hämeen Sotaveteraanipiirin hallituksen jäsenenä 1986–2001, joista varapuheenjohtajana 1987–1993 ja puheenjohtajana 1993-1997. Suomen Sotaveteraaniliiton valtuuston jäsenenä Simola vaikutti 1988–1993 ja hallituksen jäsenenä 1994–1998.

Simola siirtyi Tammelan veteraaniyhdistyksen puheenjohtajan tehtävästä 2001 kunniapuheenjohtajaksi osallistuen kuitenkin aktiivisesti yhdistyksen toimintaan lähes poisnukkumiseensa asti.

-Veteraanien kanssa toimien hän osasi kuunnella ja kaverin jeesaaminen meni kaiken muun edelle. Usein käytetty sanonta ”Kaveria ei jätetä” kuvasi hyvin hänen luonnettaan, toteaa Tammelan Sotaveteraanit ry:n perinneyhdistyksen puheenjohtaja Pauli Korvensyrjä.

 

Pentti Simolan haastatteluista ja asiaa valaisevasta arkistomateriaalista koostetun Korpraali Simolan sota-elokuvan on tuottanut Tammelan kunta. Tekijöinä sen toteuttivat Jussi U. Pellonpää ja Antti Latva.

-Tammelan kunta on yhdessä Tammelan Sotaveteraanit ry:n Perinnetoimikunnan kanssa sitoutunut edistämään veteraaniperinteen keruuta, tallentamista ja ylläpitoa, perustelee kunnan vapaa-aikasihteeri Päivi Klemelä vuosi sitten alkuidean saanutta hanketta.

Hän kertoo kestoltaan puolituntisesta elokuvasta lahjoitettavan kopiot Tammelan kouluille sekä Forssan toisen asteen oppilaitoksille. Korpraali Simolan sodasta tullaan järjestämään jo lähiaikoina Tammelassa myös yleisönäytöksiä.

 

Pentti Simolan pojat Heikki ja Pertti Simola pitävät isästään kertovaa elokuvaa kunnioitettavana tekona myös perhehistoriallisesta näkökulmasta.

-Kuulimme isältämme paljonkin hänen sotavaiheistaan. Tämä tiivistelmä hahmottaa hänen kertomansa katkelmat kokonaiskuvaksi, jota meille ei ole aikaisemmin muodostunut.

Hannu Mäkelän johtama Tammelan veteraanikuoro juhlisti tunteikkailla esityksillään Korpraali Simolan sota-elokuvan kunnanvaltuuston istuntosalissa järjestettyä ensiesitystilaisuutta. FL

 

Kansallinen veteraanipäivä
Vietetään 27.4. jolloin viimeinenkin saksalaissotilas poistui vuonna 1945 toisessa maailmansodassa Kilpisjärveltä Norjan puolelle.Vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta.Ehdotuksen kansallisesta veteraanipäivästä teki pääministeri Kalevi Sorsa ja asia vahvistettiin valtioneuvostossa 1986.Kansallista veteraanipäivää ei vietetä voitonjuhlana, vaan sillä on toukokuun 3. sunnuntaina vietettävää kaatuneiden muistopäivääkin rauhanomaisempi luonne.Kansallinen veteraanipäivä on yleinen liputuspäivä.

Uusimmat

Fingerpori

comic