Lounais-Häme

Kunnissa on tiedossa muutosten aikaa - "Onko meillä enää varaa samoihin arvovalintoihin kuin 10 tai 20 vuotta sitten?"

Kuntaliiton talousasioiden johtajan Sanna Lehtosen mielestä kunnat ovat aiempaa valmiimpia muutokseen.
Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen mökkeilee Hauholla. Kuva: Iiro-Pekka Airola

Kunnilta vaaditaan nyt hirveästi muutoskyvykkyyttä, Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen arvioi.

– Seesteistä tasaista aikaa, jossa voitaisiin ennakoida tulevaisuutta pitkälle, ei ole. Edessä on isoja hallintomuutoksia, jotka vaikuttavat tietysti myös talouteen.

Suurimpana mullistuksena odottaa tietysti vuodenvaihde, jossa vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä siirtyy kunnilta uusille hyvinvointialueille, mutta syksyllä eduskunta käsittelee muitakin kunnille merkittäviä muutoksia: kiinteistöverouudistusta sekä työ- ja elinkeinopalveluiden vastuun siirtämistä kunnille.

– Viimeisimmät kunnille tulleet höykytykset, sota Ukrainassa ja sitä ennen korona, ovat herkistäneet prosessit aika hyvin. Nyt kunnissa ollaan paljon parempia nopeisiinkin muutostilanteisiin kuin vaikka viisi vuotta sitten, Lehtonen arvioi.

– Kunnat ovat aika nopean toiminnan joukot: on otettu vastaan pakolaisia sekä pystytty järjestämään rokotus- ja testauspisteitä. Se on ollut hieno voimannäyttö valtionhallintoonkin verrattuna. Siinä vaiheessa kun valtio vasta kaivaa lakikirjaa kaapista, kunnat ovat jo järjestäneet jotakin käytännössä.

Lehtonen arvioi, että kuntien erilaisuus tulee näkymään entistä enemmän ensi vuoden alusta. Pienimmissä kunnissa, joissa omaa sote-toimintaa on ollut hyvin vähän, tilanne ei juuri muutu nykyisestä.

– Mutta kun katsotaan 20–25 suurinta kaupunkia, niin kyllä liikkumavara kapenee, kun taloudesta otetaan puolikas pois.

Lehtonen muistuttaa sote-uudistuksen isosta tarkoituksesta: siirtää enemmän päätösvaltaa ja ohjausta ministeriöihin.

– Siellä onnistuminen ratkaisee paljon, miten hyvin hyvinvointialueiden rahat riittävät: ovatko lainsäädännössä annetut tehtävät ja rahoitus tasapainossa.

Lehtonen on viettää kesää mökkeilemällä Hauholla. Hauho oli yksi osa Hämeenlinnan isoa, vuoden 2009 alussa toteutunutta kuntaliitosta. Noina vuosina kuntarajat rytisivät eri puolilla Suomea, mutta viime vuosina on ollut hiljaisempaa.

Lehtonen ei usko, että kuntaliitokset nousevat sanallakaan esille esimerkiksi tulevassa hallitusohjelmassa.

– Kuntataloudessa kaksi miinusta ei muutu plussaksi. Maantieteelliset etäisyydet ovat usein jo nyt suuria, eikä yhdistäminen ihmisiä siirrä.

Lehtonen toivoisi kuitenkin kuntien olevan kuitenkin nykyistä aktiivisempia naapureiden kanssa kuntarajojen yli esimerkiksi kouluverkon osalta.

– Toivon, että yhteistyötä tullaan näkemään lisää varsinkin niissä kunnissa, joissa talous alkaa hiipumaan. Sieltä löytyisi kortteja selviytymiseen.

Lehtosen mielestä lainsäädännöstä pitäisi poistaa esteet, jotka eivät kannusta yhteistyöhön. Esimerkkinä tällaisesta hän mainitsee pienten lukioiden lisän.

Uusimmat

Fingerpori

comic