Lounais-Häme

Kunta-alan suurlakko alkaa tiistaina – JHL:n Päivi Niemi-Laine Kanta-Hämeessä: Ratkaisun palikat ovat pöydällä olemassa

Päivi Niemi-Laine totesi puheessaan, ettei pidä haaveilla tilanteesta, jossa hallitus tai eduskunta päättäisi julkisen sektorin palkankorotuksista.
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoi, ettei palkkojen nostaminen yksin riitä. Työntekijöillä pitää olla myös oikeus keskittyä koulutuksensa mukaiseen työhön. Kuva: Tomi Vesaharju

Kunta-alan työriitaa sovittelevalla sovittelulautakunnalla on oltava rohkeutta tehdä sovintoesitys, sanoo Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

– Ratkaisun palikat ovat pöydällä olemassa.

Kunta-alan lakko alkaa tiistaina ja jatkuu 9. toukokuuta saakka. Lakko vaikuttaa muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluihin, kouluihin, päiväkoteihin ja kirjastoihin.

– Arvion mukaan noin 81 000 työntekijää on poissa töistä, ja päiväkoteja ja kouluja menee kiinni. Suojelutyöstä käydään vielä neuvotteluja.

JHL, JUKO ja Jyty aloittavat lakon yhteensä kymmenessä kaupungissa pääkaupunkiseudulla, Oulussa, Rovaniemellä, Jyväskylässä, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa.

Niemi-Laine toivoo, että ratkaisu saadaan aikaan, mutta valmistauduttu on myös ” vielä voimakkaampaan kuudenteen aaltoon” ja lakon laajenemiseen muualle Suomeen.

JHL:n palkkatavoite on minimissään 2 prosentin yleiskorotus ja sen päälle 4,7 prosentin palkkaohjelma viiden vuoden ajan.

– Kunta-alan osalta palkat ovat jääneet merkittävästi jälkeen ja siksi on juuri nyt tällä neuvotteluohjelmalla saatava palkkaohjelma, jolla voidaan parantaa kunta-alan työntekijöiden palkkoja niin, että työntekijät haluavat sitoutua työhönsä, Niemi-Laine totesi Hämeenlinnan torilla pitämässään vappupuheessa.

Yksin palkkojen nostaminen ei hänestä riitä, vaan työntekijöillä pitää olla oikeus keskittyä siihen työhön, johon ovat koulutuksen saaneet.

Sekava ja epälooginen kevät

Julkisen sektorin palkat ovat koko yhteiskuntaa koskettava kysymys. Kuntien, hyvinvointialueiden ja valtion työntekijöiden palkka tulee verovaroista.

– Hallitus ja eduskunta päättävät kuntien ja hyvinvointialueiden rahoituksesta. Mutta ei pidä haaveilla tilanteesta, jossa hallitus tai eduskunta päättäisi julkisen sektorin palkankorotuksista, Niemi-Laine sanoo.

Puheessaan Niemi-Laine kuvaili kevään olleen sekava ja epälooginen. Hän totesi osan työmarkkinaosapuolista unohtaneen, miksi työehtosopimusneuvottelujärjestelmä on olemassa.

– Ensimmäisenä tulee mieleen UPM:n johto, joka on yrittänyt kyykyttää ja tukahduttaa ammattiliiton neljän kuukauden työtaistelulla.

– Näistä yksityiskohdista huolimatta neuvottelu- ja sopimusjärjestelmä on toiminut pääosin hyvin. Uusia työehtosopimuksia on syntynyt paljon.

Yleinen epävarmuus on vauhdittanut jäsenhankintaa, sillä kevään aikana JHL:ään on liittynyt 6 800 uutta jäsentä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Päivi Niemi-Laine totesi olevansa iloinen ja helpottunut päästessään taas puhumaan perinteisessä vappujuhlassa. – Vappu on ihmisten kohtaamisen juhlaa. Kuva: Tomi Vesaharju

Eripuran sijan yhtenäisyyttä

Työmarkkinoiden tulevaisuuden Niemi-Laine näkee synkkänä.

– Voimakkaasti noussut inflaatio syö sovitut palkankorotukset tänä vuonna.

Hän painotti, ettei tiukentuvaa kilpailua ja tuottavuusvaatimuksia pidä maksaa yksin työntekijöillä, työehdoilla, työoloilla ja hyvinvoinnilla.

– Emme pärjää halpuuttamalla työehtoja, meidän on panostettava koulutukseen, osaamiseen ja fiksummin tekemiseen.

Paikallinen sopiminen on hänestä hyvä renki mutta huono isäntä.

– Työnantajajärjestöjen tavoite saada paikallisella sopimisella poljettua työehtoja ja palkkoja on täysin sietämätön. Kannattaa muistaa, että kun sopiminen menee rikki, niin kuin nyt näyttää työnantajien toimesta käyvän, siitä ei seuraa hyvää.

– Eripuran sijaan tarvitsemme yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta. Suomen perinteisiä vahvuuksia.

Niemi-Laine sanoi myös jokaisen suomalaisen asiaksi huolehtia, etteivät maahan tulevat ukrainalaiset joudu työelämässä hyväksikäytetyiksi.

– Työmarkkinarikollisuuden kitkemisestä hyötyisi koko yhteiskunta muun muassa ihmisten hyvinvoinnin vahvistumisena, osattomuuden vähenemisenä, verotuloina ja sosiaalivakuutusmaksuina.

Uusimmat

Fingerpori

comic