Lounais-Häme

Kunta piffaa osan bussimatkan hinnasta

Urjalasta Tampereelle aikanaan muuttanut Birgitta Nurminen käyttää bussia säännöllisesti. Hän käy Urjalassa viikoittain.

Hänen mielestään busseja kulkee tarpeeksi usein.

-Mutta siskoni, joka käy Urjalasta töissä Tampereella, sanoo, että vuorot eivät oikein sovi hänen työaikoihinsa.

Siskon täytyy lähteä kotoaan paljon ennen kuin työt alkavat. Silti hän käyttää bussia työmatkoihin.

 

Jos Urjalan kunnan elokuussa alkava ja vuoden kestävä kokeilu onnistuu yli odotusten, voi vuoroja ehkä tulla lisääkin.

-Liikennöitsijät katsovat aikanaan vuorojen tarpeen, Matkahuollon liiketoimintapäällikkö Ari Hurme hieman toppuuttelee.

Tuli vuoroja tai ei, niin bussilla matkustaminen ainakin halpenee. Varsinkin, jos ostaa sarjalipun. Matkasta riippuen kunta tulee matkalaisia vastaan ja tarjoaa 90-150 euron palvelusetelin matkaa varten.

-Esimerkiksi Urjalan ja Forssan välinen matka tulee maksamaan sarjalipulla 2,5 euroa, kun se normaalisti maksaa 11,50 euroa.

 

Väinö Paunun varatoimitusjohtaja Jarmo Paunun mukaan Tampereen ja Urjalan välinen sarjalippumatka tulee maksamaan asiakkaalle noin kolme euroa suuntaansa.

-Sarjalipusta tulee selkeästi edullisin vaihtoehto säännölliseen matkustamiseen, Paunu toteaa.

Hän lisää, että omaan autoon verrattuna Urjalan palvelusetelin käyttö on edullista.

 

Palveluseteli-idea liikahti eteenpäin, kun Urjalan kunnanhallitus päätti toukokuun lopussa, että kunnassa otetaan käyttöön palvelusetelillä tuettu sarjalippu.

Palvelusetelillä bussimatkustaja saa 42 matkan sarjalipun merkittävästi normaalia halvemmalla. Lippua tosin myydään vain kunnan asukkaille.

Palvelusetelin arvo on 90 euroa, jos matka on alle 40 kilometriä ja 150 euroa, kun matka on yli 40 kilometriä.

 

Urjalan elinkeinoasiamiehen Satu Sarinin mukaan noin 600 urjalalaista käy kunnan ulkopuolella töissä.

-Tampere, Valkeakoski, Forssakin, Sarin luettelee.

Palveluseteli on kaikille kuntalaisille avoin liikennemuoto, jossa ei ole rajoitteita matkustusmuotojen suhteen eri kulkuneuvoilla, kunhan kyse on joukkoliikenteestä.

-Urjalan ohi menee juna, mutta se ei valitettavasti pysähdy Urjalassa, joten palveluseteli koskee vain bussiliikennettä, Sarin harmittelee. FL

 

Toimiva joukkoliikenne pitää asukkaat pikkukunnissa
Urjalan kunnanhallituksen mukaan työvoiman liikkuvuus edellyttää toimivaa joukkoliikennettä.Pahimmillaan joukkoliikenteen puutteet johtavat muuttoon pois maaseutukunnasta, jos omaa autoa ei ole käytettävissä.Palvelujen keskittyminen lisää joukkoliikenteen tarvetta, koska palveluja joudutaan hakemaan kaupungeista.Kunnanhallituksen mukaan se taas kiihdyttää poismuuttoa, jos joukkoliikennetarjonta ei vastaa kulkemistarpeita.Urjalan elinvoimaohjelman yhtenä tavoitteena on joukkoliikenteen ja matkahuoltopalveluiden toimivuuden varmistaminen.

Uusimmat

Fingerpori

comic