Lounais-Häme

Kuntapäättäjien ahdistelu lisääntynyt

Kuntapäättäjien kokema häirintä ja erilainen uhkailu on lisääntynyt tämän hallituskauden aikana. Johtavista viranhaltijoista ja kunnanhallituksen jäsenistä reilut kolmannes on kokenut tehtävänsä vuosi eriasteista häirintää ja uhkailua.

Valtuutetuista noin neljännes kertoo kokeneensa asemansa vuoksi joko suoraa tai välillistä uhkailua.

– Luvut ovat hälyttävän korkeita, sanoo kuntaliiton kehityspäällikkö Jarkko Majava.

Kuntapäättäjien kokemaa ahdistelua on tutkittu Åbo Akatemiassa Kuntaliiton tilauksesta. Selvityksen tulokset on julkaistu tämän vuoden syyskuussa.

Imatran ampumistapauksen vuoksi Kuntaliitossa ei ole annettu suosituksia siitä, pitäisikö kuntapäättäjien turvallisuuskäytäntöjä kiristää tai muuttaa.

Majavan mukaan kaikkia kuntia koskevat ohjeet eivät ole tarkoituksenmukaisia, sillä kunnat ovat niin erilaisia.

– Jos kuntalaispalaute muuttuu aggressiiviseksi, niin silloin tilannetta on pohdittava kunnan viranomaisten kanssa, miten niitä ratkotaan, hän sanoo.

Majavan mukaan kuntapäättäjät kokevat ahdistelua ja aggressiivista palautetta usein silloin, kun kunnanvaltuustossa tai hallituksessa käsitellään kuntalaisten kannalta akuuttia asiaa.

Kuntapäättäjien kokemaa häirintää ja uhkailua lisää myös yleinen yhteiskunnallinen ilmapiiri, jossa vihapuheeseen törmää useilla eri foorumeilla.

– Yleisellä ilmapiirillä on vaikutusta. Kynnys antaa asiatonta palautetta niin kasvotusten kuin netissä, on laskenut.

Vaikka

Imatran ampumistapauksen motiivit eivät poliisin mukaan ole olleet poliittisesti tai ideologisesti latautuneita, siitä huolimatta Majavan mukaan rajut väkivaltaiset teot päättäjiä kohtaan ovat mahdollisia myös Suomessa.

– Näyttää siltä, että että tietyissä porukoissa näillä asioilla fantasioidaan netissä, mutta toivottavasti sellaista ei koskaan tapahdu. Jos tällainen tapahtuisi, se tuskin tulisi kovin suurena yllätyksenä, hän sanoo.

Minna Akimo

 

Uusimmat

Fingerpori

comic