Lounais-Häme

Kuntasymbolien symbioosi voitti tuoteideakisan: Reika Vesala ei halunnut suunnitella turhaa tavaraa kulttuuriyhdistykselle

Muotoilija, tekstiilitaiteilija Reika Vesala otti Kulttuuriyhdistys Kuvion toiminta-alueen kuntien vaakunat ja irrotteli niiden yksityiskohdat. Hän järjesti uudelleen tähkät, Loimijoen aallot, tammenterhot ja myllyn rattaat riveiksi, joiden rytmistä syntyy kuviopinta.

-Halusin luoda idean ja kuosin, jota voisi hyödyntää monenlaisissa tarvittavissa esineissä ja tavaroissa. En halunnut tehdä tähän maailmaan lisää turhaa tavaraa ja roskaa, Reika Vesala perustelee.

Kulttuuriyhdistys Kuvio etsi helmikuussa päättyneellä kisalla tuoteideaa, jota voisi käyttää yhdistyksen omaan, myyntiin soveltuvaan tuotteeseen. Kuvion kiikarissa oli luova, kekseliäs ja ainutlaatuinen tuoteidea, joka kuvastaa samalla yhdistyksen toimintaa ja toiminta-aluetta.

-Tuota suunnittelemaani kuosia voi käyttää esimerkiksi kahviliinassa, avainnauhassa tai vaikka t-paidassa. Siitä voi käyttää myös vain osaa. Esimerkiksi pystysuunnassa rivien rytmi rikkoutuu, ja vaikutelma on erilainen, Vesala selittää.

Kuvio sai ehdotuksia seitsemältä eri henkilöltä.

-Joillakin ideassa oli tuotesarja eli useampi tuote osana ideaa. Saimme ehdotuksia esimerkiksi koruista, avaimenperästä, korttipakasta ja pelistä. Voittajaksi valittu Reikan kuosi nähdään uudessa tuotteessa vielä tämän vuoden aikana, kulttuurituottaja Minna Lehtola kertoo.

Voittajaksi valittiin Vesalan Kuvion kuvio -kuosi juuri sen monikäyttöisyyden vuoksi. Se soveltuu painettavaksi ja tulostettavaksi moniin erilaisiin tuotteisiin, kuten kahvi-, lautas- ja pöytäliinoihin, kahvimukeihin ja muihin paperiastioihin sekä kasseihin.

Kuosin väri ja koko on helposti muunneltavissa käyttötarkoituksen mukaan, joten sen käyttömahdollisuudet ovat laajat.

-Halusin myös, että se on helppo painaa vaikka käsin seulalla, Vesala lisää.

Yhdistys työstää yhdessä suunnittelijan kanssa kuosin väritystä ja myyntiin tulevia tuotteita.

Yhdistyksen hallitusta ilahdutti se, että voittaneessa kuosissa olivat mukana Kuvion toiminta-alueeseen kuuluvat kunnat. Kuvion toiminta-alueen väelle siinä on yhtä aikaa jotain tuttua ja jotain uutta.

Kunnanvaakunoiden kuviot on yhdistetty maantieteelliseen järjestykseen pohjoisesta alkaen. Kuosin suunnittelussa on otettu huomioon sekä kuosin toimivuus visuaalisesti itsenäisenä kuosina että yhdistyksen toiminta-aluetta ja yhdistyksen toimintaa kuvaavana tuotteena.

Vesala on forssalainen freelance-muotoilija ja taiteilija, joka on kotoisin Japanin Osakasta. Suomeen ja Forssaan hän muutti 1998 avioiduttuaan taiteilija Tuomas Vesalan kanssa.

Taiteen töiden lisäksi hän opettaa japanin kieltä, käsitöitä ja kulttuuria Wahren-opistossa, Somero-opistossa, Loimaan työväenopistossa ja Salon kansanopistossa.

Hän on muun muassa Teollisuustaiteen liitto Ornamon ja Tekstiilitaiteilija Texon jäsen. Hän sai viime vuonna Taiteen keskustoimikunnan puolivuotisen taiteilija-apurahan. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic