Lounais-Häme Forssan seutu

Kuntataloustietäjä Eero Laesterän viesti Forssan seudun päättäjille: Sopeuttaminen on ainoa tapa säilyttää kuntarajat

Maan johtavan kuntataloustietäjä Eero Laesterän ohje Forssan seudun päättäjille: Säästäkää lapsista, siirtäkää vanhuksiin.
Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen ja Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä kuuntelivat vakavina, kun kuntatalousasiantuntija Eero Laesterä esitteli ennusteita kuntien väestön ja talouden kehityksestä 2020-luvulla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen ja Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä kuuntelivat vakavina, kun kuntatalousasiantuntija Eero Laesterä esitteli ennusteita kuntien väestön ja talouden kehityksestä 2020-luvulla. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Jos ette sopeuta kuntatalouttanne, ero nettokäyttökustannuksissa vuoteen 2030 mennessä on Kanta-Hämeessä noin 94 miljoonaa euroa. Talouden sopeuttaminen on ainoa tapa säilyttää kuntarajat.

Näin laski ja uhkaili maan johtavaksi kuntataloustietäjäksi tituleerattu Eero Laesterä Forssan seudun kuntapäättäjiä ja virkamiesjohtoa torstai-iltana Jokioisten Tietotalolla.

Laesterä löi pöytään tai tarkemmin sanottuna videotykille sellaiset rätingit, että jämähtäneinkään päättäjä tuskin pystyy niitä olan kohautuksella tai omilla ruutupaperilaskelmillaan kumoamaan. Forssan seudun osalta talouden sopeuttamatta jättämisen ja sopeuttamisen välinen ero on karkeasti noin 25 miljoonaa euroa seuraavan 10 vuoden aikana.

– Nyt ei ole aikaa odottaa sote- tai maakuntauudistusta, hän viestitti.

10 000 ihmistä häipyy Kanta-Hämeestä

Mitä sopeuttaminen sitten käytännössä tarkoittaa?

Laesterä esitteli lukuja, jotka pohjautuvat pitkälti Tilastokeskuksen laskelmiin. Niiden mukaan Kanta-Hämeen asukasluku laskee vuoteen 2030 mennessä 6,1 prosentilla, runsaalla 10 000 ihmisellä. Laskua on kaikissa muissa ikäryhmissä paitsi yli 75-vuotiaissa. Heidän määränsä kasvaakin sitten jopa räjähdysmäisesti, kymmenillä prosenteilla.

Laesterän mukaan hoitajatarve kasvaa Kanta-Hämeessä tällä vuosikymmenellä noin 600 hoitajalla, mikä tekee rahassa noin 25 miljoonaa euroa. Koko maassa tarve on 16-18 000 hoitajaa, 600-700 miljoonaa euroa.

Perusopetusta yli kuntarajojen

0-vuotiaiden määrä laskee kaikkialla, Forssan seudulla heitä arvellaan olevan kymmenen vuoden kuluttua 176 vähemmän kuin vuonna 2018. Hurjinta muutos on alakouluikäisissä, joita Forssassa lasketaan olevan lähes 300 eli 30 prosenttia vähemmän vuonna 2030. Myös päivähoito- ja yläkouluikäisten määrä laskee dramaattisesti.

– Tämän on näyttävä palvelun tarpeen määrässä. Jos hyväksytty, että lapset ja nuoret eivät tarvitse tuolloin niin paljon palveluja kuin nyt, vanhusten ja lasten palvelujen rahatarpeet menisivät aika päittäin, eikä veronkorotuksia tarvittaisi.

– Veroja on kyllä korotettu viime vuosina reilusti, mutta jos kunnat eivät sopeuta menojaan, verot nousevat keskimäärin kolmella prosenttiyksiköllä, Laesterä kertoi.

Laesterän mukaan Tammela taas voisi jättää palkkaamatta noin 20 lasten ja nuorten työntekijää, mikä tietäisi miljoonan euron säästöjä. Jokioinen taas voisi sopeuttaa menojaan neljällä miljoonalla eurolla, lähes tuhannella eurolla asukasta kohden vuoteen 2030 mennessä.

Humppila kykenisi sopeuttamaan menojaan yli tuhannella eurolla asukasta kohden.

– Jos ette sopeuta talouttanne, tarvitsette 300 euroa lisää asukasta kohden, Laesterä ohjeisti humppilalaisia.

Kuntatalouden asiantuntijan mukaan kaikkea perusopetusta ei ole järkeä järjestää yksin. Hän näkee, että tulevaisuudessa perusopetuksen yhteistoiminta lisääntyy kunnissa niin, että kunnat järjestävät palveluja yli kuntarajojen. Tällaistahan on keskusteltu Forssan seudulla ainakin jo Jokioisilla, missä Kuuman koulun toiminta on päättymässä.

– Tässä tarvitaan myös valtion apua avustusten muodossa, Laesterä huomauttaa.

Laskelmia on uskottava

Päättäjien ja virkamiesten keskuudessa Laesterän laskelmat otettiin puheenvuorojen perusteella vakavasti. Muun muassa Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä, Jokiosten kunnanvaltuutettu Martti Esala (kok.), Forssan kaupunginvaltuutettu Ilkka Joenpalo (sd.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) viestittivät, että nyt on muutosten aika.

– On korkea aika uskoa mitä tutkijat ja virkamiehet meille esittelevät, sillä kaikki ennusteet ovat käyneet toteen, Lepola vaati.

– Ei paineta päätä uppeluksiin, kun väki vähenee. Tilanne pitää osata käyttää hyväksi ja sopeuttaa palveluja, Määttä näki.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi arveli joidenkin pitävän Laesterää tuomiopäivän enkelinä.

– He eivät usko näihin lukuihin, mutta on pakko uskoa. Tämä ei ole rahakysymys, rahaa lisäämällä asiat eivät ratkea. Tarvitaan tahtoa ja asennetta tehdä asioita eri tavalla. Ainut tapa toimia on tehdä yhdessä, Kesäniemi viestitti. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic