Lounais-Häme Jokioinen

Kuntavaalikysely ehdokkaille: Jokioisten kartanon ei haluta kumisevan tyhjyyttä, mutta omistus jakaa mielipiteitä – "Olisi ikävää, jos portit tulisivat ympärille"

Tietotalon markkinointia pitäisi ehdokkaista tehostaa, jotteivat tilat ole vajaakäytöllä.
Kyselyyn vastanneen Jokioisten kuntavaaliehdokkaat pitävät tärkeänä, että tyhjillään olevalle kartanolle saataisiin historiaa kunnioittavaa käyttöä. Kartanoon esitetään muun muassa taidemuseota, matkailutoimintaa sekä residenssi- ja kirjoitusretriittipaikkoja. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Kyselyyn vastanneen Jokioisten kuntavaaliehdokkaat pitävät tärkeänä, että tyhjillään olevalle kartanolle saataisiin historiaa kunnioittavaa käyttöä. Kartanoon esitetään muun muassa taidemuseota, matkailutoimintaa sekä residenssi- ja kirjoitusretriittipaikkoja. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Senaatti-kiinteistöjen aikomus myydä Jokioisten kartanoalue jakaa kantoja puolueiden sisällä, selviää Forssan Lehden kyselystä. Jokioisten 80 kuntavaaliehdokkaasta kyselyyn vastasi 23 ehdokasta.

– En missään nimessä hyväksy myyntiä! Aluetta pitäisi museoida enemmän ja kehittää valtion varoin. Tämä on koko seutukuntaa koskeva asia, Petri Into (ps.) sanoo.

Miska Myllyojasta (vas.) kunnan pitäisi esittää vastalause myymiseen. Leena Puurasta (vihr.) tulisi vielä yrittää löytää julkista rahoitusta ja yleishyödyllistä käyttöä kartanoalueelle.

Tarja Kirkkola-Helenius (vas.) uskoo, että aluetta pystyisi kehittämään säätiöpohjalta, johon kuuluisi esimerkiksi valtio, kunta, Kordelinin säätiö, korkeakouluja ja yksityisiä yrityksiä.

– Kartanon alue on jokioislaisille todella tärkeä ja hieno historiallinen kohde. Olisi ikävää, jos se menisi jollekin, joka laittaisi portit ympärille ja tekisi alueesta yksityisen, Marja Lehtimäki (sd./sit.) toteaa.

Eeva Lääveri (kesk.) esittää kartanoon valtion omistuksessa esimerkiksi taidemuseota. Jorma Hacklin (sd.) ei myisi kartanoa vaan alueen tyhjillään olevat asunnot.

”Kartanon pito ei kuulu kunnan tehtäviin”

Kaisa Kuusela (sd.) ja ei näe syytä käyttää verovaroja kohteeseen. Martti Esala (kok.) pohtii, että kunta tuskin voi estää myyntiä, ellei osta sitä itse.

– Se taas ei ole taloudellisesti realistista, eikä kartanon pito kuulu kunnan tehtäviin.

Minna Lax (sd.) toteaa, että tyhjänä kartanoa ei voi pitää. Pirjo Niemelä (kesk.) ja Sakari Raiskio (kesk.) katsovat, että myynti voi olla keino pitää rakennukset kunnossa.

Pauli Marttila (kesk.) ja Petri Okkonen (kesk.) toivovat uutta kukoistusta ja omistajalta halua ja resursseja kehittää aluetta kulttuuriperintöä kunnioittaen.

Outi Vesakoski (vihr.) ottaa esiin hienot lähikohteet, kuten Elonkierron ja museorautatien, ja ideoi matkailu- ja kulttuuripaketteja sekä residenssi- ja kirjoitusretriittipaikkoja kartanoon.

– Kunnanvaltuusto voi myös räjähtää itse toimintaan, ja tehdä itsekin osansa käyttösuunnitelmien tekemisestä. Suunnitelmia pitää olla paljon!

Tietotaloa markkinoitu heikosti

Jukka Heinämäestä (vas.) Tietotaloa tulisi kehittää osana kartanomiljöötä.

– Tietotalo kuuluu merkittävästi myös kunnan historiaan ja on arvokas rakennus ja miljöö. Kuitenkin sen jatkuva tyhjäkäyttö aiheuttaa kunnalle suuria menoeriä, Charlotte Nummenranta (vas.) huomauttaa.

Valtaosa ehdokkaista on sitä mieltä, että Tietotalon markkinointia pitäisi tehostaa. Jyrki Kanerva (sd.) uskoo, että suuri osa paikkakuntalaisista ei tiedä, millaisia tiloja Tietotalossa on tarjolla.

– Tietotalon kehittämiseen oleva potentiaali on vielä osin hyödyntämättä, Satu Nurmi (kesk.) sanoo.

Ursula Mansikka (vihr.) harmittelee, ettei työryhmän suunnitelmia ole viety käytäntöön. Hän näkisi tiloissa mahdollisuuden isommalle yritystoiminnalle, kuten terveyspalvelujen tuottajalle.

Kuusela esittää Tietotaloon toimistohotellia, josta voisi sähköisen ajanvarauksen kautta vuokrata toimisto- ja kokoustilaa.

– Olisi mainiota, jos sinne saisi muutaman asuinhuoneen toiseen päähän, Vesakoski sanoo tietäen Lukella olevan tällaisille tarvetta.

Mervi Yrjänä (kesk.) nostaa esiin juhlatilat ja ravintolapalvelut. Puura toivoo iltakahvilaa ja infopistettä ja kehuu kansalaisopiston tuoneen elämää taloon.

– Tulevaisuudessa näkisin tietotaloa enemmän kuntalaisten talona esimerkiksi pitäjänpäivien, kesätorien ja puistokonserttien merkeissä. Sen upea pihapiiri olisi siihen loistava paikka, Niina Stenberg (sd.) sanoo.

Kunnanvirastoksi tai myyntiin

Perussuomalaiset ovat tehneen aloitteen kunnanviraston siirtämisestä Tietotaloon.

– Tietotalolle pitäisi löytää yksi iso toimija, joka vuokraa tai jopa ostaa koko talon, Petri Lehtonen (vas.) katsoo.

Esala laittaisi talon ”koipussiin” ehkä ravintolasalia lukuun ottamatta.

– Sen kunnalle aiheuttamaa jatkuvaa tappiota ei pitäisi hyväksyä. FL

Kysymykset esitettiin ehdokkaille tiiviinä sähköpostin kautta toteutettuna Webropol-kyselynä. Vastausaikaa oli 26.–30.5. Pyynnöistä huolimatta kaikki seudun ehdokkaat eivät ole toimittaneet Forssan Lehdelle sähköpostiosoitettaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic