Lounais-Häme Forssan seutu

Kuntien valtionosuudet kasvavat ensi vuonna – Forssa saa noin neljä miljoonaa euroa lisää

Vaikka valtionosuudet ovat nyt nousussa, niissä ei päästä lähellekään sitä tilannetta, jossa oltiin tämän vuosikymmenen alkupuolella.
Kuvituskuva

Kuntaliiton päivittämien valtionosuuslaskelmien mukaan kuntien valtionosuudet kasvavat ensi vuonna yli 1 100 miljoonaa euroa eli 13 prosenttia. Asukasta kohti kasvu on 205 euroa.

Vaikka valtionosuudet ovat nyt siis nousussa, niissä ei päästä lähellekään sitä tilannetta, jossa oltiin tämän vuosikymmenen alkupuolella.

Nyt valtionosuudet kasvavat esimerkiksi kiky-sopimuksen takia. Esimerkiksi kunnan työntekijöiden lomarahojen leikkaus päättyy ensi vuonna.

Kaikkia Sipilän hallituksen aikana tulleita kuntien tuloja vähentäviä seikkoja ei kuitenkaan kumota. Esimerkiksi palkkojen sivukuluja siirrettiin työnantajilta palkansaajille, jolloin työntekijöiden verotettava tulo väheni.

 

Valtionosuudet ovat kasvamassa Forssassa 11,2 prosenttia, mikä tarkoittaisi ensi vuodelle noin neljän miljoonan euron kasvua ja yhteensä vajaan 45 miljoonan euron valtionosuuksia. Jokiosilla summa kasvaisi 800 000 eurolla noin kymmeneen miljoonaan (9,8%) ja Tammelassa niin ikään 800 000 eurolla noin 12,3 miljoonaan euroon (7,2%).

Humppilan valtionosuudet olisivat ensi vuonna 9,2 prosenttia eli noin puoli miljoonaa euroa nykyistä isommat, jolloin summaksi muodostuu noin 5,8 miljoonaa euroa. Ypäjälle korotusta on luvassa 8,6 prosenttia, eli vajaa 400 000, minkä jälkeen valtionosuudet olisivat hieman alle viisi miljoonaa.

 

Kuntaliiton alustavissa laskelmissa on tehty arvio vain peruspalvelujen valtionosuudesta. Kunnat saavat valtionosuutta myös opetus- ja kulttuurimenoihin, mutta niihin ei ole tulossa muutoksia tämänvuotiseen verrattuna.

Lisää valtionosuutta tulee myös siksi, että Sipilän hallituksen päättämä määräaikainen indeksikorotusten jäädytys päättyy. Tehtyjä indeksijäädytyksiä ei kuitenkaan kompensoida. Vaikutus ensi vuodelle on 187 miljoonaa euroa.

 

Myös veromenetysten kompensaatiot kunnille kasvavat ensi vuonna, lisäystä on yhteensä 312 miljoonaa euroa. Mutta koska kompensaatio on yhtä suuri kuin kuntakohtainen verotulojen menetys, sillä ei ole vaikutusta kuntatalouteen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic