Lounais-Häme Forssa

Kuntoon parissa kuukaudessa – Tyytyväisten työntekijöiden Pajakallio takoo jo tulosta

Heikosti kannattava konepaja nopeasti kuntoon ja työntekijät tyytyväisiksi.
Konsultti Heikki Sjöblom, tuotannosta vastaavaa Ville Salmela ja toimitusjohtaja Marko Maskulin ihailevat Pajakallion valmistamaa profilointikonetta. Kuva: Tapio Tuomela
Konsultti Heikki Sjöblom, tuotannosta vastaavaa Ville Salmela ja toimitusjohtaja Marko Maskulin ihailevat Pajakallion valmistamaa profilointikonetta. Kuva: Tapio Tuomela

Konepajayhtiö Pajakalliossa havahduttiin heikkoon kannattavuuteen viime vuonna. Ulkopuolisella avulla yhtiö saatiin kuitenkin nopeasti kuntoon.

– Jos ulkopuolinen ei olisi kyseenalaistanut toimintaa, olisi tilanteen hallitseminen ollut vaikeaa. Olin itse niin kiinni päivittäisessä toiminnassa, sanoo Pajakallion toimitusjohtaja ja yrittäjä Marko Maskulin.

Pajakallio teki vuonna 2017 tappiollisen tuloksen. Viime vuosi näytti myös muodostuvan tappiolliseksi. Vaikka yritys ei ollut raskaasti velkaantunut, sen lyhytaikaiset velat uhkasivat synnyttää kassakriisin.

– Yrityksessä muutettiin kaikki. Vain tilat, koneet ja tuotannon työntekijät säilyivät, Maskulin kuvaa muutosta.

Muutos aloitettiin kirjanpidosta. Pajakallion investointeja oli kuoletettu turhan tiukilla poistoilla. Lisäksi investoinneiksi oli kirjattu vain niihin liittyvät aineelliset hankinnat, mutta muut kulut oli jätetty tuloslaskelmaan heikentämään heti tulosta.

Pajakalliolle etsittiin tilitoimisto, joka oikaisi kirjanpidon. Yhtiön viime vuoden tilinpäätös kääntyi lievästi voitolliseksi. Omavaraisuus saatiin plussalle.

– Hyviä tilitoimistoja, jotka neuvoisivat yritystä ongelmissa, on harvassa, toteaa Tosimuutos-yhtiön liikkeenjohdon konsultti Heikki Sjöblom, joka veti Pajakallion tervehdyttämistä.

Ely-keskuksen kehityspalvelukonsultti Jari Jerkku laati ohjelmaa yrityksen kehittämisestä.

Yhtiön oikaisu kirjanpito ja tervehdyttämisohjelma saivat myönteisen vastaanoton pankissa.

Pajakallion henkilöstöstä vähennettiin kaksi toimihenkilöä. Tuotannosta vastaavaksi henkilöksi nostettiin Ville Salmela, joka oli työskennellyt yhtiössä valmistuttuaan ammattikoulusta vuonna 2006. Yhdelle työntekijöistä annettiin vastuu logistiikasta.

– Vastuista laadittiin prosessikirja, jonka kaikki työntekijät allekirjoittivat, Maskulin kertoo.

Työntekijät ja johto sitoutettiin työnjakoon. Toimitusjohtaja antaa tuotannon järjestellä toimintansa eikä puutu siihen.

– Työntekoa on selkeytetty ja helpotettu. Muutos näkyy tuotannossa ja viihtyvyydessä, Salmela sanoo.

Tuotannosta vastaavan Salmelan on pitänyt välillä huomauttaa toimitusjohtajalle, ettei puutu tuotannon asioihin. Maskulin kertoo olevansa tyytyväinen, että voi nyt keskittyä omaan työhönsä eli yrityksen johtamiseen.

Pajakallion taloushallinnon ohjelmisto on uusittu. Sen uskotaan helpottavan tiedon hallintaa.

– Vanhat ohjelmistot toimivat ristiin. Oikean tiedon saaminen oli vaikeaa, Maskulin kertoo.

Kun ohjelmistot ovat kunnossa ja tuotannonohjaus toimii, seuraavaksi selvitetään eri tuotteiden kannattavuus.

– Olemme jo karsineet asiakkuuksia. Yksi peruste karsimiseen oli, että asiakkaat maksoivat laskunsa ylipitkillä maksuajoilla, Sjöblom kertoo.

Pajakallion kuluvan vuoden tulos kertoo, että yhtiö on kääntynyt reilusti voitolliseksi. Maskulin sanoo, että vuoden ensimmäiset kuukaudet jäivät vielä tappiolliseksi, koska järjestelyt synnyttivät kertaluonteisia menoja.

– Maalis–huhtikuussa tulos oli niin paljon plussalla, että katoimme niillä alkuvuoden tappiot. Kuluvan vuoden tulos jää reilusti plussalle. Arvion mukaan tulos ennen veroja jää yli 100 000 voitolliseksi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic