Lounais-Häme

Kuoleman edessä tarvitaan tukea

Forssan ja lähiseurakuntien sairaalapastori Anne Mäkelä aloitti saattohoidon tukihenkilötoiminnan yhteistyössä Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) kanssa.

-Miellän toiminnan pyhäksi palvelukseksi, toiminnassa alusta asti mukana ollut Anja kertoo.

Hän jatkaa, ettei kyse ole välttämättä kristillisestä pyhyydestä.

-Pyhyys liittyy ehkä samaan kokemukseen, kun pitää vastasyntynyttä sylissään. Kuolemassa ja syntymässä on jotain pyhää, Mäkelä miettii.

-Minulle kyse on ihmisen kohtaamisesta ihmisenä, viime viikolla tukihenkilöksi valmistunut Raimo sanoo.

Tukihenkilöt haluavat esiintyä jutussa vain etunimellään pystyäkseen toimimaan hienovaraisesti saattohoitopotilaan luona käydessään.

Anja kertoo, että hän on ollut vuosien aikana kolme kertaa tukihenkilönä. Joitakin hän tapasi vain muutamia kertoja, toisten tukena hän ehti olla useiden kuukausien ajan.

-Kaikki ovat olleet täysin erilaisia kokemuksia. Olen kokenut paljon hyvää.

Hän kertoo, että kuoleva saattaa pelätä fyysistä kipua.

-Myös läheisistä luopuminen tai unelmista luopuminen voi aiheuttaa henkistä kipua, Mäkelä lisää.

Viime aikojen eutanasiakeskustelu on tuonut saattohoidon kehittämisen keskustelunaiheeksi muun muassa eduskunnassa.

-Moni puhuu eutanasiasta, vaikka oikeastaan he puhuvat saattohoidosta, Mäkelä toteaa.

Hän sanoo, että saattohoidossa lopetetaan hoidot, joista ei ole hyötyä, mutta eutanasiassa henkilöä edesautetaan kuolemaan.

-Saattohoidossa sallitaan, että ihminen kulkee kohti kuolemaa, Mäkelä lisää.

Anja toteaa, että kuolemanläheisyys saattaa ahdistaa potilasta ja silloin on hyvä, jos joku kuuntelee ilman kiirettä.

Forssan seudulla saattohoitoa alettiin kehittää toden teolla 2012 ja 2013 vuosien projektin yhteydessä. Sen jälkeen hykyn työntekijöitä on koulutettu kohtaamaan kuoleva potilas.

Hykyn kirurgisen osaston apulaisosastonhoitaja Vuokko Varvikko on tänä talvena ollut mukana kouluttamassa tukihenkilöitä. Hänen mielestään seudullista saattohoitoa pitää kehittää edelleen.

-Tulevaisuudessa saattohoidon tarve tulee vain kasvamaan.

Hän lisää, että koko maassa on aivan liian vähän palliatiiviseen hoitoon erikoistuneita lääkäreitä. Forssan seudulla ei ole yhtään. Lähimmät ovat Hämeenlinnassa ja Salossa.

-Lääkäri tekee päätöksen saattohoidosta.

Varvikko on hykyn alueella ainoa palliatiivisen hoitotyön erikoistumisopinnot suorittanut hoitaja. Muuta saattohoitokoulutusta on useammilla työntekijöillä. Koulutusta järjestetään myös seudullisesti.

Palliatiivinen hoito on parantumattomasti sairaan potilaan ja hänen läheistensä aktiivista ja kokonaisvaltaista hoitoa, jossa oireita ja kärsimystä lievitetään lääkkeiden ja henkisen tuen avulla.

Tukihenkilöt käyvät saattohoitopotilaan luona sairaalalla, palvelutaloissa tai potilaan kotona.

Tänä päivänä moni asuu kaukana omaisistaan, joten tukihenkiöille on tarvetta.

-Vaikka omaiset asuisivatkin lähellä, hekin tarvitsevat joskus ylimääräisiä vapaita, Mäkelä huomauttaa.

Varvikko lisää, että omaiset saattavat myös kieltää läheisensä kuoleman sanomalla, ettei hän kuole. Vaikka kuoleva haluaisi puhua asiasta, niin kaikki omaiset eivät siihen pysty.

Anja kertoo, että joskus kuoleva saattaa sinnitellä niin kauan, että ehtii nähdä kaukana asuvan lapsensa ennen kuin antaa kuolemalle periksi.

-Tukihenkilö kohtaa paljon liikuttavia tilanteita, Anja sanoo.

Raimolla ei ole vielä kokemusta tukihenkilönä toimimisesta.

-En tiedä, pelkäänkö ensimmäistä tehtävääni vai toivonko, että kohtaisin saattohoitopotilaan, mies miettii.

-Tiedän kuitenkin, että haluan helpottaa ihmisen matkaa. Uskon, että se antaa minullekin mahdollisuuden kasvaa ihmisenä, Raimo summaa. FL

 

Saattohoitopotilaan tukihenkilö
Tukihenkilötoiminta alkoi Forssan seudulla kaksi vuotta sitten.Tukihenkilöitä on tällä hetkellä 14.Tukihenkilöt ovat iältään alle nelikymppisistä eläkeikäisiin, suurin osa naisia.Kun lääkäri on tehnyt saattohoitopäätöksen, potilas voi saada tukihenkilön, joka vierailee hänen luonaan.Tukihenkilön kanssa voi jutella, ulkoilla tai tehdä sitä, mitä saattohoitopotilas haluaa.Tukihenkilö voi käydä tuettavan luona 1-3 kertaa viikossa.Tukihenkilö on käynyt tukihenkilökoulutuksen ja allekirjoittanut salassapitositoumuksen.Tukihenkilö kunnioittaa potilaan toiveita ja elämänkatsomusta.Tukihenkilöiden yhteyshenkilö Forssan seudulla on sairaalapastori Anne Mäkelä.Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä järjestää saattohoidon tukihenkilötoiminnan yhdessä sairaalasielunhoidon kanssa.

Uusimmat

Fingerpori

comic