Lounais-Häme Lounais-Häme

Kuorolaulu raikaa myös etäaikana – Ei ihan perinteiseen malliin, mutta laulut eivät jää laulamatta

Etäkokouskäyttöön tarkoitetut ohjelmat eivät ole ideaaleja yhdessä laulamiseen, mutta ongelmat on tehty ratkaistaviksi.
Forssan naiskuorolaiset eivät ole lakanneet laulamasta, vaikka kuoroharjoitukset perinteisessä muodossa ovat tänä keväänä estyneet. Etäharjoituksissa jokainen kuulee soiton ja oman laulunsa. Viive estää yhteen ääneen laulamisen. Kuva: Naiskuoro
Forssan naiskuorolaiset eivät ole lakanneet laulamasta, vaikka kuoroharjoitukset perinteisessä muodossa ovat tänä keväänä estyneet. Etäharjoituksissa jokainen kuulee soiton ja oman laulunsa. Viive estää yhteen ääneen laulamisen. Kuva: Naiskuoro

Ennen kuluvaa kevättä ajatus kuorolaulusta etänä olisi kuulostanut lähinnä vitsiltä. Kuorossa kun lähtökohtaisesti lauletaan yhdessä, isommalla porukalla.

Vaan kun koronavirus esti fyysiset kokoontumiset, ei forssalainen kuoronjohtaja Natalia Maltizova jäänyt toimettomaksi. Kuoroharjoituksia on vedetty koko kevään ajan etäyhteyksien kautta.

– Lähetin kuorolaisille nuotit ja stemmat. Olemme kokoontuneet kuorojen kanssa säännöllisesti kerran viikossa Zoomin kautta. Minä soitan ja kuorolaiset pitävät mikkinsä kiinni, mutta laulavat kotona. Vielä ei valitettavasti ole keksitty sellaista systeemiä, että voisimme laulaa yhtä aikaa. Jotenkuten yritämme kuitenkin pysyä pinnalla, Maltizova kertoo.

Myös kevään ja osa kesän konserteista on peruttu. Kuhankeittäjien perinteinen äitienpäiväkonsertti ei jää tyystin pitämättä, sillä senkin Maltizova keksi järjestää etänä.

– Olen lähettänyt sadan laulun listan. Sieltä oppilaat valitsevat lauluja, joita sitten soitan, ja he voivat kotona yhdessä laulaa.

Forssan musiikkiopiston kuoron Kuhankeittäjien lisäksi Maltizova johtaa Wahren-opiston alaisuudessa Forssan Kamarikuoroa, Forssan Naiskuoroa ja Viihdekuoro Kehriä.

”Elokuussa nuottien on oltava järjestyksessä”

Forssan seurakunnan kanttori Outi Aro-Heinilä johtaa kirkkokuoron lisäksi Forssan Mieskuoroa sekä Wahren-opiston alaisuudessa kahta vasta-alkajien lauluryhmää. Aro-Heinilä kertoo mieskuoron suorittaneen joitakin etätehtäviä maaliskuussa, mutta sen jälkeen ryhmän kanssa päädyttiin harjoitusten jatkamiseen syksyllä.

– Laulajien keski-ikä on sen verran korkea, että kaikille ei ole taitoa käyttää esimerkiksi Zoomia etäharjoitteluun. Aloitamme syyspuolen treenit aikaistettuna jo elokuun puolivälissä, sillä Georg Ots -konsertti siirtyi maaliskuulta syyskuun 13. päivään. Olen ohjeistanut kaikkia, että elokuussa nuottien on oltava järjestyksessä ja kaikkien tiedettävä mitä tehdään, että päästään täysillä harjoittelemaan.

Mieskuoron 75-vuotisjuhlakonsertti on tarkoitus järjestää alkuperäisen suunnitelman mukaan marraskuun lopussa.

Puolen vuoden treenitauko ei Aro-Heinilän mukaan tarkoita puolen vuoden laulamattomuutta.

– Kuorolaiset ovat sellaisia, että he laulelevat myös muuten vaan, eivät vain käskiessä.

Johtajalla on kuorolaisia kova ikävä

Kirkkokuoron laulajista osa on mieskuorolaisiakin vanhempia, joten harjoitukset on jätetty suosiolla tauolle.

– Minua harmittaa, että he ovat nyt pikkuisen heitteillä, mutta olen yrittänyt tehdä soittokierroksen ja kysellä kaikkien kuorolaisten kuulumisia. Johtajalla on kuorolaisia kova ikävä. Heitä on tottunut näkemään ja heidän kanssaan pitämään hauskaa, ja nyt yhtäkkiä täällä itsekseen olla möllötellään, Aro-Heinilä harmittelee.

Vasta-alkajien lauluryhmissä on yhteensä 28 ihmistä. Heille Aro-Heinilä on toimittanut sähköpostilla etätehtäviä. Ryhmät jatkuvat Wahren-opiston normaalin aikataulun mukaan syksyllä. FL

Lue myös: Seurakunnat karsivat toimintaa koronaviruksen vuoksi, Forssan seurakunta laittoi tauolle kerhot ja kuorot (FL 14.3.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic