Lounais-Häme Lounais-Häme

Kuorolaulu raikaa nyt pitkin Lounais-Hämettä – Alakoululaisten kuorokerhojen suurkonsertti kuullaan toukokuussa Forssassa

Seudun alakoululaiset laulavat matalan aloituskynnyksen kautta kohti toukokuussa odottavaa konserttia.
Kaikki laulaa -kuorokerho on saanut Forssan seudulla hyvän vastaanoton. Kuva Ypäjän Perttulan koulun kuoroharjoituksista, joita johtaa Mariina Niittymäki. Kuvaaja: Lassi Puhtimäki
Kaikki laulaa -kuorokerho on saanut Forssan seudulla hyvän vastaanoton. Kuva Ypäjän Perttulan koulun kuoroharjoituksista, joita johtaa Mariina Niittymäki. Kuvaaja: Lassi Puhtimäki

Kuorolaulu on upea harrastus. Jopa niin upea, että tietoisuutta asiasta kannattaa pitää yllä harrastuksen tulevaisuuden turvaamiseksi. Aivan kuten seutukunnallisessa kulttuuriyhdistys Kuviossa on tiedostettu.

Tuloksena pyörii matalan kynnyksen kuorokerho, jossa kohderyhmän muodostavat alakoululaiset.

– Tavoitteenamme on tarjota lapsille mahdollisuus tutustua kuorolaulamiseen harrastuksena, toteaa ajatusta yhdessä Juhani Kähkösen kanssa eteenpäin vievä Mariina Niitymäki.

Tähtäimen muodostaa seutukunnallisen kuorokonsertin järjestäminen. Opetus- ja kulttuuriministeriö on näyttänyt ajatukselle vihreää valoa Kulttuuriyhdistys Kuvio ry:lle kesällä 2018 myöntämänsä avustuksen muodossa.

 

Kulttuuriyhdistys Kuvion osuutena on suunnitella kulttuurituottaja Minna Lehtolan johdolla konseptin tarkempia yksityiskohtia sekä innostaa kouluja sekä seutukuntaa muutenkin mukaan laulamaan Kaikki laulaa -idealla.

Mariina Niittymäki huomauttaa ajatuksen lähtevän siitä, että lapset ovat päässeet vaikuttaman omakohtaisesti – laulamisen lisäksi heillä on mahdollisuus luoda konsertista muutenkin oman näköisensä. He saavat muun muassa suunnitella tilaisuudelle julistetta, opettaa koreografiaa ja toisaalta myös saada vinkkejä esiintymiseen.

Kuorokerhon tavoitteena on toteuttaa Laululaukat-konsertti keskiviikkona 22. toukokuuta Forssan urheilutalo Feeniksissä kello 18 alkaen.

– Konsertin nimen olemme valinneet lasten ehdotuksista, Mariina Niittymäki sanoo.

Sen lisäksi, että lapset ovat saaneet ehdottaa konserttiin mukaan otettavia lauluja, hän kertoo tilaisuutta varten valmistuneen jo kaksi uutta laulua. Niistä toinen esittelee mukana olevat paikkakunnat ja toinen on konsertin Laulut laukkaan -teemalaulu, jonka on säveltänyt Sanna Pietiäinen.

Mariina Niittymäki ja Juhani Kähkönen ovat pohjustaneen konserttia vierailemalla seutukuntamme kouluissa kuluvan vuoden tammi- ja helmikuussa esittelemässä ideaa lapsille.

Mariina Niittymäki johtaa Kaikki laulaa -kuorokerhoja. Tiistaisin kuorotreenien vuoro on Ypäjällä Perttulan koulussa.

 

Kuorokerhot pääsivät aloittamaan toimintansa jo helmikuun ensimmäisellä täydellä viikolla siten, että ne ovat ohjelmassa maanantaisin Tammelan Riihivalkaman koulussa kello 15–16.30, tiistaisin Ypäjällä Perttulan koulussa kello 14–15.30, keskiviikkoisin Jokioisten Miinan koulussa kello 15–16.30 ja torstaisin Humppilan koulun musiikkiluokassa kello 15–16.30 sekä perjantaisin Forssassa Kuhalan koulussa kello 14–15.

Eteneminen kohti toukokuun konserttia tapahtuu periaatteella, jonka mukaan Juhani Kähkönen toimii tilaisuuden kapellimestarina johtaen säestäväksi bändiksi kokoamaansa soittajistoa. Mariina Niittymäki huolehtii puolestaan kuorojen johtamisesta. Tilaisuuteen osallistuvia kokonaisia koululuokkia valmentavat heidän opettajansa.

Tässä vaiheessa kuoroon kuuluu esimerkiksi Jokioisilla viitisenkymmentä ja Ypäjällä sekä Humppilassa kolmisenkymmentä lasta. Mariina Niittymäki huomauttaa, että mukaan lähteminen on vielä mahdollista.

– Joukkoomme voi liittyä edelleen niin luokittain kuin lasten omasta aloitteesta ihan oppilaskohtaisesti.

Forssan seudulta lähtöisin oleva Mariina Niittymäki asuu nykyisin vakituisesti Lappeenrannassa, jossa vastaava kuorotoiminta on saanut luokittaisella osallistumispohjallaan hyvin ilmaa siipiensä alle. Konseptia on toteutettu omilla versioillaan myös Hämeenlinnassa sekä Joensuussa.

– Haluan olla edistämässä tätä todella hienoksi kokemaani mallia myös täällä synnyinseudulla, jonka tunnen edelleen läheiseksi itselleni, Niittymäki huomauttaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic