Lounais-Häme

Kuosit kirjovat jo Forssaa: torin vessassa karamellikuviota, sähkökaapissa seepraraitaa

Kuosien kaupunki -hanke näkyy nyt eri puolilla Forssaa.

Ensimmäiset ympäristötaideteoksiksi valitut kuosit kirjovat kulkuväylää, sähkökaappien ja torin vessan seiniä. Kuosien jäljille pääsee Kehräämön Piippuaukiolla, Kartanonkadulla, torilla ja Mäkikadulla.

-Etsin Forssan museon tilkkukokoelmasta ja kuositietokannasta sopivia malleja toteutukseen. Olen jättänyt niihin myös oman kädenjälkeni enkä ole kopioinut niitä sellaisenaan, kertoo taiteilija Liisa Lehtimäki.

 

Lehtimäen oma ote leikittelee kuoseilla. Aini Vaarin mustavalkoinen seepraraita on entistäkin räväkämpi, kun valkoinen on vaihtunut pinkkiin. Katri Mattilan gabardiiniin suunnittelema Vivo on muuttunut karamellikuosiksi.

-Halusin valita maalattavaksi jotain muutakin kuin kukkaa, joksi kuosit usein mielletään. Väreiksikin halusin muuta kuin vihreää ja keltaista, jota löytyy pientareilta.

Maalausprojekti on ohi, mutta osa teoksista on vielä julkaisematta.

-Forssan museorakennuksen valeikkunoihin on tulossa maalatut vanerilevyt.

Teoksia maalatessa Lehtimäki sai yleisönsä kaupunkilaisista.

-Ohikulkijoita kiinnosti mitä teen ja he pitivät ideasta. Töiden lomassa oli mukava jutella.

 

Kuoseja kaupungille -hanke toteuttaa edeltäjänsä Tyykistä tulevaisuuteen -projektin luomia ideoita. Hankkeella tuodaan teollisen tekstiilin kokoelman kuosit katukuvaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Projektikoordinaattori Kristiina Huttunen sanoo, että museon kesätaiteilijan toteuttamat kuosit ovat ensimmäinen koepurskautus. Mukana projektissa ovat olleet Forssan lisäksi Lounea, Telia ja Catella.

-Lisää on luvassa ja toivottavasti esimerkkityöt saavat paikallisen yrityselämän myös toteuttamaan ideoitaan. Museo voi avata mitä mahdollisuuksia kuosien hyödyntämiseen on, Huttunen kertoo.

Huttunen iloitsee, että kuosit tekevät näkymättömästä kaupunkiympäristöstä näkyvää.

-Torin yleisö-wc erottuu nyt todellakin helpommin.

Katukuvan lisäksi kuoseja voi löytää linja-autoaseman julisteikkunoista, Piipputerassin aidasta, Wahrenin rintakuvan kukkaistutuksista sekä museon myyntituotteista.

 

Forssan kaupungin yhdyskuntalautakunta teki kesäkuussa päätöksen, että Forssan tekstiiliperintö näkyy vajaan puolen vuoden kuluttua myös keskustan jouluvaloissa.

-Jouluvalot olivat uusimisen tarpeessa. Näin sitä kuosiperinnön näkymistä voidaan edistää ilman eri rahoitusta, Huttunen vinkkaa.

Sibeliuksenkadun ja Vapaudenkadun valot uusitaan vuoden 1909 kevyen flanellin eli flanelletin kuosilla. Siitä valoihin poimitaan helminauhakuvioita. Koskisillalle, Hämeentielle ja myös Kartanonkadulle on valoihin luvassa jugendkuviota kretongista vuodelta 1910.

Lautakunta päätti myös, että kuosit näkyvät torin joulukuusessa. Havukuusen lamppujen sijaan torilla syttyy perinteisessä joulunavauksessa 3D-valokuusi.

Kuosiohjenuorana Forssassa on kuvataiteilija Tero Annanollin ja ympäristöarkkitehti Ella Kauton viime keväänä valmistunut konseptisuunnitelmaa Loimi – Kuoseja kaupungille. Hanketta rahoittaa Museovirasto. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti