Lounais-Häme Forssan seutu

Kurkkukipua tai päänsärkyä? – Omaolo-palvelu ohjaa oikean avun piiriin

FSHKY on ainoa organisaatio Suomessa, jossa palvelua tarjotaan 24/7 saman organisaation järjestämänä.
FSHKY:n tietohallintopäällikkö Johanna Tulander-Välkki ja käyttöönottoprojektista vastanneet sairaanhoitajat Hanna Niekka ja Hanna Aalto kannustavat asiakkaita ottamaan Omaolo-palvelun käyttöön. Kuva: Tapio Tuomela
FSHKY:n tietohallintopäällikkö Johanna Tulander-Välkki ja käyttöönottoprojektista vastanneet sairaanhoitajat Hanna Niekka ja Hanna Aalto kannustavat asiakkaita ottamaan Omaolo-palvelun käyttöön. Kuva: Tapio Tuomela

Omaolo on uusi palvelu, jossa Forssan seudun asukkaat saavat oireistaan sähköisesti arvion. Omaolon oirearvio kertoo, vaatiiko kurkkukipu, päänsärky tai jokin muu oire ammattilaisen hoitoa vai riittääkö itsehoito. Omaolon oire- ja palveluarviot otettiin käyttöön Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (FSHKY) asiakkaille keskiviikkona. Palvelu on käytössä ympäri vuorokauden arkisin ja viikonloppuisin. FSHKY on ainoa organisaatio Suomessa, jossa palvelua tarjotaan 24/7 saman organisaation järjestämänä.

– Palvelu toimii niin, että asiakas menee www.omaolo.fi-sivustolle ja tekee siellä joko oirearvion tai palveluarvion. Palveluarvio tarkoittaa sitä, että asiakas voi selvittää onko hänellä oikeus sosiaalipalveluun, kuten omaishoitajaan tai henkilökohtaiseen avustajaan. Palveluarvioita käytettäessä ei tarvitse tunnistautua. Palvelu ohjaa täyttämään tarkoituksenmukaiset lomakkeet ja antaa oikeat yhteystiedot asian hoitamiseen. Palveluarvion voi tehdä esimerkiksi ikäihmisen puolesta myös hänen omaisensa, kertovat tietohallintopäällikkö Johanna Tulander-Välkki ja sairaanhoitajat Hanna Aalto ja Hanna Niekka FSHKY:stä.

Oirearvio terveydenhuollon ammattilaiselle

Tulander-Välkin, Aallon ja Niekan mukaan Omaolon oirearvio ohjaa luotettavasti oikean avun piiriin.

– Palvelu voi pyytää asiakasta lähettämään oirearvionsa terveydenhuollon ammattilaiselle, joka käy sen läpi ja ottaa yhteyttä asiakkaaseen. Asiakkaalle voi myös avautua sähköinen ajanvarausoikeus sairaanhoitajan vastaanotolle. Oirearvion voi tehdä tunnistautumatta, mutta sen lähettäminen ammattilaiselle ja sähköinen ajanvaraus vaativat vahvan tunnistautumisen esimerkiksi pankkitunnuksilla.

Esimerkiksi virtsatietulehdusta koskeva oirearvio on tarkoitettu 18–75-vuotiaille naisille, ja sen kautta voi saada tarvittaessa sähköisen reseptin lääkehoidon aloittamiseksi.

– Terveysasemien sairaanhoitajat ja fysioterapeutit vastaavat palvelussa arkipäivisin. Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin palvelussa vastaavat Forssan sairaalan päivystyksen sairaanhoitajat. Esimerkiksi ypäjäläisen asia voidaan siirtää hoidettavaksi päivystyksen sairaanhoitajalle tilanteen niin vaatiessa. Asiakas voi lähettää oirearvionsa milloin tahansa, ja Omaolo ohjaa sen yksikköön, jossa palveluun vastataan. Palvelupyyntöihin vastataan Duodecimin kiireellisyysluokituksen perusteella. Omaolo kertoo asiakkaalle, milloin häneen ollaan viimeistään yhteydessä. Kaikkiin yhteydenottopyyntöihin pyritään vastaamaan mahdollisimman pian.

Asiakkaille yksi palveluväylä lisää

Tulander-Välkki kertoo, että Omaolon tavoitteena on tarjota asiakkaille yksi palveluväylä lisää.

– Omaolo tukee oma- ja itsehoitoa sekä ohjaa tarvittaessa avun piiriin, mutta se ei korvaa muita terveyspalveluita. Asiakas saa terveydenhuoltoon yhteyden sähköisesti ympäri vuorokauden jonottamatta sekä ajasta ja paikasta riippumatta. Koimme FSHKY:ssä, että palvelun ympärivuorokautinen saatavuus on tärkeää, kun esimerkiksi Hämeenlinnassa palvelua tarjotaan vain kello 8–14.30.

Omaolon tavoitteena on myös, että ammattilaiset saavat paremmat ennakkotiedot asiakkaasta, jolloin asioita ei tarvitse selittää moneen kertaan. Työajan käyttö myös tehostuu, kun osa asiakkaista saa avun Omaolon kautta ja terveydenhuollon ammattilaisille jää enemmän aikaa niille potilaille, jotka tulevat vastaanotolle. Palvelua on myös tarkoitus kehittää koko ajan asiakkaiden ja ammattilaisten palautteiden mukaisesti.

– Palvelu on helppokäyttöinen ja Omaolo-sivustolla on ohjeet palvelun käyttöön. Terveysasemilta voi tarvittaessa myös pyytää apua. FL

Omaolo

Oirearviot:

Kurkkukipu tai nieluoire

Polven oire tai vamma

Virtsatietulehdus

Yleinen oirekysely

Ripuli

Hengitystietulehdus

Alaselkäkipu tai -vamma

Närästys

Yskä

Peräaukon seudun oire

Seksitautiepäily

Silmän rähmiminen, vetistys tai punoitus

Päänsärky

Korvan kipu tai lukkoisuus

Olkapään kipu, jäykkyys tai vamma

 

Palveluarviot:

Arvio liikkumisesta kodin ulkopuolella

Arvio omaishoitotilanteesta

Arvio henkilökohtaisesta avusta

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic