Lounais-Häme Lounais-Häme

Kurpitsasta on moneksi – Vuoden vihannes 2021 on muutakin kuin isot halloween-koristeet ja mehukkaat kesäkurpitsat

Jos kesäkurpitsa kyllästyttää, pöytään voi haalia vaikkapa kypsänä lusikoitavan spagettikurpitsan.
Kurpitsa on kasvis, jota saa erimuotoisina, -värisinä ja -makuisina. Kurpitsa toimii ruoka-aineen lisäksi myös oivana somisteena. Kuva: Kati Välimäki
Kurpitsa on kasvis, jota saa erimuotoisina, -värisinä ja -makuisina. Kurpitsa toimii ruoka-aineen lisäksi myös oivana somisteena. Kuva: Kati Välimäki

Vuodenvaihteessa paprika saa väistyä valtaistuimeltaan, kun paikan Vuoden vihanneksena 2021 ottaa kurpitsa. Vuoden vihanneksen ovat jo vuosikymmeniä valinneet Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry. Tavoitteena on lisätä teemavihanneksen viljelyä ja kulutusta sekä tutustuttaa suomalaisia uusiin kasviksiin ja makuihin.

Monelle kurpitsoista ensimmäisenä mieleen tulevat isot halloween-kurpitsat tai mehukkaat kesäkurpitsat, mutta Cucurbita-suvun kasvit yllättävät usein tottuneenkin kurpitsan syöjän monipuolisuudellaan.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Monelle tulee kurpitsasta ensimmäisenä mieleen kaiverretut halloween-kurpitsat. Kuva: Laura Myllykoski

Kiinnostus ja viljely kasvussa

Erilainen vaihtoehto kesäkurpitsalle on spagettikurpitsa, jota voi höydyntää myös ruoanlaitossa.

Suomalaisten kiinnostus kurpitsaa kohtaan on selvästi kasvussa. Viime vuonna kurpitsoja viljeltiin jo 2,2 miljoonaa kiloa puutarhaviljelmillä. Kotimainen tarjonta on kolminkertaistunut viime vuosina.

Suomalaiset syövät vuosittain pari kiloa kurpitsaa vuodessa, mutta kulutus on selvässä kasvussa. Eniten syödään kesäkurpitsaa.

Jos kesäkurpitsa kyllästyttää, talvikurpitsoista mielenkiintoisimmat viljelytyypit ovat komeat jättikurpitsat, pähkinäiset myskikurpitsat, kypsänä lusikoitavat spagettikurpitsat sekä värikkäät hokkaido-kurpitsat.

Vihreän kesäkurpitsan lisäksi viljellään mielenkiintoisia värikkäitä ja raidallisia tyyppejä. Myös makea, ufomainen patty pan -lajike on jo koristeellisuutensa puolesta hyvä valinta ruokapöytään. Koristelajikkeista löytyy puolestaan mitä erikoisempia turbaani- tai kivimallisia lajikkeita syyssomistukseen.

Lue myös: Kurpitsa vai kepponen? Pumpkin spice -mausteet lämmittävät halloween-hitissä eli kurpitsapiirakan makuisessa kahvissa (FL 25.10.2018)

Monipuolista kokkausta

Kurpitsat sopivat hyvin esimerkiksi kasvisaterian pääraaka-aineeksi, kuten keittojen tai laatikoiden pohjiksi, tai monipuolistamaan esimerkiksi liha-aterioita.

Paahtaminen uunissa lisää erityisesti talvikurpitsoiden täyteläistä makua. Kesäkurpitsat maistuvat puolestaan raakoina, grillattuina tai esimerkiksi keittojen ja vihanneshöystöjen osina.

Lue myös: Elokuu tarjoaa kotipuutarhurille syötävää ja hetken hengähtää, kun ei ole pakko tehdä mitään – ”Alkukesä on työntäyteistä, nyt voi nauttia” (FL 15.8.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic