Lounais-Häme

Kurssilla voi valmistaa vaikka oman keppihevosen

Wahren-opiston alkavalla kaudella on Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavallista enemmän luentoja, kertoo Wahren-opiston ja Jokiläänin kansalaisopiston rehtori Jukka Nummelin.

-Historialuentojakin on monta. Esimerkiksi 3.10. Itsenäisyyden ilmansuunnat -luennon puhuja Heikki Talvitie on entinen Venäjä-seuran puheenjohtaja. Hän on erinomainen puhuja. Viimeksi kun hän puhui Forssassa, siitä oikein nautti, rehtori kertoo.

Toinen luennoija Samu Nyström kulkee juhlavuoden luentokierroksella ympäri Suomen. Hän luennoi 16.11. aiheesta Suomi ja suomalaiset vuonna 1917.

-Hän tekee myös opistokartoitusta ja tutkimusta kansalaisopistoista.

Nummelin korostaa, että Wahren-opistollakin on vankka historia; se on perustamisjärjestyksessä Suomen kymmenes kansalaisopisto. Tänä vuonna opisto viettää jo 97-vuotisjuhlaansa.

Suomen historiasta luennoi myös kirjailija Petri Tamminen 26.9.

Minja Mäkilä luennoi ajankohtaisesti Pohjois-Koreasta ja Mira Ahjoniemi kirjastaan Loistava järjestys. Lisäksi Wahren-opistossa luennoidaan sienestyksestä, ympäristövastuullisuudesta, saattohoidosta, englannin ääntämisestä, muistisairauksista ja lakitiedosta.

 

Wahren-opiston käsityökursseissa uusina alkaa solmeilu laskuvarjoihin tarkoitetuilla paracord-naruilla sekä valotuskaavion tekeminen omista kuvioista kankaanpainantaa varten. Uutta on myös kurssi, jossa muotoillaan metallilangasta käyttö- ja koriste-esineitä.

Opistossa voi tänä syksynä valmistaa vaikka oman keppihevosen.

-Keppihevonen on nyt muotia, rehtori hymyilee.

Kielikursseista rehtori nostaa esiin Richard Conwayn keskusteluryhmän, jossa puhutaan matkoista sekä englanniksi että suomeksi. Englantia voi tänä vuonna opiskella myös verkko-opintoina.

-Myös arabian alkeiskurssi on lyönyt itsensä läpi, se pyörii nyt jo toista vuotta.

Opistolla on jo pitkään ollut kamarikuoro, naiskuoro ja viihdekuoro, mutta nyt mukaan on tullut myös mieskuoro.

-Mieskuoro halusi meidän opistomme siipien suojaan. Ohjaajaksi saatiin kanttori Outi Aro-Heinilä, Nummelin kertoo.

Aro-Heinilä on opistolla uusi opettaja. Nummelin arvioi, että noin kolmasosa opettajista ja kursseista on uusia, vaikka Wahren-opisto ei kurssitiedoissa uutuuksia erikseen mainitsekaan.

 

Rehtori aikoo itse osallistua ainakin luennoille, ja mahdollisesti uusia asioita käsitteleville tietotekniikkakursseille.

-Olin keväällä kuvankäsittelykurssillakin.

Hän kertoo, että tällä kaudella tarjolla on esimerkiksi matalan kynnyksen koodausta ja robotiikkaa aikuisille.

-Yritetään vastata ajan haasteisiin, että aikuisetkin pääsisivät vähän jyvälle tästä. Kouluissahan sitä jo opetetaan lapsille.

Tietoteknisiä kursseja opistossa on nyt tiivistetty.

-Ihmiset odottavat nykyään nopeampaa, lyhyempää, tehokkaampaa kurssia. Samalla myös hinta on hieman laskenut.

Joidenkin kurssien hintoja on laskettu myös siksi, että tänä vuonna opistolla ei ole käytössä aktiivimaksua. Työttömien ja maahanmuuttajien alennus on käytössä edelleen.

Kurssiohjelmaan on pujahtanut myös virhe. Lavis-lavatanssikurssit eivät olekaan Heikan koululla, kuten esitteessä lukee, vaan Tehtaankoululla. Opisto ei saanut käyttöönsä Heikan koulun tilaa, vaikka sitä haki.

 

Jokiläänin kansalaisopiston tekstiilityön ohjaava opettaja Sari Wenning laskee, että Jokiläänin uudella kaudella alkaa jopa 36 uutuuskurssia.

-Tänä vuonna uutuutena on myös verkkokursseja: luovaa kirjoittamista, venäjän kieltä ja ATK:ta, Wenning kertoo.

Verkkokursseille voi osallistua suoraan kotoa internetin kautta.

Uutuutena alkaa valokuvauskurssi, jossa kuvataan kinofilmikameralla ja kehitetään negatiiveista pimiössä mustavalkokuvia. Lisäksi kurssilla käsitellään digikuvia ja kuvaamisen perussääntöjä.

Uutuuskursseista löytyy myös esimerkiksi naisten turvakurssi ja erilaisia järjestyksenvalvojan kursseja.

 

Jokiläänin opiston käsityöpuolelta Sari Wenning nostaa esiin vapaan tikkauksen ja modernin tilkkuilmaisun viikonloput sekä tallukaskurssin.

-Lisäksi meillä on kehruukurssi pitkästä aikaa tehokurssina lauantaista sunnuntaihin, opettaja iloitsee.

Ruokakursseilla tehdään muun muassa ranskalaista ruokaa, venäläisiä pelmeneitä sekä dim sum -nyyttejä.

Liikunnassa uutta on Circuit-harjoittelu, Asahi-terveysliikunta ja voimajooga. Sirkuskursseja on sekä lapsille että koko perheelle. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic