Lounais-Häme Lounais-Häme

Kurtturuusukielto herättänyt hämmennystä: Tarhakurtturuusua saa yhä kasvattaa

Tarhakurtturuusu syksyisessä asussaan. Kuva: Tapio Tuomela
Tarhakurtturuusu syksyisessä asussaan. Kuva: Tapio Tuomela

Kesäkuun alusta voimaan astunut kielto myydä kurtturuusua on herättänyt kotipuutarhureissa hämmennystä. Taimistoviljelijät Ry:n mukaan kielto kaupata ja kasvattaa haitallista vieraslajia on ymmärrettävä, mutta yhdistyksen mukaan kannattaa tiedostaa, että kielto koskee pelkästään kurtturuusua, Rosa rugosaa ja sen valkokukkaista alba-muotoa. Sen sijaan tarhakurtturuusujen kasvatus ja kauppa on sallittua.

Ruusunjalostajat ovat käyttäneet risteytyksissään kurtturuusua tuomaan pensasruusuihin kestävyyttä ja terveyttä. Nämä risteymät eivät ole haitallisia vieraslajeja, koska niiden lisääntymiskyky ja leviäminen ovat selvästi alkuperäistä luonnonlajia heikompia.

– Kurtturuusun myyntikielto on aiheuttanut runsaasti hämmennystä taimimyymälöissä asioivien kuluttajien keskuudessa. Kuluttajien voi olla vaikea erottaa kurtturuusua ja tarhakurtturuusua. On sääli, jos ei osata erottaa hienoja, käyttökelpoisia ja luvallisia pensasruusuja haitalliseksi luokitellusta kurtturuususta, toiminnanjohtaja Jyri Uimonen Taimistoviljelijät toteaa.

Tarhakurtturuusun tunnistaa parhaiten myyntipisteissä taimien nimilapuista. Niissä lukee selvästi tarhakurtturuusu ja tieteellisen Rosa-sukunimen perässä Rugosa-ryhmä ja sen jälkeen on kirjoitettu lajikenimi yksinkertaisten lainausmerkkien sisään, esimerkiksi Rosa Rugosa-ryhmä ’Katri Vala’. Helpoin muistisääntö on se, että kasvin nimen perässä on lajikenimi. Silloin taimi ei ole kielletty kurtturuusu.

Taimistoviljelijät on Viherympäristöliiton jäsenyhdistys. Viherympäristöliitto ry on viheralan keskusjärjestö, jonka jäsenenä on kymmenen viheralan ammatillista yhdistystä.

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic