Lounais-Häme

Kurtturuusun kasvatuskielto tulee voimaan kesäkuussa siirtymäajan jälkeen

Kurtturuusun (Rosa rugosa) kukan terälehtiä on yleensä viisi. Jos terälehdet ovat kerrotut, kyseessä on todennäköisesti jalostettu lajike, jonka kasvattaminen on sallittua. Kuva: Tapio Tuomela

Kurtturuusun kasvatuskielto tulee voimaan kesäkuussa siirtymäajan jälkeen. Laji luokiteltiin Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi jo 2019, mutta kesäkuun alusta lähtien kurtturuusua ei saa kasvattaa edes kotipuutarhassa, vaan olemassa olevat esiintymät on poistettava.

Luonnonvarakeskuksen mukaan kurtturuusu on levinnyt lähes koko Suomeen pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Se leviää puutarhoista luontoon ja haittaa etenkin hiekkarantojen lajistoa. Pahimmillaan läpitunkemattomat kasvustot ovat hehtaarien laajuisia, kertoo Luonnonvarakeskus.

Miten hävittää 80 metriä kurtturuusuaitaa? Tämän kanssa tuskaili viime syksynä hämeenlinnalainen Ilkka Hartikainen, joka ryhtyi hankkiutumaan eroon iäkkään isänsä kotipihalla Tervakoskella lähes 40 vuotta kasvaneesta vieraslajista.

Hämeen Sanomissa aiemmin julkaistussa artikkelissa Hartikainen kertoo, että kun aitaa vuonna 1984 istutettiin, kurtturuusua mainostettiin kauniiksi, kestäväksi, helppohoitoiseksi ja ankariin olosuhteisiin soveltuvaksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic