Lounais-Häme Forssan seutu

Kuuden euron kaasupatruunan kierrättäminen maksaa LHJ:ssa 17 euroa, mutta Tampereella ja Helsingissä se on maksutonta

Retkikeittimien kaasupatruunat sisältävät yleensä propaania ja butaania. Astiaan jäävät pienet kaasujäämät tekevät siitä vaarallista jätettä. Kuva: Jani Suhonen
Retkikeittimien kaasupatruunat sisältävät yleensä propaania ja butaania. Astiaan jäävät pienet kaasujäämät tekevät siitä vaarallista jätettä. Kuva: Jani Suhonen

Retkikeittimen kaasupatruunat ovat retkeilijän normaalia kulutustavaraa. 230 gramman kaasupurkin saa kaupasta noin 6–8 eurolla, mutta tyhjentyneen kaasupatruunan asiallinen kierrättäminen voi tulla huomattavasti itse kaasua kalliimmaksi.

Loimi-Hämeen Jätehuolto oy (LHJ) velottaa täyden tai vajaan kaasupatruunan vastaanottamisesta 17 euroa. Patruuna kuuluu toimittaa jäteasemalle tai vaarallisen jätteen keräyspisteelle.

Muun muassa Kanta-Hämeessä toimiva Kiertokapula perii kaasupatruunan vastaanottamisesta 16 euroa. Turun seudulla kierrätysmaksuksi on asetettu viisi euroa.

LHJ:n perimä hinta on huomattavasti kalliimpi kuin esimerkiksi Pirkanmaalla tai pääkaupunkiseudulla, joissa samoja kaasupatruunoita vastaanotetaan ilmaiseksi vaarallisten jätteiden keräyspisteissä.

Tampereella ja Turussa on käytössä jätehuollon perusmaksu, niin kuin Loimi-Hämeen Jätehuollon alueellakin. Myös Kiertokapulan alueelle on esitetty perusmaksun käyttöönottoa.

Palvelupäällikkö Anne Sjöbergin mukaan LHJ:n hinta perustuu kaasupatruunan kalliisiin käsittelykuluihin.

– Meillä ei ole käsittelyä itsellä vaan toimitamme kaasupatruunat entisen Ekokemin, nykyisen Fortumin vaarallisten jätteiden käsittelylaitokselle.

Vaikka retkeily on tänä kesänä yleistynyt, Sjöbergiin korviin ei ole kantautunut kysymyksiä tai ihmettelyä kaasupatruunoiden kierrättämiseen liittyen.

– Ehkä ihmiset säilövät niitä nurkissaan niin kuin vanhoja kännyköitä.

Hän toivoo, ettei ostohintaakin korkeampi kierrätysmaksu saa ihmisiä ujuttamaan kaasupatruunoita väärin paikkoihin, sillä esimerkiksi sekajätteen joukossa ne voivat aiheuttaa tulipalovaaran, kun varastokasoja murskataan.

Tyhjien kaasupatruunoiden osalta jätelautakunta on muuttamassa taksaa lähikuukausina niin, että jatkossa tyhjät kaasupatruunat voi lajitella ilmaiseksi metallijätteeseen.

Metalliseen astiaan jäävät pienetkin kaasumäärät tekevät astiasta vaarallisen jätteen tulipalo- ja räjähdysvaaran takia.

Astian puhkaiseminen kaasujäämien päästämiseksi ulos on laitonta, vaikka myynnissä on purkin puhkaisemiseen tarkoitettuja työkalujakin.

– Retkikaasupatruunaa tai aerosolipulloa ei saa puhkaista edes tyhjänä. Kielto tulee lainsäädännöstä ja se täytyy löytyä jokaisen retkikaasun varoitusmerkinnöistä, ylitarkastaja Simo Lehmusmies Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista kertoo.

Toistaiseksi jos LHJ:n alueella asuvalla on useita tyhjiä kaasupatruunoita, on ne monessa tapauksessa edullisempaa jopa kuljettaa autolla Pirkanmaalle tai Helsinkiin, kuin viedä ne lähimpään kierrätyspisteeseen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic