Lounais-Häme

Kuuden Suomen mestaruuden "El Bomber"

Eipä arvannut kaksitoistavuotias israelilaispoika Timur Inapshba vuonna 1990 Somerolla leireillessään, että hän vielä joskus tulisi edustamaan tämän paikkakunnan joukkuetta Futsal-Liigassa. Itse asiassa, koko laji oli jalkapalloa harrastaneelle nuorukaiselle tuolloin vielä tuiki tuntematon.

– Elämä tuo usein eteen erikoisia käänteitä. Ensimmäiset muistikuvani Suomesta ovat juuri tuolta Somerolla järjestetyltä juutalaislasten kesäleiriltä. Vietin täällä puolitoista kuukautta, joista jäi paljon hienoja muistoja ja myös sellaisia ystäviä, joita edelleen tapaan Somerolla käydessäni, viitisentoista vuotta sitten vakituisesti Tampereelle asumaan asettunut Inabshba muistelee hymyssä suin.

Suomessa, myös Somerolla, ”Timi” Inabshba kävi leireilemässä myöhemminkin ja vuonna 1996 hän tuli Tampereelle opiskelemaan tradenomiksi. Neljän vuoden aikana urheilukuviot tulivat tutuiksi ensin Tampereen Pallo-Veikkojen nuorten ja melko pian myös miesten joukkueessa.

– Vuosituhannen vaihteessa palasin takaisin Israeliin, kunnes sain kutsun työpaikkaan Tampereelle ja vuodesta 2003 lähtien olen asunut täällä pysyvästi.

Aikoinaan Nokian alihankintayrityksessä työskennellessään Timi tapasi bulgarialaissyntyisen vaimonsa, jonka kanssa hän nyt kasvattaa 8- ja 6-vuotiaita lapsiaan.

– Välillä käymme lomailemassa Israelissa ja toisinaan Bulgariassa. Kovin paljon vapaa-aikaa minulle ei tosin nykyisin jää, kun ryhdyin viime vuonna yrittäjäksi ja futsalpelit ja –harjoitukset vievät oman aikansa.

– Mutta kun motivaatio on korkealla, fysiikka kunnossa ja virtaa riittää kuin nuorella miehellä konsanaan, niin kyllä sitä kuitenkin jaksaa, tulevana keväänä pyöreät 40 vuotta ikämittariinsa saava Timi naurahtaa.

Energinen mies vastaa toimitusjohtajan -nimikkeellä Lempäälän Ideaparkin alueelle perustamansa automaalaamon ja kolarikorjaamon (ABS1 Oy) myyntiin ja hallintoon liittyvistä tehtävistä; käytännön työsuoritteet ovat alan ammattilaisten käsissä.

 

 

Eräs kohtalon oikuista saattoi olla sekin, kun Inapshba tutustui viime vuosikymmenellä pelatuissa jalkapallo-otteluissa vastapuolen maalivahtina häärineeseen Jarkko Ihalaiseen.

– Kauden 2007 lopussa pelasin PJK:n riveissä ratkaisuottelun Forssassa. Noustaksemme Kakkoseen, meidän olisi pitänyt voittaa tuo ottelu neljällä maalilla. Itsekin onnistuin ”Jaken” yllättämään ja aivan pelin loppuhetkillä lauoin vielä pallon niukasti ohi maalin. Voitimme vain kolmella maalilla ja lohkovoitto meni FJK:lle, Timi muistelee runsaan vuosikymmenen takaista kohtaamista.

Futsalin pariin Inapshba siirtyi vasta seuraavana vuonna, päästen hyvään alkuun PJK:n miehistössä Kakkosen tasolla.

– Sieltä minut kutsuttiin Ilveksen mukaan liigaan, jossa pelit lähtivätkin hienosti käyntiin. Tunsin heti, että tämä on minun ominaisuuksilleni sopiva laji. Sisäpelinä se myös sopii tällaiselle lämpimien olosuhteiden ystävälle paremmin kuin Suomessa välillä hyvinkin kylmissä keleissä pelattava jalkapallo, Timi virnistää.

Tamperelaisjoukkueen riveissä Timi saavutti viisi peräkkäistä Suomen mestaruutta ja saavutti ykköstilat sekä runkosarjan että pudotuspelien pistepörsseissä.

– Tärkeintä minulle on aina ollut joukkueen eteen pelaaminen, eivät omat tehopisteet. Pistepörssin voittajat ovat sitä paitsi harvoin juhlineet mestaruutta; saattaa olla, että olen jopa ainoa sellainen, ainakin viime vuosilta.

Menestyksen myötä Inapshba pääsi haistelemaan myös lajin kansainvälisiä tuulahduksia.

– Maajoukkueessa pelasin muutaman kauden ajan, mutta parin vuoden takaisten EM-karsintojen jälkeen ei ole kutsua niihin kuvioihin tullut.

– Eräs ikimuistoisista tapahtumista oli Ilveksen UEFA-Cupin ottelu Skotlannissa, missä onnistuin tekemään aika näyttävän maalin saksipotkulla. Sikäläisessä lehdessä sain lempinimen ”El Bomber”, jolla jotkut pelikavereista muistavat kutsua minua edelleen, Timi hymähtää.

 

Viiden ilveskauden ja yhtä monen mestaruuden jälkeen Inapshba siirtyi valmentajaystävänsä Petteri Pulkkisen houkuttelemana Pohjanmaalle Sievi FS:n riveihin kesällä 2014.

Menestyksen takuumiehet tekivät tehtävänsä, eli pohjustivat omalta osaltaan pohjalaisseuran ensimmäisen mestaruuden. Sen jälkeen mestaruusvaltikka onkin pysynyt Sievissä kolme kautta putkeen.

Inapshballe riitti kuitenkin yksi kausi rankkaa reissaamista Tampereen ja Sievin välillä. Paluukausi Ilvekseen (2015-16) tuotti SM-hopeaa, mutta seuraavalla kaudella SoVo Futsal katkaisi tamperelaisten mitaliputken jo välierävaiheessa.

SoVo futsalin managerina pitkään toiminut Ihalainen on myöntänyt havitelleensa Inapshbaa oman joukkueensa vahvuuteen jo vuosien ajan.

– ”Timi” on mielestäni juuri sellainen lenkki jota joukkueemme on kaivannut: Hän tietää mitä voittamiseen vaaditaan, on todellinen joukkuepelaaja ja lisäksi mies on edelleen taidoiltaan huippuluokkaa liigatasolla, Ihalainen totesi siirron varmistuttua.

Osapuolet päätyivät sopimukseen jo viime kesänä, kun Ihalaisella ei ollut mitään Inapshban asettamaa reunaehtoa vastaan:

– Olen koko ajan muistellut lämmöllä ensimmäistä futsalseuraani PJK:ta. Lupasin seuraa valmentavalle hyvälle ystävälleni, että autan heitä parhaani mukaan syyskauden ajan, ennen kuin siirryn loppukaudeksi Somerolle.

 

Kokeneen tamperelaistaiturin ura somerolaisseurassa käynnistyi hieman epäonnisesti, kun hänen pikkusormensa murtui heti avauspelissä Valkeakoskella.

Siitä huolimatta Inapshba on pelannut kahdessa ensimmäisessä SoVo-esiintymisessään lähes täydet peliminuutit ja saanut tililleen kaksi syöttöpistettä.

– Tuota sormivammaa lukuun ottamatta ensitunnelmat uudessa seurassa ovat olleet todella hyvät! Vastaanotto on ollut lämmin ja kun taustalla on Ihalaisen ohella myös tuttu valmentaja, maajoukkueympyröissä kanssani samaan aikaan ollut Ville Sihvonen, sopeutuminen uusiin kuvioihin on sujunut vaivattomasti.

– Toivon ja myös uskon, että voin omalta osaltani auttaa SoVoa menestymään loppukauden tärkeimmissä peleissä. Ensimmäinen tavoitteemme on pärjätä helmikuun alussa Loimaalla pelattavassa Final Four –turnauksessa ja keväällä haluan olla tämän joukkueen mukana voittamassa Suomen mestaruutta.

Maaleja paukuttelevan ”target”-hyökkääjän roolista Inapshba on nyttemmin vetäytynyt enemmän takalinjojen tueksi. Hänelle sopivat yhtä lailla niin sanotun pohjapelaajan kuin hyökkäyspelin rakentajankin roolit.

– Toivon, että pystyn kokemuksellani tuomaan SoVoon sellaista osaamista, jota varsinkin pudotuspeleissä voittamiseen vaaditaan. Olemme hyvällä tiellä ja kunhan saamme vielä lisää rutiinia etenkin puolustuspelaamiseemme, pystymme voittamaan tässä sarjassa minkä tahansa vastustajan.

– Jos en olisi varma, että voimme SoVon kanssa tänä keväänä edetä vaikka mestaruuteen saakka, en olisi tänne siirtynyt, sympaattinen pelimies korostaa. FL

 

 

Timur Inapshba
Synt. 30. 5. 1978/Minsk, Valko-VenäjäPituus/paino: 178/73Tamperelainen yrittäjä; harrastukset futsal ja jalkapalloPerhe: Vaimo sekä 8-vuotias tytär ja 6-vuotias poikaPeliura pähkinänkuoressa: Aloitti jalkapalloilun juniori-ikäisenä Israelissa, minne oli vanhempineen muuttanut jo varhaislapsuudessa. Israelissa kokemusta jalkapallon pääsarjatasoa myöten. Suomessa ura alkuun Tampereen Pallo-Veikkojen junioreissa (1996), edustanut sittemmin miesten sarjoissa enimmäkseen Tampereen seudun joukkueita (TPV, Pirkkalan Jalkapalloklubi ja Ilves-Kissat) 2. – 3. divisioonien tasolla.Ensimmäiset futsalpelit Pirkkalan Jalkapalloklubissa vuonna 2008 (Kakkonen). Futsal-Liigaan Ilves FS:n riveihin vuonna 2009. On ainoana suomalaisena liigapelaajana yltänyt kuuteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen (2010-2015/Ilves FS, Sievi FS).Sai Suomen kansalaisuuden vuonna 2011 ja on sen jälkeen edustanut Suomea parissakymmenessä maaottelussa. Aloitti kuluvan liigakauden PJK:n riveissä, mistä siirtyi joulutauon jälkeen SoVo Futsalin miehistöön.

Uusimmat

Fingerpori

comic