Lounais-Häme

"Kuulin vaimoni huutavan apua, mutta sitten tuli hiljaisuus"

Palu
30.09.2018, 15:05

Ulkomaat

Kymmenittäin ruumiita makaa sairaalan takapihalla Palun kaupungissa Indonesian Sulawesin saarella. Vain yksi rakennus erottaa ne alueesta, jolle on koottu loukkaantuneita eloonjääneitä vammojen ja hoidon tarpeen arvioimista varten. Potilaita myös hoidetaan ulkona jälkijäristysten vuoksi.
Yksi sairaala-alueella liikkuneista oli 52-vuotias palulainen Baharuddin, joka etsi poikaansa. Monien indonesialaisten tapaan hän käyttää pelkästään yhtä nimeä.
– Minulla on yksi lapsi, ja hän on kadoksissa. Puhuin hänen kanssaan viimeksi silloin, kun hän oli menossa kouluun, Baharuddin kertoi uutistoimisto AFP:lle.
Armeijan sairaalan piha-alueella Palussa makasi Dwi Haris, joka on saanut vammoja selkäänsä ja käsivarteensa. Hän oli järistyksen alkaessa paikallisessa hotellissa vaimonsa ja tyttärensä kanssa. Perhe oli kutsuttu Paluun hääjuhlille.
– Jouduin luultavasti puristuksiin romahtaneen seinän alle. Kuulin vaimoni huutavan apua, mutta sitten tuli hiljaisuus. En tiedä, mitä on tapahtunut hänelle ja lapselleni. Toivon, että he ovat turvassa, kertoi Haris uutistoimisto AP:lle brittimedioiden mukaan.

”Pieniä kauppoja ryöstellään”

Palun evakuointikeskuksessa 35-vuotias pienen vauvan äiti Risa Kusuma yritti rauhoitella kuumeista vauvaansa. Hän kuvaili tunnelmia kaupungissa kireiksi.
– Puhdasta vettä on niukasti. Pieniä kauppoja ryöstellään kaikkialla, kertoi Kusuma.
Monet Palun asukkaat ovat nukkuneet ulkona tai tilapäisissä bambumajoissa. Vaikka kotitalo olisi jotenkuten pystyssä, mahdolliset jälkijäristykset voisivat tuhota sen lopullisesti ja haudata asukkaat alleen.
Uutistoimisto AP:n mukaan yli puolet Palun vankilassa olleista vangeista karkasi sen jälkeen, kun vankilan seinät romahtivat. Vankeja oli tiettävästi noin 560, joten karkureita on mahdollisesti noin 300.
Myös Donggalan vankilan vangeista osa on karannut, kertoo The Jakarta Post. Lehden mukaan vangit raivostuivat ja sytyttivät vankilan tuleen sen jälkeen, kun vartijat olivat kieltäneet heitä lähtemästä etsimään maanjäristyksestä ja tsunamista kärsineitä sukulaisiaan.
Palun lentokenttä on avattu uudelleen lähinnä avustuslentoja varten. Ensimmäisten joukossa kentälle laskeutui armeijan C-130-kuljetuskone, joka toi avustustarvikkeita. Kaupalliset lennot Palun kentälle sallitaan vain rajoitetusti. Lentäjät joutuvat laskeutumaan kentälle ilman lennonjohdon apua, sillä lennonjohtotorni vaurioitui pahoin maanjäristyksessä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic