Lounais-Häme

Kuuma kesä ja ajankohtaiset aiheet saivat tekemään nettihakuja - Löytyykö omakin hakusi listakärjestä?

Google listasi jälleen vuoden kiinnostavimmat haut.
Kuva: soile toivonen

Presidentinvaalit, Airiston Helmi, tuhkarokko, aktiivimalli, GDPR, Oodi ja huippukokouksen paikkana toiminut Kalastajatorppa – muun muassa nämä aiheet puhuttivat suomalaisia kuluvan vuoden aikana.

– Ihmiset hakevat tietoa ajankohtaisista ilmiöistä ja puhuttavista aiheista. Yksi erityisen selkeästi esiin noussut ilmiö oli poikkeuksellisen kuuma kesä, sanoo Googlen analyytikko Jaakko Pihlaja.

Kesän helteisiin liittyen apua ja vinkkejä etsittiin erityisesti sinilevätilanteen seurantaan, huoneiden viilentämiseen ilmastoinnilla, tuulettimilla tai ilmalämpöpumpuilla sekä aurinkoihottumaan ja lämpöhalvaukseen. Myös ampiaisten poikkeuksellinen määrä näkyi hauissa.

 

Tietoa ei haeta ainoastaan isoihin ilmiöihin liittyen vaan se on läsnä arjessa. “Miten”-ohjeita haettiin niin laihtumiseen kuin ruskettumiseen, työhaastattelusta ja erosta selviämiseen kuin unen ja rahan saamiseen.

– Tietoa haetaan jo ensisijaisesti mobiililaitteilla, joilla tehtyjen hakujen osuus on yli puolet kaikista hauista. Asioiden hoito liikkeellä ja asiakkaiden kasvavat tarpeet paremmalle palvelulle verkossa näkyvät myös. Älypuhelimilla tehdyt near me ja lähellä -tyyppiset haut ovat kasvaneet tänä vuonna jopa 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna Suomessa, sanoo Pihlaja.

 

Mikä tekee kiinnostavasta asiasta ilmiön? Ainakin kansainvälinen julkisuus. Näin voi päätellä esimerkiksi Oura-älysormuksen ja BlackkKlansman-elokuvan noususta haetuimpien listoille. Suomalainen huipputekniikka nousi koko kansan huulille kun prinssi Harry näyttäytyi oululaissormuksen kanssa ja positiiviset arviot Jasper Pääkkösen tähdittämästä elokuvasta saivat suomalaiset hakemaan tietoa Spike Leen ohjaustyöstä.

Televisiossa ja elokuvissa suomalaisia kiinnostaa etenkin viihde. Katsotuimpien listoilta löytyy niin musikaaleja kuin tositelevisiotakin.

Ruokapuolella erityiseksi ilmiöksi nousi Japanissa suosittu syysherkku matsutake eli männyntuoksuvalmuska. Japanilaista keittiötä listalla edusti myös ramen-nuudelikeitto.

Google listasi vuoden kiinnostavimpia hakuja kahdettatoista kertaa. Listat sisältävät nopeimmin nousseet haut eli ne hakusanat jotka ovat kasvattaneet suhteellisesti eniten hakuja edelliseen vuoteen verrattuna.

 

Kiinnostavimmat Google-haut 2018

Puheenaiheet: 1. Presidentinvaalit, 2. Airiston helmi, 3. Tuhkarokko, 4. Kuunpimennys, 5. Kansalaisaloite

Pitkä kuuma kesä: 1. Sinilevä, 2. Ilmastointilaite, 3. Ukkostutka, 4. Tuuletin ,5 Ilmalämpöpumppu

Henkilöt: 1. Avicii, 2. XXXTentacion, 3. Laura Huhtasaari, 4. Stan Lee, 5. Anthony Bourdain

Televisio ja sarjat: 1. Love Island Suomi, 2. Selviytyjät Suomi, 3. Tanssii tähtien kanssa, 4. Syke, 5. Putous

Ruoka: 1. Tuoksuvalmuska, 2. Lapinukon keitto, 3. Feta pinaatti piirakka, 4. Ramen keitto, 5. Matsutake

 

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic