Lounais-Häme Jokioinen

Kuuma kipuilee kyläkoulun kohtalon vuoksi – Jokioisten valtuusto tekee ratkaisun 10. lokakuuta

Jokioinen teki lapsivaikutusten arvioinnin ja kuuli toistamiseen vanhempia ja kyläläisiä.
Kuuman koulun lapsia huolettaa esimerkiksi koulumatkojen piteneminen ja nykyisen kaveripiirin hajoaminen. Kuvassa on käynnissä Kuuman koulun kolmasluokkalaisten englannin tunti. Kuva: Tapio Tuomela
Kuuman koulun lapsia huolettaa esimerkiksi koulumatkojen piteneminen ja nykyisen kaveripiirin hajoaminen. Kuvassa on käynnissä Kuuman koulun kolmasluokkalaisten englannin tunti. Kuva: Tapio Tuomela

Miinalla ja Paanalla on tarjolla esteettömät koulut, monipuoliset piha-alueet, liikuntapaikat ja enemmän kavereita, suurempi vertaisryhmä ja enemmän henkilöstöä. Latovainion suunnalta olevien lasten koulumatka ja matka-aika pitenisivät. Koulujen tunnelma on kiireinen.

Kuumassa taas vietetään kiireetöntä kouluarkea pienessä yhteisössä. Aamupäivä- ja iltapäivätoimintaa eikä kerhotoimintaa ole tarjolla.

Jokioinen on tehnyt lapsivaikutusten arvioinnin siitä mitä lapsille merkitsee mahdollinen Kuuman koulun lakkauttaminen ja oppilaiden siirto Miinan ja Paanan kouluihin. Sen rinnalla arvioitiin myös Kuuman koulun säilyttämisen vaikutuksia.

Arviointia esiteltiin vanhemmille ja kyläläisille kuulemistilaisuudessa.

– Lapsivaikutusten arvioinnilla ei osoiteta, että toinen koulu olisi toista parempi, vaan sillä osoitetaan muutoksen vaikutukset, selvensi Kuuman koulunjohtaja Toivo Vainio.

Lue lisää:  Lapsivaikutusten arviointi tulossa käyttöön Jokioisille – Kuuman kouluratkaisu toimii pilotointihankkeena

Alustavia suunnitelmia kahden koulun kunnalle on sivistystoimenjohtaja Jari Sillanpään mukaan valmisteltu, vaikka valtuusto ei ole vielä päätöstä tehnyt.

– Ajatuksenani on, että kutakin alaluokkien perusopetuksen ikäluokkaa on kolme ryhmää. Silloin luokkakoot eivät kasva suuriksi. Vielä on auki miten ryhmät sijoitetaan kahteen kouluun.

Kuljetusreittejäkin on mietitty: aikomuksena on hyödyntää linjaliikennettä, suunnitella reittejä sekä kunnan Forssan puoleiselle että Humppilan puoleiselle osalle. Reitit kilpailutetaan aikanaan. Tavoitteena on mahdollisimman lyhyt autoaika.

– Ratkomme reittejä niin, että laitamme lapset nuppineuloina kartalle, jotta saamme kokonaiskuvan asiasta.

Lue myös: Jokioisten kunnanhallitus ehdottaa: Kuuman koulu suljetaan, mitä miettivät lapset?

Kuuman koulun ratkaisun hetkiä eletään 10. lokakuuta. Silloin kunnanvaltuusto kokoontuu päättämään lakkautetaanko kunnan ainoa kyläkoulu vai ei.

Toisessa kuulemistilaisuudessa kävi selväksi, että koulun tulevaisuus jakaa väkeä kunnan pohjoisosissa: Osaa sapettaa koulun mahdollinen lakkautus ja samalla pelottaa lopettamisen vaikutus elinvoimaiseen kulmakuntaan. Osa liputtaa Miinan ja Paanan koulujen eli keskustasijainnin ja isompien yhteisöjen puolesta.

Moni toivoo nopeaa ratkaisua joko puoleen tai toiseen.

Huolta herättävät erityisesti koulumatkojen kuljetusten venyminen, luokkakoot, epävarmuus, tutun ryhmän hajoaminen, uuden ryhmäytymisen haasteet sekä kylän vetovoiman haihtuminen.

Lue juttu ensimmäisestä kuulemistilaisuudesta:  Jokioinen käy toistaiseksi kouluverkkokeskustelua pää kylmänä, ainoa kyläkoulu Kuumassa on lopetusuhan alla

 

Uudet kaverit, ison koulun edut ja paremmat liikuntatilat kiinnostivat Kuuman koulun oppilaista, kun heidän ajatuksiaan kouluverkosta kyseltiin.

Valtuusto saa kouluverkkoratkaisun tueksi runsaan materiaalin, johon kuuluu myös kahden kuulemistilaisuuden anti. Lapsivaikutusten arvioinnin lisäksi lasten vanhemmille tehtiin verkkokysely ja myös oppilaita kuultiin.

Kunnanhallitus esitti kesäkuussa koulun toiminnan lopettamista ensi keväänä ja oppilaiden siirtoa Miinan ja Paanan kouluihin.

Manööverin taustalla on laskeva syntyvyys. Nyt Jokioisten perusopetuksessa opiskelee noin 560 lasta. Lukuvuonna 2024–25 heitä on noin 460.

Kuuman koulu oppilasmäärä on nyt noin 40. Osa kunnan pohjoisosien lapsista ennakoi muutosta ja opiskelee jo keskustassa. Oppilasmäärä Kuumassa laskee ennusteen mukaan viidessä vuodessa 36:een.

Yhtä matkaa lasten määrän kanssa laskevat valtionosuudet noin 600 000 eurolla. FL

 

Sanottua

Kuuman kysymyksiä

”Mitä me saamme verorahojemme vastineeksi, jos kylästä viedään koulu?”

”Kuuman koulu on ollut oppilasmäärältään elinkelpoinen. Miksi täältä paikataan keskustan koulujen oppilasmääriä?”

”Onko tehty laskelmia mitä kunnalle maksaa, jos lapset menevät toiseen kuntaan kouluun tai lapsiperheet muuttavat?”

”Koulupäätös pitää tehdä ja siinä sitten pysyä. Väliinputoaminen ja epävarmuus ovat lapsille pahinta.”

”Jos koulua ei lakkauteta, päätöksen kanssa on elettävä. Koulun kohtaloa ei saa uudestaan nostaa esiin muutaman vuoden kuluttua.”

”Voisivatko seudun kunnat katsoa koulujensa toimintaa yli kuntarajojen ja käynnistää yhteistyötä?”

Miksi tästä ei voisi tehdä luontopainotteista koulua, jota voisi markkinoida lapsiperheille? Koijärven koulu ja päiväkoti on ollut vetovoimatekijä. Miksi Kuumassa ei voitaisi kokeilla samaa?

Uusimmat

Fingerpori

comic