Lounais-Häme Jokioinen

Kuumassa ei passivoiduta, vaikka koulu lakkautettaisiin – "Kylälle on saatu mukavasti paluumuuttajia"

Moni kyläläinen toivoo koulun jatkuvan, mutta pöhinäillassa nousi esiin paljon aktiviteetteja ilman kouluakin.
Rehtilän nuorisoseuran seuratalolla pidetään näytelmäkerhon harjoituksia kerholaisten työaikataulujen mukaan. Seurataloa toivotaan jatkossa hyödynnettävän entistä tehokkaammin. Kuva: Tapio Tuomela
Rehtilän nuorisoseuran seuratalolla pidetään näytelmäkerhon harjoituksia kerholaisten työaikataulujen mukaan. Seurataloa toivotaan jatkossa hyödynnettävän entistä tehokkaammin. Kuva: Tapio Tuomela

Jos edes puolet Kuuman kylän aktivointi ja pöhinää kylälle -illan aikana esiin tulleista ideoista toteutuisi, olisi Kuuma erittäin aktiivinen yhteisö.

Kyläläiset nostivat keskustelun aikana esiin paitsi jo olemassa olevia aktiviteetteja, myös pitkän listan toteutettavissa olevia yhteistapahtumia ja muita asioita juhannusjuhlista kokkikerhoon, tien kunnostamisesta hiihtolatujen tekemiseen.

Kuuma on luultavasti perinteinen kylä siinä mielessä, että erilaisia tapahtumia järjestetään ja aktiviteetteja kylältä löytyy, mutta edes kaikki nykykyläläiset, saati muualta sinne muuttoa harkitsevat eivät tiedä harrastusmahdollisuuksista. Kuumalaislähtöinen Niina Salo-Lehtinen esittikin, että kaikki kylältä löytyvät palvelut löytyisivät yhden otsikon alta.

– Kuuman kylällä pitäisi olla oma sivusto, josta löytyy kylän tarjoamat palvelut ja yhdistysten yhteystiedot. Se palvelisi etenkin tänne paluumuuttoa tai ihan uutena muuttoa suunnittelevia, Salo-Lehtinen totesi ja lupasi olla vapaaehtoisena sivustoa toteuttamassa, kunhan saa tiedot.

Keskustelutilaisuuteen oli kutsuttu myös kaikki kunnanvaltuutetut. Muutama olikin saapunut paikalle. Heistä Ursula Mansikka (vihr.) totesi, että kunnan nettisivuille voitaisiin viedä kaikkien kylien vastaavat tiedot, kunhan toteuttaja löytyisi.

 

Kirsi Räisänen ja Asmo Porma keskustelivat Kuuman kylän aktivointi ja pöhinää kylälle -illan aikana kylän asioista.

 

Lue aiempi uutinen aiheesta: Jokioisten kunnanhallitus ehdottaa: Kuuman koulu suljetaan, mitä miettivät lapset?

 

Valtuusto päättää torstaina

Jokioisten kunnanvaltuuston pitäisi torstaina päättää Kuuman koulun kohtalosta. Paikalla ja äänessä olleiden kyläläisten mielestä koulu pitäisi säilyttää, tai sen lakkauttamisesta ei pitäisi päättää ainakaan torstain kokouksessa, vaan ottaa aikalisä. Koulun puolesta puhuneet totesivat muun muassa sen olevan poikkeuksellisen hyvässä kunnossa oleva hirsirakennus, jossa ei homeongelmia ole.

– Joka puolella vähennetään kyläkouluja. Olisi rikkaus, kun meidän koulu säilyisi, eräs kyläläinen muistutti.

– Koululle on tehty 300 000 euron remontit. Se on aika painolasti kunnalle, jos se lopetetaan. Parempi olisi, jos siellä olisi toimintaa, Timo Kultanen totesi.

Yleisössä nähtiin, ettei lakkautettua koulua ole koskaan helppo myydä eikä varsinkaan Kuuman koulua, jonka ympärillä olevat maat on vuokrattu kyläyhdistykselle.

 

Lue myös: Kuuma kipuilee kyläkoulun kohtalon vuoksi – Jokioisten valtuusto tekee ratkaisun 10. lokakuuta

Pienryhmä Kuumaan?

Keskustelussa myös muistutettiin virkamiesten ja päättäjien todenneen, ettei koulun lakkauttamiseen ole taloudellisia perusteita. Ehdotettiin myös pienryhmän perustamista jo valmiiksi pieneen kouluun, jolloin kukaan lapsista ei profiloituisi erityisoppilaaksi.

– Lapsia voi myös kuljettaa kylältä tänne päin. Yhtä paljon se maksaa, muistutti kunnanvaltuutettu Pauli Marttila (kesk.) ja sai hyväksyviä murahduksia yleisöstä.

Yleisöstä todettiin, että kylälle on saatu mukavasti paluumuuttajia, ja lähes jokainen talo on asutettuna.

 

Luontopainotteinen koulu

Keskustelun edetessä yleisö toivoi koulupäätökseen aikalisää senkin takia, että voitaisiin selvittää Kuuman koulun mahdollisuus erikoistua luontopainotteiseksi kouluksi.

– Luontopainotteinen koulu voisi kiinnostaa laajemminkin. Tammelassa on metsäeskari, miksei meilläkin voisi, yleisössä pohdittiin ja nostettiin ilmoille kyselyn tekeminen lähialueiden lapsiperheille, löytyykö heiltä kiinnostusta luontoaiheiseen kouluun. Otetaan myös selvää, saako valtionosuuksia tavallista enemmän, jos erikoistuu luontokouluksi.

Kirsi Räisänen huomautti, että virallisen statuksen saaminen kestäisi pidempään, mutta epävirallinen asema onnistuisi nopeastikin.

Tilaisuudessa esittäytyi myös paikallisia yhdistyksiä. Paikalla olivat Kuuman VPK, Jänhijoen kyläyhdistys, Ms Paukku, Rehtilän Nuorisoseura, Terävän Maamiesseura ja Jokioisten seurakunta. FL

Näitä toivottiin

Kylälle omat Facebook-sivut

Koulu erikoistuu luontopainotteiseksi

Kesäjuhlat

Pikkujoulut

Hiihtoladut

Kuumantie kuntoon

Kerhotoiminnan elvyttäminen

Kylämummot ja -papat, jotka auttavat lapsia

Vapaaehtoisverkosto auttamaan vanhuksia

Metsäkirkko takaisin

Nuoret opettamaan digitaitoja vanhemmille

Seuratalo Rehtilän juhlatilan hyödyntäminen paremmin

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic