Lounais-Häme

Kuunpimennyksen näkymistä haittasi Venäjän sade- ja ukkospilvet - "Pilvet tulevat aina pilaamaan kaiken"

Helsinki
28.07.2018, 01:11

Kotimaa

Pilvisyys haittasi Suomessa kuunpimennyksen seuraamista. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström sanoo STT:lle, että Helsingin Kaivopuistossa kuunpimennys näkyi vain muutaman kerran muutaman sekunnin ajan. Hän sanoo, että kuun noustessa horisontista alkoi nousta samalla pilviä. Kun kuu vihdoin parin sekunnin ajan näkyi, se oli odotusten mukaan ruosteenpunainen, Liljeström kertoi.
Hänen mukaansa mereltä noussut pilvi oli niin ohutta, ettei se näkynyt edes tutkassa.
Kovin suuri yllätys pilvisyys ei pitkäaikaiselle tähtiharrastajalle kuitenkaan ollut. Liljeströmin mukaan tähtiharrastajilla on Suomessa sanonta, että pilvet tulevat aina pilaamaan kaiken.
Hän kuvaili tunnelmaa Kaivopuistossa kuitenkin hyväksi. Hänen mukaansa ihmiset hurrasivat, kun kuu tuli lopulta hetkeksi näkyviin. Liljeströmin arvion mukaan kuunpimennystä oli Helsingin Kaivopuistossa seuraamassa noin parituhatta ihmistä.
Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Oskari Rockas sanoo, että kuun näkymisen esti Venäjän puolella olleet sade- ja ukkospilvet.

Seuraavan kuunpimennyksen voi nähdä tammikuussa 2019

Myös Ursan Taivaanvahti-palvelussa kerrotuista havainnoista ilmenee, että kuunpimennystä oli ainakin osassa Suomessa vaikea nähdä.
Varsinais-Suomesta Liedosta havainnon jättänyt kuvailee, että kuu jäi todella pahasti alapilvien taakse. Havainnon tehneen mukaan kuunpimennys näkyi muutaman minuutin ajan osittain. Hän kuvailee kuuta todella tummanpunaiseksi.
Päijät-Hämeestä Lahdesta havainnon jättänyt kertoo, että täydellistä vaihetta ei meinannut aluksi edes nähdä, mutta havainnon tehnyt sai lopulta napattua täydestä vaiheesta kuvan.
Kokonaisuudessaan pimennys kesti yli kuusi tuntia, mutta Suomessa siitä pystyi näkemään noin neljä ja puoli tuntia. Pimennyksen ensimmäinen vaihe, puolivarjopimennys, alkoi jo kello 20.15. Esimerkiksi Helsingissä Kuu nousi kuitenkin vasta kello 21.52 ja Oulussa kello 22.37.
Kuunpimennyksen täydellinen vaihe alkoi kello 22.30, ja se kesti tunnin ja 43 minuuttia. Pimennys oli syvimmillään kello 23.22, jolloin kuu olisi näkyessään näyttänyt ruosteenpunaiselta. Kuu ei kuitenkaan pimene täysin, koska Maan ilmakehä taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle.
Edellinen täydellinen kuunpimennys nähtiin Suomessa syyskuussa 2015 ja seuraava on odotettavissa 21. tammikuuta vuonna 2019.
Kuunpimennystä voi seurata paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic