Lounais-Häme

Kuusi kymmenestä kokee työn imua – Kokemusta kannattaa vaalia työpaikoilla

Työn imu -testiin vastanneista suomalaisista naiset kokivat keskimäärin enemmän työn imua kuin miehet ja vanhemmat työntekijät enemmän kuin nuoret.
Toimialoista eniten työn imua koettiin hallinnollisissa johtotehtävissä sekä opetusalalla. Kuvituskuva. Kuva: Terho Aalto = TA
Toimialoista eniten työn imua koettiin hallinnollisissa johtotehtävissä sekä opetusalalla. Kuvituskuva. Kuva: Terho Aalto = TA

Työelämän haasteita voidaan ratkoa epäkohtiin puuttumisen lisäksi vahvistamalla hyviä asioita työssä. Työn imua on tutkittu pian 20 vuotta Suomessa ja muualla maailmassa. Tutkimukset osoittavat työn imun ennustavan tai olevan yhteydessä lukuisiin myönteisiin työn, terveyden ja elämänlaadun piirteisiin.

Työterveyslaitoksen verkkosivuilla on ollut kymmenen vuotta mahdollista täyttää työn imu -testi ja saada itselleen palaute omasta työn imun tasosta. Vuoden 2020 alkuun mennessä testi oli täytetty jo yli 100 000 kertaa, ja nyt nämä vastaukset on analysoitu. Tulosten mukaan kuusi kymmenestä (59 prosenttia) suomalaisista kokee säännöllisesti, useita kertoja viikossa työn imua.

Sen sijaan matalasta työn imusta kertoo se, että joka kuudes (17 prosenttia) koki keskimäärin kerran viikossa työn imua ja joka neljäs (24 prosenttia) vielä sitäkin harvemmin.

Lisäksi Työterveyslaitoksen tutkijat ovat käyneet läpi laajasti viimeisten 20 vuoden aikana Suomessa ja muualla tehdyt tutkimukset, joissa on selvitetty työn imun seurauksia ja yhteyksiä muihin hyvinvoinnin osa-alueisiin.

– Tutkimusnäyttö on erittäin vahvaa: työn imuun todella kannattaa panostaa työpaikoilla, erikoistutkija Janne Kaltiainen Työterveyslaitoksesta kertoo.

Työn imu -testiin vastanneista suomalaisista naiset kokivat keskimäärin enemmän työn imua kuin miehet ja vanhemmat työntekijät enemmän kuin nuoret. Toimialoista eniten työn imua koettiin hallinnollisissa johtotehtävissä sekä opetusalalla ja lähes yhtä usein sosiaali- ja terveydenhuollossa. Vähiten työn imua koettiin teollisuudessa ja sen jälkeen tieteellisessä ja teknisessä työssä sekä rakennusalalla.

Työn imu tarkoittaa työssä koettua, suhteellisen pysyvää tunne- ja motivaatiotilaa, jota luonnehtivat tarmokkuuden, omistautumisen ja uppoutumisen kokemukset. Työn imua on se, että töihin mennessään yleensä kokee hyvää mieltä, olonsa tarmokkaaksi ja että tuleva työpäivä herättää myönteisiä odotuksia.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic