Lounais-Häme

Kuusniemellä veijareita vaan ei pyhimyksiä

 

Jokioislainen teatteri Tuntematon jatkaa tunnettua linjaansa ja esittää ensi kesänä Heikki Luoman suosittuun tv-sarjaan perustuvan näytelmän Mooseksen perintö. Musiikkinäytelmä on jatkoa Tuntemattoman viime kesän Vain muutaman huijarin tähden -näytelmälle,

Teatteriyhdistyksen harrastajanäyttelijät ovat lukuharjoituksissa nauraa tyrskineet käsikirjoitusta, mutta seuraavien viikkojen aikana hymy häviää. Ohjaaja-käsikirjoittaja Sari Ojala lupaa, että toukokuun läpimenoharjoituksissa ei naurata yhtään.

– Silloin tuntuu, ettei tämä naurata ketään… Vasta ensi-ilta kertoo vastaanoton.

Kaikki huipentuu kesäkuun 13 esityksen tiiviiseen näytäntökauteen. Ensi-ilta on Jokioisten Höyläämöllä sunnuntaina 5.6. ja viimeinen esitys 19.6.

Ennen ensi-iltaa harjoituksia ehtii kertyä viitisenkymmentä, vaikkakaan joka harjoitusta ei käydä läpi koko ryhmällä. Ensi viikolla alkavat kohtausharjoitukset. Vanhalle höyläämölle Myllytien varteen teatteriväki pääsee harjoittelemaan, kun lavastus ja tekniikka on saatu kuntoon ja ilmat lämpenevät.

Sampsa Jaakkola on suunnitellut lavastukseen pieniä muutoksia, kun luvassa on kohtauksia eri miljöissä. Kyläilmekin uusiutuu, sillä Kuusniemellä on vierähtänyt kolme vuotta edellisen näytelmän tapahtumista. Kylän seesteinen aika päättyy, kun kunnanhallituksen ex-puheenjohtaja Urmas Hakkarainen (Jukka Sipponen) pääsee vankilasta. Ex-kunnanjohtaja Kiiski (Sami Myllyoja) juonii Hakkaraisen kanssa Urmaankallioon ydinjätteen sijoituspaikkaa. Soppa on valmis.

Käsikirjoittajana Sari Ojala on joutunut tiivistämään ja muokkaamaan alkuperäistekstiä, jotta kuusituntisen televisiosarjan pääkohdat saa 2,5 tunnin esitykseen. Jo ensimmäisen näytelmän työstöön jokioislaiskirjailija Heikki Luoma antoi vapaat kädet.

Rooleja on kaikkiaan 17. Sari Ojala pitää hahmoja rakastettavina. Kukaan ei ole läpeensä paha. Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Sami Myllyoja kuvaa jokaista roolia tärkeäksi. Höyläämörakennuksessa ääni- ja valotekniikka on myös tärkeässä osassa.

– Porukka on äärimmäisen sitoutunutta, Jukka Sipponen sanoo. Sari Ojala kiittää vahvaa ja tasaista ryhmää.

– Se tasapaino tulee kyllä erinomaisesta dramatisoinnista, Sipponen kehuu.

Esitettävä iskelmämusiikki vie juonta eteenpäin samaan tapaan kuin viime vuoden näytelmässä. Sari Ojala on osin kirjoittanut tunnettujen kappaleiden sanoja uusiksi. Ojala ja Myllyoja puhuvat tanssillisista musikaalinumeroista maalaiskomedian tyyliin.

Viimekesäinen Vain muutaman huijarin tähden oli teatteriyhdistys Tuntemattoman ensimmäinen näytelmä ja täydellinen menestys. Näytelmän liput vietiin käsistä niin, että 10 loppuunmyydyn esityksen päälle tuli vielä neljä lisänäytöstä. Katsojia oli yhteensä noin 3000.

– Sen suosio oli yllätys meille kaikille, Myllyoja sanoo.

Lippujen ennakkomyynti netissä on käynyt vilkkaasti. Yleisö tietää, että katsomo on sateelta ja tuulelta suojassa ja mitä hauskuutta on luvassa, Sipponen arvioi.

– Täytyy olla nöyrä, Myllyoja muistuttaa.

– Tässä on vielä kova työ saada näytelmä lavalle. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti