Lounais-Häme

Kuva: Poliisi harkitsee tätä järeää asettaa osaksi vakituista mellakkavarustusta

Poliisin joukkojenhallintatilanteissa koekäytössä olevan mellakka-aseen mahdollista vakinaistamista pohditaan lähiaikoina.

Projektiililaukaisimen käyttöön operatiivisissa tilanteissa asetetut odotukset ovat poliisin voimankäytöstä vastaavan poliisihallituksen poliisitarkastaja

Ari Alasen

mukaan täyttyneet.

Ilmapaineella toimivan projektiililaukaisimen käyttökokemuksista keskustellaan tässä kuussa poliisin voimankäyttö- ja suojatyöryhmässä samoin kuin joukkojenhallintaa koskevassa seminaarissa.

Poliisi käytti lamautinasetta mielenosoittajia vastaan viimeksi viikko sitten torstaina Pyhäjoella, kun ydinvoimaa vastustava mielenosoitus yltyi kahakoinniksi.

Alasen mukaan lamautinasetta käytettiin muutamaa henkilöä kohti.

– Se täytti odotukset ja rauhoitti tilanteen, hän toteaa.

Lamautinta käytetään Alasen mukaan silloin, kun halutaan poistaa yksittäinen henkilö häiriötilanteesta. Pyhäjoella mielenosoittajat heittivät poliisia kivillä ja poliisiauto poltettiin.

Projektiiliaseen koekäyttö on Alasen mukaan venynyt pitkäksi, koska kokemuksia aseen toimivuudesta saadaan harvakseltaan. Koekäytön aikana asetta on käytetty noin kymmenen kertaa.

Alanen muistuttaa, että lamautinase toimii merkittävänä ennaltaehkäisevänä tekijänä. Tämäkin seikka on hänen mukaansa otettava huomioon, kun mietitään, otetaanko lamautinaseet poliisin voimankäytön vakiovarusteeksi.

Ilmapaineella toimiva FN-303 lamautinlaukaisin on ollut poliisilla koekäytössä joukkojenhallintatilanteissa muun muassa Oulun, Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksilla vuodesta 2014 lähtien.

Muovisen projektiililaukaisimen ammukset muistuttavat värikuulia. Laitteen kantomatka on noin 70 metriä. Toimintasäde on siten pitempi kuin etälamauttimen tai paprikasuihkeen.

Vielä ei ole selvillä, milloin mahdollinen päätös lamautinaseen ottamisesta joukkojenhallintatoiminnan vakiovarusteeksi tehdään.

– Operatiivinen koekäyttö jatkuu, kunnes päätetään, hyväksytäänkö se poliisin voimankäyttövälineeksi, Alanen toteaa.

Poliisin voimankäytöstä laaditaan raportit, jotka toimitetaan muun muassa poliisiammattikorkeakoululle oppimateriaaliksi.

Poliisi on vastikään jättänyt hankintalain mukaisen tietopyynnön joukkojenhallintatoiminnassa tarvittavista operatiivisista suojavarusteista. Kyse on määräaikaisten sopimusten uusimisesta.

Joukkojenhallintavarusteisiin ei tällä haavaa ole tulossa mitään uutuuksia. Alasen mukaan olemassa oleva suoja- ja toimintavarustus vastaa toistaiseksi hyvin Suomen olosuhteita.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti