Lounais-Häme

Kuvataidekilpailu hakee uusia näkemyksiä Tammelassa

Tuuli puhaltaa, ja lumen saartamalta Kaukolanharjun näkötornilta aukeaa näkymä jonnekin suomalaisuuden ytimeen.

Näkötorni ja näkymä on teemana myös meneillään olevassa Minun näkötornini – kuvataidekilpailussa.

Kilpailu hakee uusia ideoita ja tuoretta näkemystä tuttuun aiheeseen.

-Luovuutta ja mielikuvitusta saa käyttää. Nyt haetaan uusia ajatuksia perinteistä maisemaa täydentämään. Se, miten maiseman näkee ja tulkitsee, on aina henkilökohtaista, Tammelan vapaa-aikasihteeri Päivi Klemelä sanoo.

Kilpailun järjestää Tammelan kunta. Siihen voivat osallistua Forssassa tai Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kunnissa asuvat ammattikuvataiteilijat ja taiteen harrastajat sekä Tammelan kesäasukkaat.

Mukaan sopivat ennen julkaisemattomat maalaukset, grafiikanlehdet, piirustukset, reliefit kuin sekatekniikalla toteutetut teoksetkin.

Perinteisen maisemamaalauksen sijaan nyt haetaan jotain uutta, ja subjektiivistakin otetta.

Klemelä toivoo, että kilpailutyöt ilmentäisivät laajasti Minun näkötornini -teemaa.

-Voisi ajatella, että meillä jokaisella on oma näkötornimme, jonne kiipeämme. Se, milloin kukakin on oman elämänsä huipulla tai mitä sieltä näkyy, on kiinnostavaa, Klemelä sanoo.

Kilpailu on jatkumoa Tammelan kunnan edelliselle kuvataidekilpailulle, joka järjestettiin kymmenen vuotta sitten.

-Silloin painopiste oli enemmän perinteisissä maalauksissa, nyt toivomme jotain uutta, Klemelä sanoo.

Tämän kevään kilpailu on otettu innolla vastaan. Klemelän mukaan kyselyjä on tullut jo parikymmentä. Kilpailujen eräs vahvuus onkin, että ne tuovat esiin alueen taiteilijoita ja taiteen harrastajia.

-Haluamme innostaa ja aktivoida alueen kuvataiteilijoita ja harrastajia. Tammela tunnetaan taiteesta, ja oman taiteilijayhdistyksen perustamistakin on pohdittu. Tämän tyyppisiä alueellisia kilpailuja ei täällä kuitenkaan juuri ole ollut. Tätä kautta toivottavasti löytyy uusia kontakteja ja tekijöitä, Klemelä sanoo.

Kilpailutyöt arvioi lähialueen taidemuseoiden henkilöstöstä koottu palkintoraati.

Kaukolanharjun puurakenteinen näkötorni valmistui 1926. Tammelan kunnan omistukseen se siirtyi vuonna 1974. Tornista avautuva näköala on tullut suomalaisille tutuksi etenkin Albert Edelfeltin 1888 tekemästä maalauksesta Näkymä Kaukolanharjulta.

Vielä 60- ja 70-luvulla näkötorneihin retkeiltiin innolla. Nyt nuorta väkeä on kävijöissä vähemmän.

Klemelä toivookin, että nuorempikin ikäluokka löytäisi näkötornin ja lähiseudun maiseman.

-Olisi hienoa, jos vaikka koululuokat löytäisivät tämän käyntikohteeksi. Uusi opetussuunnitelma ehkä mahdollistaa tällaiset uudet opetuspaikat, hän sanoo.Kilpailuun voi osallistua 29.4. asti.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti