Lounais-Häme Forssa

Kuvataidekoululaiset inspiroituivat eväsroskista – Purkeista ja papereista rakentui Forssa

Kuvataidekoululaiset liimasivat mehupurkit kerrostaloiksi ja keksipaperit laivoiksi Loimijoelle.
Esikoululaisista oli jännittävää saada käyttää kuumaliimapyssyä yhdessä kuvataidekoulun johtavan opettajan Teija Laurosen kanssa. Kuumaliimalla eväsroskat kiinnitettiin osaksi taideteosta. Kuva: Tapio Tuomela
Esikoululaisista oli jännittävää saada käyttää kuumaliimapyssyä yhdessä kuvataidekoulun johtavan opettajan Teija Laurosen kanssa. Kuumaliimalla eväsroskat kiinnitettiin osaksi taideteosta. Kuva: Tapio Tuomela

Kun Forssan kuvataidekoulussa on aika syödä välipalaa, moni pieni taiteilija kaivaa repustaan pillimehun ja välipalapatukan.

– Viikon aikana syntyy yllättävän paljon roskaa, johtava opettaja Teija Lauronen kertoo.

Tällä viikolla kartonkipakkauksia ja käärepapereita ei ole heitetty roskikseen, vaan ne on säästetty ja liimattu kierrätetyn maalauspohjan päälle.

Projektin alkuun laittaneet ykkösluokkalaiset keksivät, että eväsroskista voi rakentaa Forssan kaupungin muovipussijokineen ja pillimehukerrostaloineen.

– Heillä oli ihan mielettömiä tarinoita, ihan kuin he olisivat kertoneet satua. En ikipäivänä kuvitellut, että roskat voivat inspiroida niin paljon, Lauronen hämmästelee.

Eskarilaisetkaan eivät jää sanattomiksi. Saima Koskenoja, 5, kuvailee, että hänen keksipaperinsa on pieni laiva, joka ajelehtii yön aikana Loimijoen rannalle.

– Minun paperini on pieni Tähtien sota -alus, Alma Vainio, 5, kertoo.

 

”Lajittelu on yleensä äitien ja iskien työ”

Kun roskakaupunki on valmis, se maalataan valkoisella spraymaalilla ja joitakin yksityiskohtia saatetaan korostaa. Jos taideteokselle ei keksitä muuta paikkaa, se sijoitetaan yhteistyökumppanina toimivan Loimi-Hämeen Jätehuollon (LHJ) toimitiloihin.

Taideteoksen tekeminen liittyy Tee roska näkyväksi -tempaukseen, jossa taiteilun lomassa on luontevaa pohtia myös kierrättämistä ja jätteiden lajittelua.

Kun lapset ovat pohdiskelleet, miksei omista hedelmäviipaleista tai eväsleivästä synny roskaa, Lauronen on kannustanut, että sehän on vaan hyvä juttu.

Alma tietää, että hänen kotonaan jätteitä lajitellaan kolmeen roskikseen: bioon, muoviin ja johonkin muuhun. Saima tunnustaa, että hän ei ole vielä perehtynyt lajitteluun.

– Se on yleensä äitien ja iskien työ.

 

Mahdollisuuksien torilla roskataiteilua

Tempaus on yksi etappi matkalla kestävän kehityksen kuvataidekouluksi.

– Siihen on pitkä tie, mutta olemme jo edelläkävijöitä kierrätysmateriaalien hyödyntämisessä. Saamme ja käytämme niitä paljon, Lauronen kertoo.

Rintaliiveistä on tehty koruja ja vanhoista matkalaukuista ikäihmisiä ilahduttavia taidesalkkuja.

 

Lue myös: Forssan kuvataidekoulu pakkasi taiteen elämykset matkalaukkuihin

 

Lauronen katsoo, että kestävään kehitykseen kuuluu myös sosiaalinen ulottuvuus, joka toteutuu lisäämällä yhteisöllisyyttä ja tuottamalla iloa ja hyvää oloa myös kuvataidekoulun ulkopuolella.

Perjantaina kuvataidekoulu on mukana Mahdollisuuksien torilla, jossa kävijät pääsevät osallistumaan roskataideteoksen tekemiseen oman roskansa kanssa. Samalla LHJ antaa neuvoja roskien oikeaoppiseen lajitteluun.

Kuvataidekoulussakin aiotaan lähiaikoina tehostaa lajittelua lisäämällä lajitteluastioiden määrää. Päihkäiltävää riittää vielä muun muassa siinä, millaisia värejä kuvataidekoulussa käytetään tulevaisuudessa.

– Nyt käytämme paljon akryylimaaleja, joissa on mikromuovia, Lauronen harmittelee. FL

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic