Lounais-Häme Forssa

Kuvataidekoulun oppilaiden taidot ja luovuus esillä lopputyönäyttelyssä – Maalauksia, valokuvia ja keramiikkaa sekä niiden yhdistelmätöitä

Oppilaat valitsivat teoksensa aiheen ja käyttämänsä tekniikan itsenäisesti. Lopputyön sai myös toteuttaa yhdistämällä useampia tekniikoita.
Essi Romppainen kuvasi lopputyössään uhanalaisia ja rauhoitettuja eläimiä Suomessa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Essi Romppainen kuvasi lopputyössään uhanalaisia ja rauhoitettuja eläimiä Suomessa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kuvataidekoulun lopputyönäyttely esittelee oppilaiden taitoja ja luovuutta. Näyttelyyn osallistuu yksitoista kuvataidekoulun oppilasta. Jokaiselta on mukana yksi kokonaisuus, joista monet koostuvat useammasta pienemmästä työstä.

– Näyttelyyn osallistuvat oppilaat saivat syksyllä tehtävän aloittaa työnsä suunnittelun ja toteuttamisen. Lopputyön voi tehdä, kun on opiskellut syventäviä opintoja vähintään kolme vuotta. Näyttelyn osallistujat ovat 16–18-vuotiaita, lopputyöryhmän opettaja Jenni Kalsola kertoo.

Oppilaat valitsivat teoksensa aiheen ja käyttämänsä tekniikan itsenäisesti. Lopputyön sai myös toteuttaa yhdistämällä useampia tekniikoita. Näyttelyssä nähdään esimerkiksi maalauksia, valokuvia ja keramiikkaa sekä niiden yhdistelmätöitä.

– Oppilaat saivat aikatauluttaa lopputyönsä, ja jokainen on tehnyt työn yhteyteen portfolion, jossa kertoo työn etenemisen vaiheista, Kalsola sanoo.

Oppilaat tekivät lopputöitään koulussa, jossa opetusta on kolme oppituntia viikossa. Koska työt ovat huolella tehtyjä ja monta työvaihetta vaativia, moni on käyttänyt lopputyöhönsä myös muuta aikaa.

– Töiden tekeminen oli oppilaille antoisaa, mutta myös haastavaa, koska vaikkapa poltto- ja lasitusvaiheissa voi tulla eteen yllätyksiä. Kaikki mukana olevat oppilaat ovat toteuttaneet työnsä hienosti, ja näyttely on kautta linjan tasokas.

Forssalaiset Essi Romppainen, 18 ja Saaga Heloaro, 17, osallistuvat lopputyönäyttelyyn. Molemmat ovat yhdistäneet töissään useita tekniikoita. Romppaisen teoksen aiheena ovat uhanalaiset ja rauhoitetut eläimet Suomessa.

– Haluan näyttää katsojalle, kuinka kauniita ja ylväitä nämä eläimet ovat, mutta silti ne ovat vaarassa hävitä tulevaisuudessa, Romppainen kertoo.

Hän maalasi teokseensa ilveksen, merikotkan ja saimaannorpan. Hän teki tauluille savesta kehykset ja upotti niihin luoteja symboloimaan lajien häviämistä. Lisäksi hän teki savesta suden, joka pitelee portfoliota.

Heloaro sai työhönsä idean Johanneksen ilmestyksestä. Muun muassa muokatuista valokuvista ja karkeasta savesta lähti syntymään teos, joka kuvaa maailmanlopun enteitä, kuten tippuvia tähtiä, mustaa aurinkoa, verenpunaista kuuta ja maanjäristystä.

Romppainen aloitti kuvataidekoulun 7-vuotiaana ja Heloaro 8-vuotiaana, ja molemmat jatkavat myös ensi lukuvuonna.

– Emme haaveile taiteilijan ammatista, mutta harrastuksena kuvataide tulee pysymään aina, he sanovat.

Forssan kuvataidekoulussa on noin 270 oppilasta, ja myös uusia oppilaita tulee joka syksy. Perusopetusta voi saada 20-vuotiaaksi asti, mutta kuvataideryhmiä on tarjolla kaikenikäisille vauvojen värikylvystä aina aikuisiin.

– Kuvataidekoulun ensi lukuvuoden haku on parhaillaan menossa, Kalsola sanoo.

Forssan kuvataidekoulun lopputyönäyttely on avoinna Forssan museon Aulagalleriassa 2.–12.5. ti–pe klo 10–16, la klo 10–14 ja su klo 12–16. Samalla voi poiketa kuvataidekoulun kevätnäyttelyssä Taiteen tyylisuunnat, joka on avoinna Lankavärjäämöllä 6.5. asti. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic