Lounais-Häme Forssa

Kuvataidetta ja musiikkia etäopetuksena – Oppilailta ja vanhemmilta tullut hyvää palautetta

"Nyt olemme asennoituneet siihen, että etäopetus jatkuu koko loppukevään."
Forssan kuvataidekoulun johtajaopettaja Teija Lauronen (takana) ja opettaja Maikku Aho antavat etäopetusta videoyhteyden välityksellä. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan kuvataidekoulu ja Lounais-Hämeen musiikkiopisto ovat siirtyneet etäopetukseen koronaviruspandemian takia. Kokemukset ovat olleet pääasiassa myönteisiä, ja oppilailta ja heidän vanhemmiltaan on tullut hyvää palautetta.

Kuvataidekoulussa etäopetus alkoi jo 16. maaliskuuta, kun koulun ovet sulkeutuivat Forssan kaupungin päätöksellä lähiopetukselta.

– Ajatuksena oli aluksi, että etäopetusta annetaan kahden viikon ajan. Samalla viikolla tuli kuitenkin hallituksen päätös, jonka mukaan koulut suljetaan ja etäopetus jatkuu 13. huhtikuuta asti. Nyt olemme asennoituneet siihen, että etäopetus jatkuu koko loppukevään, kuvataidekoulun johtajaopettaja Teija Lauronen kertoo.

Etäopetusta järjestetään vauvojen ja taaperoiden ryhmiä lukuun ottamatta kaikille muille kuvataidekoulun oppilaille, joita on noin 280.

– Koska perheet ovat koronaviruksen takia jo muutenkin kuormittuneita, ymmärrämme sen, ettei kaikkia etätehtäviä välttämättä tule tehtyä. Oppilaat ovat kuitenkin lähteneet innolla mukaan, sillä vapaaehtoisesti etäopetuksesta poisjääneitä on vain muutamia. Noin puolet oppilaista on niin aktiivisia, että he ovat tehneet kaikki annetut tehtävät, Lauronen kertoo.

Materiaalin voi hakea koululta

Ensimmäiset kuvataidekoulun etätehtävät annettiin koteihin sähköpostin välityksellä, mutta hyvin nopeasti opettajat alkoivat tehdä opetusvideoita, joilla he havainnollistivat kirjallisesti annetut tehtävät. Oppilaat katsoivat videot kotona ja tekivät tehtävät. Tämän ja viime viikon aikana lähes kaikki ryhmät ovat siirtyneet suoraan videoyhteyteen.

– Oppilaat voivat hakea töihinsä materiaalin ja välineet koululta. He lähettävät työnsä sähköpostilla tai WhatsAppilla ja saavat opettajalta palautteen. Nyt palautetta annetaan myös heti videoyhteyden aikana. Etäopetusta antaa koulumme yhdeksästä opettajasta kahdeksan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Johtajaopettaja Teija Lauronen pakkaa materiaaleja kuvataidekoulun oppilaille annettavaa etäopetusta varten. Kuva: Tapio Tuomela
Johtajaopettaja Teija Lauronen pakkaa materiaaleja kuvataidekoulun oppilaille annettavaa etäopetusta varten. Kuva: Tapio Tuomela

Uuden tekniikan haltuunotto vei Laurosen mukaan aluksi aikaa, mutta kaikki on lähtenyt sujumaan hyvin. Hän on positiivisesti yllättynyt siitä, miten näppäriä jopa eskari-ikäiset lapset ovat teknisten laitteiden kanssa ja miten oivaltavasti etäopetuksen oppilaat ovat ratkaisseet annetut tehtävät.

– Jokaisella oppilaalla on opetusta kerran viikossa. Opettajille etäopetus on työllistävää, sillä lisätyötä lähiopetukseen verrattuna tulee esimerkiksi tehtävien ohjeiden kirjoittamisesta ja videoimisesta, materiaalien pussittamisesta ja jakamisesta sekä palautteen kirjoittamisesta.

Reaaliaikainen yhteys videopuheluilla

Forssassa toimivassa Lounais-Hämeen musiikkiopistossa etäopetukseen siirryttiin 18. maaliskuuta.

– Olemme varautuneet siihen, että etäopetus jatkuu toukokuun loppuun asti, musiikkiopiston apulaisrehtori Terhi Karhumäki sanoo.

Musiikkiopistossa on noin 470 opiskelijaa. Muskarilaiset ovat alle kouluikäisiä, perusopetuksessa on lähinnä kouluikäisiä ja avoimella linjalla on aikuisopiskelijoita. Etäopetusta on Karhumäen mukaan tarjottu kaikille opiskelijoille, ja vain muutamaa lukuun ottamatta kaikki ovat tarttuneet mahdollisuuteen. Opetusta antavat kaikki 28 opettajaa, ja he ovat oppilaisiin yhteydessä reaaliaikaisesti videopuheluiden välityksellä.

– Opettajat pitävät perusopetuksen ja avoimen puolen opiskelijoille yksityistunteja, ja muskarilaiset saavat opetusta ryhmänä. Opettaja voi myös antaa muskarilaisille tehtävän videotallenteen avulla. Opiskelijat saavat nuotteja ja muuta materiaalia myös sähköpostilla, ja he lähettävät opettajalle suorittamansa tehtävän videotallenteena. Oppilailla on tunti kerran viikossa.

Uusi opetustilanne ja uusien laitteiden ja sovellusten käyttö vaati Karhumäen mukaan ensin totuttelua, mutta kokemukset ovat olleet hyviä.

– Lasten vanhemmilta on myös tullut kannustavaa palautetta ja he ovat olleet iloisia, että soittoharrastus jatkuu. FL

Viime torstaina Forssan kuvataidekoulun luma-ryhmäläiset tutustuivat videoyhteyden välityksellä valomaalausten tekemiseen. Oppilaiden teoksiin voi tutustua täältä. Luma-ryhmässä keskitytään tieteen ja taiteen yhdistämiseen.

Lue myös: Opettajien jaksaminen koetuksella – Forssalaisopettaja: ”Oppilaiden viesteihin ei raaski olla vastaamatta iltaisin” (FL 20.4.2020)

Uusimmat

Fingerpori

comic