Lounais-Häme Forssa

Kuvausharrastus imaisee mukaansa – Vaikeinta on perustella vaimolle, mihin uutta kuvauskalustoa taas tarvitaan

Kamerakerhon syysnäyttely on komeiden luontokuvien värittämä. Harrastuksen suurin haaste on perustella kotona vaimolle, mihin uutta kuvauskalustoa jälleen tarvitaan.
Kymmenen vuotta sitten järjestelmäkameran hankkineen Antti Y. Rasin mukaan sattuma on luontokuvaajan paras ystävä. Useimmiten eläimiä saa kyttäillä pitkään, kun taas joskus tilanne rävähtää verkkokalvoille hetkessä. Forssan seudun Kamerat ry:n syysnäyttelyyn voi tutustua kirjaston näyttelytila Vinkkelissä 2. lokakuuta asti. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kymmenen vuotta sitten järjestelmäkameran hankkineen Antti Y. Rasin mukaan sattuma on luontokuvaajan paras ystävä. Useimmiten eläimiä saa kyttäillä pitkään, kun taas joskus tilanne rävähtää verkkokalvoille hetkessä. Forssan seudun Kamerat ry:n syysnäyttelyyn voi tutustua kirjaston näyttelytila Vinkkelissä 2. lokakuuta asti. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun Kamerat ry:n syysnäyttely esittelee kirjastolla seitsemän kuvaajan tallentamaa. Aihe on ollut vapaa, mutta erityisesti näyttävät luontokuvat komistavat näyttelytila Vinkkelin seiniä.

Talvisia kuvia seuralta on toivottu erityisesti, kun talvi on nykypäivänä seudulla jo melko eksoottinen ilmiö. Valtaosa näyttelyn kuvista on tuoreita luontokuvia, mutta esillä on myös aiemmin esillä olleita helmiä.

Teemanäyttelyjä seura järjestää harvoin ja yleensä kuvaajille annetaan vapaat kädet. Kynnys kameran muistikortilta kaikkien nähtäville vedostettaviin kuviin on monilla harrastajilla silti turhan korkea.

– Tärkeää on, että jokainen voi osallistua haluamillaan kuvilla. Näin kaikilla on tasapuoliset mahdollisuudet tuoda kuviaan esiin. Toki vaihtuvat teemat lisäisivät haastetta, kun pitäisi mennä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Parasta harrastuksessa on, että aina voi kehittää itseään, näyttäviä eläinkuvia tallentava Antti Y. Rasi tuumailee.

Harrastuksen suurin haaste on Olli Pylkkösen ja Risto Danskan mukaan saada vaimo ymmärtämään, miksi kuvauskalustoon täytyy investoida toisinaan tonni jos toinenkin.

– Mutta mikä on kallista? Laskepas, mikä on ripsivärin kilohinta. Kun kameraan saa uuden putken, niin jalkoihin tulee vipinää ja harrastukseen saa ihan uutta buustia, Risto Danska myhäilee.

Harrastuksen suola on se, että samastakin kohteesta voi tallentaa lukuisia eri variaatioita, sillä valo tekee työtä kuvaajan hyväksi. Kuvausaiheet eivät myöskään lopu kesken.

– Suomalaisen kesäyön valvomista ei voita mikään. Ympärillä avautuva hiljaisuus ja rauha sekä sumuiset aamut ovat ihan parasta, Rasi ja Pylkkönen maalailevat.

Luonnon harmonian lisäksi oma taikansa on Risto Danskan mukaan myös kerosiininkäryisissä päivissä lentokentän laitamilla.

– On hämmästyttävää, kuinka paljon ihmiset ovat käyneet valokuvauksen perässä eri paikoissa ja kuinka paljon harrastus pistää liikkumaan. Minullekin se on tarjonnut monenlaisia seikkaluja. Esimerkiksi yökuvaaminen on todella haastavaa, mutta myös palkitsevaa. Harrastuksen kautta näkee niin paljon enemmän.

Normaalisti viikoittain kokoontuvien Kameroiden toiminta oli koronan vuoksi neljä kuukautta täysin pysähdyksissä, eikä edes normaalisti arkeen kuuluvia yhteisiä kuvausreissuja luontoon tehty. Jäseniä seuralla on noin 30 ja kokoontumiset keräävät viitisentoista osallistujaa.

– Uusia jäseniä tulee mukaan sattumalta ja nuorten harrastus katkeaa, kun opiskelut vievät muualle. Välillä meiltä käydään kyselemässä, millainen kamera kannattaisi hankkia. Kerhon kautta kamerastakin saa myös enemmän irti. Rohkeasti vaan mukaan, Pylkkönen kannustaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic