Lounais-Häme Forssa

Kuvia Torronsuosta ja ihmisistä, jotka sitä rakastavat

"Torronsuo on meidän rakkain luontokohteemme, jossa vierailemme ympäri vuoden."
Suo mun elää -valokuvanäyttelyssä on esillä Anne Immosen ja Satu Vaarulan eri vuodenaikoina ottamia valokuvia Torronsuosta ja Torronsuota rakastavista ihmisistä. Kuva: Tapio Tuomela
Suo mun elää -valokuvanäyttelyssä on esillä Anne Immosen ja Satu Vaarulan eri vuodenaikoina ottamia valokuvia Torronsuosta ja Torronsuota rakastavista ihmisistä. Kuva: Tapio Tuomela

Suo mun elää -valokuvanäyttely esittelee Forssan luontomuseolla kuvia Torronsuosta. Näyttelyssä on esillä Anne Immosen ja Satu Vaarulan eri vuodenaikoina ottamia valokuvia Torronsuosta ja ihmisistä, jotka sitä rakastavat.

Näyttelyssä on päätähtenä huikaisevan kaunis suo, ja Immonen ja Vaarula kertovat halunneensa tuoda näyttelyssä esille suon yksityiskohtien runsauden ja ehtymättömyyden. Riihimäellä asuva Immonen on syntynyt Forssassa. Vaarula asuu Forssassa ja on syntynyt Pälkäneellä. Torronsuo on heille tuttu alue monilta retkiltä nuorena ja aikuisena.

– Torronsuo on meidän rakkain luontokohteemme, jossa vierailemme ympäri vuoden. Torronsuon karu kauneus ja koko ajan muuttuvat värit ovat lumonneet meidät ja myös monet muut, joille Torronsuo on tärkeä.

Kaivoshankkeet huolestuttavat

Immonen ja Vaarula ovat huolissaan suunniteltujen kaivoshankkeiden vaikutuksesta Torronsuon herkkään suoluontoon.

– Torronsuon alueella on muun muassa kvartsia ja harvinaisia mineraaleja. Tammelan kunta on kaavoituksessaan hyväksynyt kaivostoiminnan harjoittamisen. ja Torron alueelle on tehty useita varauksia koekairauksiin. Kaivostoiminta muuttaisi alueen herkkää luontoa ja vähentäisi sen arvoa luontokohteena.

Immosen ja Vaarulan mukaan kaivostoiminta on ajankohtainen asia myös siksi, että kansalaisaloite kaivoslain muuttamisesta on kerännyt vaadittavat 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn.

– Kansalaisaloitteessa vaaditaan muun muassa ympäristönsuojelulain noudattamista, kaivosyritysten toiminnastaan kantamaa vastuuta ja sitä, että kaivostoiminnasta on oltava enemmän hyötyä kuin haittaa.

Näyttely oli syyskuussa esillä Forssan kirjaston Vinkkelissä. Immonen ja Vaarula ovat saaneet Teaterstiftelsen Vivicas Vänner -säätiöltä tuhannen euron apurahan, jonka myötä Suo mun elää -näyttely kiertää ensi vuonna eri paikkakunnilla, joita ovat ainakin Riihimäki ja Hausjärvi. Apurahan perusteena oli ympäristönsuojelunäkökulma. Tammela oli tuttua seutua säätiön perustajalle, akateemikko, teatterinjohtaja Vivica Bandlerille, sillä Saaren kartano oli hänen sukutilansa. FL

 

Näyttely on esillä marraskuun ajan Forssan luontomuseolla. Näyttely on avoinna ke, pe ja su klo 12–16 ja 30.11. joulutapahtuman yhteydessä klo 10–14.

Uusimmat

Näkoislehti

1.6.2020

Fingerpori

comic