Lounais-Häme

Kuvion Kulttuurikaruselli sai päät pyörälle

Tammelan Manttaalilla kuhisi lauantaina kahdessa kerroksessa.

Alakerrassa Jukka Grönfors opasti lapsia sirkuksen saloihin ja Eliisa Lintukorpi auttoi käsinukkejen teossa, yläkerrassa Milla Paloniemi ohjasi kiinnostuneita sarjakuvan piirtämisen saloihin. Lisäksi tarjolla oli vohvelikahvilaa, silkkiliiduilla piirtämistä, askartelua, leikkimistä ja pelejä.

Tapahtuma todella oli Kulttuurikaruselli, kuten järjestäjät Kulttuuriyhdistys Kuvion verkostomainen lastenkulttuurikeskus Leka, Tammelan nuorisopalvelut ja Wahren-opisto sen nimesivät.

 

Tammelalaiset Olga Kivelä, 8, Nette Jalarvo, 8, ja Elsa Kivelä, 10, harrastavat jo nyt monenlaista. Olga voimistelee ja pelaa jalkapalloa, Nette pelaa talvisin ringetteä ja kesäisin jalkapalloa sekä Elsa ringetteä.

Kulttuurikarusellissa Kivelät ja Jalarvo piirsivät ensin Paloniemen ohjaamassa sarjakuvatyöpajassa, minkä jälkeen he siirtyivät kokeilemaan sirkusta. Sirkustyöpaja, jossa harjoiteltiin erilaisia perusasioita kärrynpyörän tekemisestä ja käsillä seisomisesta jongleeraukseen, oli selvästi lasten mieleen.

-On hauskaa, kun saa tehdä erilaisia temppuja ja heitellä juttuja. Tosin ei oltu hirveän hyviä, trio naurahti.

-Sirkusta voisi olla hauska harrastaa. On hauska oppia uusia temppuja ja osata erilaisia juttuja. Kun on tylsää, voisi näyttää niitä kavereille ja sanoa, että ”katso, mitä osaan”, Jalarvo pohti.

Jalarvo ja Olga Kivelä toisaalta nauttivat suuresti myös sarjakuvapajasta.

-Voisin kyllä ihan hyvin käydä jossain sarjakuvakerhossakin, Jalarvo mietti.

-Piirtäminen on kivaa, kun siinä saa käyttää mielikuvitusta, Kivelä kertoi.

 

Tästä Kulttuurikaruselli-tapahtumassa perimmältään olikin kyse: esitellä erilaisia harrastuksia ja tuoda paikallisten lasten saataville asioita, joita ei seudulla säännöllisesti voi kokea.

-Suunnittelimme tarkoituksella, että rasteilla käydään pienissä ryhmissä ja ajan kanssa, jotta tekemiseen voi todella keskittyä. Esimerkiksi sirkuspajaan varattiin nyt tarkoituksella tunnin ajat, eikä se toiminut non-stop-periaatteella kuten joskus, Kulttuuriyhdistys Kuvion Minna Lehtola kertoi.

Esimerkiksi sirkusharrastusta on tarkoitus pikkuhiljaa juurruttaa seudulle vakituisesti, mutta vielä ei paikallista, säännöllisesti seudulla toimivaa ohjaajaa tai osaajaa ole, joten harrastusta tuodaan tutuksi ensin työpajojen muodossa.

-Kulttuurikarusellin tapaisia tapahtumia on tarkoitus järjestää seudun jokaisessa kunnassa. Seuraava on Humppila-päivän yhteydessä, Ypäjällä ollaan Pertun päivien aikaan, Lehtola sanoi.

Lehtola arvioi, että Kulttuurikarusellissa kävi noin 70–80 lasta päivän aikana.

-Kiva päivä järjestää. Konseptina tämä on toimiva, kun pystymme innostamaan lapsia ja nuoria. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic